Hopa Olaylarinda Ölen Lokumcu'nun Ölümüyle Ilgili 13 Polisin Yargilandigi Davada Görevsizlik Karari Verildi

Artvin'in Hopa ilçesinde, 31 Mayis 2011'de Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in ziyaretinde çikan olaylarda emekli ögretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne neden olduklari iddiasiyla 13 polisin yargilandigi davanin ikinci durusmasi görüldü.

Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki durusmada, Metin Lokumcu'nun esi ve yakinlari ile sanik ve müsteki avukatlari hazir bulundu. Haklarinda "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 6 yila kadar hapis cezasi istemiyle dava açilan ve tutuksuz yargilanan 13 sanik ise durusmaya katilmadi.

Durusmada, Metin Lokumcu'nun avukati Meriç Eyüpoglu, sanik olarak yargilanan süphelilerin mahkeme salonuna getirilerek dinlenmesini ve dosyanin Asliye Ceza Mahkemesi'nde degil Agir Ceza Mahkemesi'nde görülmesini talep etti.

Bazi baro baskanlari da sorusturma dosyasina müdahillik talebinde bulundu.

Taniklar ve avukatlarin dinlenmesinin ardindan cumhuriyet savcisi mütalaasinda, görevsizlik karari talep etti.

Verilen aranin ardindan mahkeme, avukatlarin talepleri ve mevcut delil durumu göz önünde bulundurularak görevsizlik karari verilmesine hükmedip dosyanin agir ceza mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

Durusmayi, Türkiye Isçi Partisi Hatay Milletvekili Baris Atay Mengüllüoglu, CHP Denizli Milletvekili ve Insan Haklarindan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Gülizar Biçer Karaca, CHP Parti Meclisi üyesi Sevgi Kiliç, Trabzon Baro Baskani Sibel Suiçmez, Gaziantep Baro Baskani Bektas Sarkli, Batman Baro Baskani Erkan Senses, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Özgen Hindistan, Findikli Belediye Baskani Ercüment Çervatoglu, CHP Trabzon Il Baskani Ömer Hacisalihoglu, CHP Rize Il Baskani Saltuk Deniz, CHP Ortahisar Ilçe Baskani Fatih Suat Öymen, KESK Trabzon Sube Baskani Engin Nur ile Uluslararasi Af Örgütünden Batuhan Durmus da takip etti.

- Olay

Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayis 2011'de düzenlenen AK Parti mitingi öncesi ve sonrasinda çikan olaylarda, AK Parti konvoyundaki araçlar taslanmis, güvenlik güçleri havaya uyari atesi açmisti.

Tasli saldirida Basbakanlik Koruma Müdürlügüne mensup bir polis memuru yaralanirken, olaylar sirasinda rahatsizlanan emekli ögretmen Metin Lokumcu kaldirildigi hastanede hayatini kaybetmisti.

Trabzon ve Istanbul adli tip kurumlarinca hazirlanan raporlarda, Lokumcu'nun vücudunda toksik maddeler bulunmadigi, ölümün mevcut kalp damar hastaliginin aktiflesmesi sonucu meydana geldigi belirtilmisti.

Lokumcu'nun ölümüne neden olduklari gerekçesiyle olay günü görevli olan 13 polis hakkinda "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan Hopa Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan iddianame, Hopa Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmisti.

Güvenlik gerekçesiyle Trabzon'da görülmesi kararlastirilan davanin ilk durusmasi, 21 Nisan'da görülmüstü.

Kaynak: AA