Türkiye'nin Bagdat Büyükelçisi Güney'den Necef Ziyareti

Büyükelçi Güney, Necef'ten sonra Kerbela'ya geçerek bir dizi temaslarda bulunacak.

Türkiye'nin Bagdat Büyükelçisi Ali Riza Güney, göreve geldigi günden bu yana Bagdat disi ilk resmi düzeydeki ziyaretini ülkenin güneyinde yer alan Necef kentine gerçeklestirdi.

Güney'in Necef'teki ilk duragi Siilerin kutsal mekanlari arasinda yer alan Kufe oldu. Burada önce türbe ziyareti yapan Güney, daha sonra Türk Dili ve Edebiyati Bölümü'nün de bulundugu Kufe Üniversitesi'ne geçti. Güney, burada akademisyenler ve ögrencilerle bir araya geldi.

Büyükelçi Güney, Necef'te Valiligin yani sira Sii dini merci ve ulemalarinin balmumu heykellerinin bulundugu müzeyi ziyaret etti. Güney, Hazreti Ali'nin mezarinin bulundugu Külliyeye de ugrayarak oradaki yetkililerle sohbet etti.

Temaslari sirasinda gazetecilerin sorularini da yanitlayan Güney, Türkiye ile Irak arasindaki iliskilerin daha da güçlendirilecegini vurguladi ve Türk sirketlerin Necef'te yatirim istegine isaret etti.

Güney ayrica iki ülke arasindaki su meselesinin çözümü noktasinda is birligi oldugunu kaydetti.

- Güney, Kerbela'yi ziyaret edecek

Büyükelçi Güney, Necef'ten sonra Kerbela kentini de ziyaret edecek.

Güney'in Kerbela'da Siilerin en büyük dini merci Ayetullah Ali es-Sistani'nin temsilcisi Abdulmehdi el-Kerbelayi ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Yaklasik iki ay önce Bagdat'taki görevine baslayan Büyükelçi Güney, burada Basbakan, Cumhurbaskani, Meclis Baskani ve kabinenin önemli bakanlariyla bir araya gelerek iki ülke iliskilerinin ele alindigi bir dizi görüsmeler gerçeklestirmisti.

Güney, AA'ya verdigi röportajinda, Irak'in tüm sehirlerini gezerek saha diplomasisini sürdürecegini ifade etmisti.
Kaynak: AA