(Özel) Üsküdar'daki 'Tarihi Harem Iskelesi Ayazmasi' Turizme Kazandirilmayi Bekliyor

Üsküdar’da Bizans döneminde yapilan Harem Iskelesi adli ayazma turizme kazandirilmayi bekliyor. Yüzyillardir tarihi yapidan akan su günümüzde de varligini sürdürüyor.

(Özel) Üsküdar'daki 'Tarihi Harem Iskelesi Ayazmasi' Turizme Kazandirilmayi Bekliyor
Istanbul’da Ayazmalar, Hristiyan Ortodokslarin kutsal sulariydi. O dönemde sifa dagittigina inanilirdi. Kimi ayazmalarin kadinlarin sütlerini çogalttigi düsünürken, kimilerinin deri hastaliklarina, kimilerinin se göz hastaliklarina sifa verdigi düsünülüyordu. Harem Iskelesi’nde bulunan ayazma ise gözlere sifa veren ayazmalar arasinda yer aliyor. Bizanslilar tarafindan yaptirilan ayazmanin geçmisinin 600 ile 1000 yil önce yaptirildigi düsünülüyor. Tarihi ayazma Üsküdar’da Bizans döneminden kalan yapilardan bir tanesidir. Osmanli Devleti zamaninda ayazmanin önü agaçli, havuzlu bir kir kahvesi oldugu ifade ediliyor. Adina da Pasa Baba Kahvesi denilirmis. Osmanli padisahi 2. Mahmut Harem’e geldiginde ayazmaya ugrar, kahvesini de bu noktada içtigi belirtiliyor.

Osmanli Padisahi 2’nci Mahmut kahvesini burada içermis

Kent arastirmacisi Berk Erkent, “Tarihi Harem Iskelesi ayazmasi Ortodoks Hristiyanlarinin bir azize adadiklari dogal bir kaynak suyu, kendiliginden yerin altindan kaynayan bir membadir. Tarihi ayazmanin sifali olduguna inaniyorlar. Istanbul’da Bizans döneminden kalma birçok ayazma vardir. Ayni zamanda ayazmalar Osmanli Devleti zamaninda da varligini sürdürmüstür. Tarihi Harem iskelesi ayazmasi, o dönemde göz hastalarina sifa verdigi düsünülüyor. Ayazmanin oldugu bu bölge Osmanli zamaninda Pasa Baba Kahvesi olarak bilinirdi. Sultan 2’nci Mahmut Üsküdar tarafina her geldiginde kahvesini bu ayazmanin yani basinda içermis” diye konustu.



Geçmisi bin yila dayaniyor

Arastirmaci Berk Erkent konusmasinin devaminda, “Istanbul’da farkli kültürlerin, farkli dinlerin bir arada yasadigi homojen yapisina en verilecek örnekler arasinda yer aliyor bu tarihi ayazma, sadece Hristiyanlar degil Müslümanlar da göz hastaliklarina sifa bulmak için bu ayazmayi ziyaret ederlermis. Geçmisinin 600 ile 1000 yila dayandigi bu ayazmanin hala suyunun akiyor olmasi sasirtici, bunun degerini bilmemiz gerekiyor. Su alinarak incelenebilir, bakimi yapilarak, aslina uygun bir sekilde turizme kazandirilabilir. Tanitimi yapilarak ne oldugunu anlatan bir yazi tabela konulabilir. Eski günlerine dönmesi için bir kir kahvehanesine dönüstürülebilir” diye konustu.

Kaynak: İHA