Assos'taki Kaçak Yapinin 'Yapi Kayit Belgesi' Iptal Edildi

Çanakkale’nin Ayvacik ilçesine bagli Assos köyü Sazlialti mevkiinde, Halk TV’nin Sahibi Cafer Mahiroglu’nun Orman Bölge Müdürlügünden kiraladigi ve içerisindeki mevcut yapiyi yikarak yerine yenisini yaptigi iddia edilen lüks restoran ve beach clubin Yapi Kayit Belgesi iptal edildi.

Assos'taki Kaçak Yapinin 'Yapi Kayit Belgesi' Iptal Edildi


Konuya iliskin Çanakkale Çevre ve Sehircilik Müdürlügünden yapilan yazili açiklamada, “Bazi basin yayin organlarinda yer alan ve ilgili idarelerce 27.05.2021 tarihinde mühürlenerek durdurulan yapi için yapilan degerlendirmeler sonucunda; yapinin 3621 Sayili Kiyi Kanunu Kapsaminda Ilk 50. Metrede olmasi (Mevcut Haliyle Yapilasmanin Mümkün Olmadigi Alan), 2863 sayili Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu kapsaminda 2. Derece Dogal Sit Alani’nda kalmasi sebepleriyle aykirilik teskil ettigi, ayrica 3194 Sayili Imar Kanununun Geçici 16. Maddesi kapsaminda drone görüntüleri ve uydu görüntüleri üzerinden yapilan incelemelerde söz konusu yeni yapiya ait yapi kayit belgesinin bulunmadigi ve ayni noktada daha önce bulunan eski yapiya ait yapi kayit belgesinin bulundugu ve bu yapinin ilgilisi tarafindan yikilarak mevcut yeni yapinin yapildigi ( Söz konusu yeni yapi kiyida ve ilk 50 metrede kalmaktadir.) tespit edilmis olup Yapi Kayit Belgesi Degerlendirme Komisyonumuzca eski yapiya ait yapi kayit belgesi iptal edilmis olup söz konusu yeni yapinin kaldirilmasi için ilgili idare bilgilendirilmistir ve yapi kayit belgesi degerlendirme komisyonu karari kapsaminda hukuki islemler baslatilmistir. Ayrica bahse konu alandaki iskele ile ilgili Müdürlügümüz arsivinde yapilan incelemelerde herhangi bir izin talebi olmadigi tespit edilmis olup kaçak iskele ile ilgili tutanak tutularak ilgili idarelere gerekli islemlerin yapilmasi için gönderilmistir” ifadelerine yer verildi.



Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroglu, Çanakkale Orman Bölge Müdürlügünden geçtigimiz aylarda 20 yilligina kaçak yapinin yer aldigi alani kiraladi. Iddiaya göre, burada mevcut olan eski yapiyi yikarak yerine kiyi kenar çizgisini ihlal edilip, kaçak olarak lüks bir restoran ve beach club yapan Mahiroglu’nun isletmesi 27 Mayis tarihinde Il Özel Idaresi yetkililerince mühürlenmisti. Ancak mührün sökülerek restoran ve beach clubtaki faaliyetlerin devam edildigi öne sürüldü. Geçtigimiz Cumartesi günü sezon açilisi gerçeklestirildi.

Açilisa, CHP Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan, CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP’li milletvekilleri, CHP’li belediye baskani katilmisti.

Ikinci derece sit alani

Assos köyü Sazlialti mevkiinde isletmenin, yapi kayit belgesinin kullanilarak yeni restoran yapildigi fakat bu belgenin tadilat hakki olmadigi belirtildi. Ikinci derece dogal sit alani olan arazide büyük bir degisim gerçeklestirildigi, yapi kayit belgesine aykiri bir çalisma yapildigi için buradaki ruhsatsiz binanin yikilacagi bildirildi.

Il Özel Idaresi, yapi kayit belgesinin iptalinin ardindan, kaçak yapinin mührünün kirilarak tekrar yapildigi iddiasiyla savciliga suç duyurusunda bulunacak ve sürecin ardindan yikim karari için çalismalar baslatilacak.

CHP Parti Meclisi Üyesi Tahsin Turhan da açilisa katildi

CHP Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan da açilisa katilanlar arasinda. Tarhan sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda; “Genel Baskan Yardimcilarimiz, PM Üyelerimiz ve milletvekili arkadaslarimla birlikte Ayvacik Assos’ta Cafer Mahiroglu’nun Select Et ve Balik Restaurant’in açilisini gerçeklestirdik. Bölgeye ve çalisanlarina hayirli ugurlu olmasini dileriz" dedi.

Kaynak: İHA