'Sertifikali Çoban' Olacaklar

Samsun’da açilan ’Sürü Yönetimi Kursu’na katilan adaylar, kursun sonunda “sertifikali çoban” olacaklar.

'Sertifikali Çoban' Olacaklar
Üniversitelerin farkli bölümlerinden mezun olmus kisiler veya kirsal kesimlerdeki gençler çobanlik meslegine yöneliyor. Tarim ve Orman Bakanligi ise halk egitim merkezlerinde sürü yönetimine kursuna giderek çobanlik egitimi almis kisilere "sürü yönetimi" destegi veriyor. Birçok farkli alanda nitelikli bireyler yetistirmek için açilan halk egitim kurslari korona vakalarinin azalmasiyla tekrar faaliyete geçti.

Vezirköprü Halk Egitim Merkezi (HEM) bünyesinde "Sürü Yönetimi Kursu" açildi. Nitelikli çoban olmak isteyenler kursa yogun ilgi gösterdi. Kursta egitimler verilmeye baslandi. Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü’nde görevli mühendisler adaylara önce teorik, sonra uygulamali egitimler verdi.

Kursta ögrendikleri bilgileri sürü basindan uygulayan ve genç yasinda çobanliga merak saran 17 yasindaki Kurtça Boynukisa ve Mehmet Çiçek, kurstan memnun olduklarini söyledi.

Özellikle kendi yasindaki kisileri de çobanliga tesvik ettiklerini belirten gençler, ileride bu meslegi yapmak isteklerini dile getirdi.

"Verimi arttirmak için ne gerekiyorsa uzmanlar tarafindan kirsal kesimlerde kurslarimiz açilacaktir"

Kurslar hakkinda bilgi veren Vezirköprü Halk Egitim Merkezi Müdürü Mustafa Kaya, "Hayat Boyu Ögrenme Genel Müdürlügümüz tarafindan kirsal mahallerimizde kurslarimiz açilmaya basladi.

Projemizin adi ise Kurslarimizla Köylerdeyiz. Özellikle Sürü Yöneticiligi Kursu olmak üzere, aricilik, aromatik bitki yetistiriciligi, ilaçlama ve buna benzer 380 kurs açmayi planliyoruz. Bu Sürü Yöneticiligi Kursu’nu bitiren çobanlarimiza sertifikalara verildikten sonra bunla ilgili Tarim Bakanligi tarafindan ödenek ayrilmaktadir. Sürüleri gelistirmek için ödenekler verilmektedir. Kirsal kesimde tarim ve hayvanciligi gelistirmek için vatandasimizin ayagina bizzat giderek mühendislerimiz tarafindan bu kurslarimiz verilmektedir. Istek olmasi halinde Vezirköprü’nün tüm mahallelerinde tek tek bu kurslarimizi açabiliriz. Ilk olarak Arica Mahallesi’nde açtik. Bundan sonra da diger mahallerimize bu kurslarimizi açmak istiyoruz" dedi.



"Devletimizden verilen desteklerden yararlanacak"

Vezirköprü Ziraat Odasi Baskani Arslan Kaya, çiftçinin yaninda olduklarini belirterek, “Arica Mahallemizde açtigimiz Sürü Yöneticiligi Kursu’na start vermis bulunmaktayiz. Tabii, bunun devami gelecek. Mahallerimizde aricilik kursudur, bag budama kursudur, aromatik bitki kursudur bu gibi kurslari çiftçimizin talebine göre devam ettirecegiz. Her alanda Vezirköprümüzün, çiftçimizin kazanci ile ilgili her yerde biz variz. Sürü yöneticiligi eskiden çobanlik gibi görülüyordu. Simdi ise sürü yönetici olarak belgesini alacak. Devletimizden verilen desteklerden yararlanacak. Daha bilinçli, daha profesyonel bir sekilde sürü yönetecek. Tabii ki bu kendi sürüsü. Kendi sürüsü oldugu içi kazanci daha fazla olacak" diye konustu.

Arica Mahalle Muhtari Mehmet Özay ise “Sürü Yöneticiligi Kursu bugün itibariyla baslamistir. Tabii, mahallem ve kendi adima bu kurslarin devamini istiyoruz. Katilim fazla. Emegi geçen herkese tesekkür ediyorum" seklinde konustu.

Kursiyer Süleyman Sahin de egitimin verimli geçtigine dikkat çekerek, “Eskiden hayvanciligin durumu bilirdik. Çobanlik denilirdi. Simdi üniversite mezunu bile küçükbas hayvanlar ile tarimla ugrasabiliyor. Bu tür hizmetleri gördügüm için katildim ve arkadaslarimi tesvik ettim" açiklamasinda bulundu.

32 kisinin katildigi kurs 40 saat sürecek.
Kaynak: İHA