Deri Ve Deri Mamulleri Sektörü, Uçus Kisitlamasinin Kalkmasinin Ardindan Rusya Pazariyla Hareketlendi

1 Ocak26 Haziran'da yaklasik 180 ülkeye 780 milyon dolarlik ihracat gerçeklestiren sektör, yil sonuna kadar 2 milyar dolarlik ihracati asmayi hedefliyor Istanbul Deri ve Deri Mamulleri Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Senocak: 'Uçus kisitlamasinin kalkmasi önemli. Bu, ihracat rakamlarina da olumlu yansiyacaktir. Salgindan dolayi ötelenmis talepler de var. Yilin ikinci yarisinda Rusya'dan ciddi bir talep olacaktir, ihracat da ivme kazanacaktir' 'Deri sektöründe 2019'un ihracat rakamlarini temmuz ayi itibariyla asiyoruz. Daha yüksek hedeflere dogru çikacagiz'

AYSE YILDIZ - Istanbul Deri ve Deri Mamulleri Ihracatçilari Birligi (IDMIB) Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Senocak, Rusya'nin uçus kisitlamasini kaldirmasiyla sektörde hareketlilik yasandigini belirterek, yil sonuna kadar 2 milyar dolarlik ihracat hedefini asabileceklerini bildirdi.

IDMIB'den alinan bilgiye göre, 1 Ocak-26 Haziran döneminde yaklasik 180 ülkeye 780 milyon dolarlik ihracat gerçeklestiren sektör, yeni normallesme ve bazi ülkelerin uçus kisitlamalarini kaldirmasiyla hareketlendi.

"Turizmin baskenti" Antalya'da açilan "Leather&Fur" isimli yilin ilk deri fuarinda 1100 yabanci sektör temsilcisi bir araya geldi. Rusya'dan uçus kisitlamasinin kaldirilmasiyla fuara katilanlarin 700'ünü Ruslar olusturdu.

Rusya'nin yani sira yaklasik 180 ülkeye deri ve deri mamulleri ihraç eden sektör temsilcileri, yil sonuna kadar önemli bir büyüme yakalamayi hedefliyor.

IDMIB Yönetim Kurulu Baskani Senocak, AA muhabirine, Rusya'nin turizmin yani sira deri sektörü için de önemli bir pazar oldugunu söyledi.

Salginin deri ve deri mamulleri sektörünü de etkiledigini anlatan Senocak, "Uçus yasagi kalkti ve Rusya çok hizli sekilde adapte oldu. Avrupa pazari da önemli ama Rusya geleneksel bir pazar. Uçus kisitlamasinin kalkmasi önemli. Bu da ihracat rakamlarina olumlu yansiyacaktir. Salgindan dolayi ötelenmis talepler de var. Yilin ikinci yarisinda Rusya'dan ciddi bir talep olacaktir, ihracat da ivme kazanacaktir." diye konustu.

- "Ciddi bir çalisma içindeyiz"

Sektörü layik oldugu yere tasimak için ciddi bir çalisma içinde olduklarini bildiren Senocak, Türkiye'nin, dünyada deri denilince akla ilk gelen ülkelerden oldugunu vurguladi.

Sektörü gündeme tasiyarak, modayi belirleyerek, katma degerli ürün üretmeye devam edeceklerini belirten Senocak, deri sektörünün tamamiyla disariya arti veren, ithalati hemen hemen olmayan bir sektör oldugunu ifade etti.

Senocak, Türkiye'nin deri ve deri mamullerinde 180 civarinda ülkeye ihracati oldugunu, bu yil ihracatta büyüme beklediklerini kaydetti.

Yeni normalle beraber deri ve deri konfeksiyon sektörünün çabuk hareket ederek açiklari hizli bir sekilde kapatacagina isaret eden Senocak, "Deri sektöründe 2019'un ihracat rakamlarini temmuz ayi itibariyla asiyoruz. Daha yüksek hedeflere dogru çikacagiz. Yil sonu itibariyla inaniyorum ki deri ve deri mamulleri sektörü olarak 2 milyar dolar ihracati asacagiz. Ortalama yüzde 20 büyüme öngörüyoruz." dedi.

- 455 yabanci alici, yeni kurulan sisteme üye oldu

E-ticarete önem verdiklerin için "Turkishleather.com" adinda site kurduklarina deginen Senocak, 2 bin 600 ürünün yer aldigi siteye 164 yerli üretici ihracatçi firmanin üyelik islemlerini tamamladigini vurguladi.

Senocak, siteye çogunlugu ABD, Rusya, Ingiltere, Güney Afrika, Ukrayna ve Almanya'dan olmak üzere 74 ülkeden 455 yabanci alicinin da üye oldugunu ifade etti.

Ticaretin gelismesine katki sunmak için önemli çalismalar yapildigini belirten Senocak, söyle devam etti:

"Bu sistemi dünyada yayginlastirmak istiyoruz. Rusya önemli bir pazar ama tek pazara yönelik hareket ettiginizde o ülkeyle sikinti yasadiginizda tüm sektörler çöküyor. Onun için Amerika, Rusya, Avrupa, Uzak Dogu, Çin, Kore basta olmak üzere her ülkede hareket edersek, birtakim ülkelerde düsüsler oldugunda öbürü onu kapatiyor. Bu açidan kurdugumuz e-ticaret sistemi çok güzel. Birtakim kurallari da içine aliyor. Oraya giren firmalarin daha rahat müsteriye hitap edebilmesi için ciddi anlamda çalismalar yapildi."
Kaynak: AA