Almanya'nin Afganistan'dan Asker Çekme Süreci Tamamlandi

Almanya Savunma Bakani Annegret Kramp-Karrenbauer, Afganistan’da bulunan son Alman askerlerinin ülkeden ayrildigini duyurdu.

Kramp-Karrenbauer, Twitter’dan yaptigi açiklamada, bu aksam son Alman askerlerinin de Afganistan’dan güvenli bir sekilde ayrildigini belirterek "20 yil sonra en yogun yurt disi görevimiz tamamlandi." ifadesini kullandi.

Kramp-Karrenbauer, 2001'den beri Afganistan’da görev yapan 150 binden fazla Alman askerine tesekkür ederek "Alman askerleri Afganistan’da Federal Meclis’in verdigi tüm görevleri yerine getirdi. Bu görevden gurur duyabilirsiniz." degerlendirmesinde bulundu.

Alman Ordusundan yapilan açiklamada da bugün Orta Avrupa Saati ile 21.24’de Afganistan’da bulunan son Alman askerlerinin ülkeden ayrildigina isaret edilerek askerlerin Tiflis üzerinden Almanya’ya dogru yolda oldugu ve yarin ülkeye gelmelerinin planlandigi belirtildi.

Açiklamada, böylelikle Alman askerlerinin Afganistan’daki NATO misyonunun tamamlandigi kaydedildi.

Alman askerleri Uluslararasi Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ve ardindan hayata geçirilen Kararli Destek Misyonu çerçevesinde 2001’den bu yana Afganistan’da bulunuyordu. Misyonda toplam 59 Alman askeri hayatini kaybetmisti.

Son olarak 1100 Alman askeri Kararli Destek Misyonu kapsaminda Afganistan’da bulunuyordu.

ABD yönetimi, NATO misyonu çerçevesinde 20 yildir güç bulundurdugu Afganistan'dan 1 Mayis itibariyla çekilmeye baslayacagini, çekilmenin 11 Eylül 2001 saldirilarinin 20. yil dönümüne kadar tamamlanacagini açiklamisti.

Kaynak: AA