Hobi Amaçli Kurdugu Meyve Bahçesini Büyüterek Kiraz Ihracatina Basladi

Balikesir'in Altieylül ilçesinde yasayan Ahmet Tas, 2006'da olusturdugu bahçesini ogluyla çalisarak gelistirip kirazin yani sira elma, armut, ayva, cennet hurmasi, erik gibi meyveler yetistiriyor Meyve üreticisi Tas: 'Tarim il müdürlügü de bana yardim etti. Her iki günde bir buraya gelen ekipler bizi yönlendiriyor'

MIRAÇ KAYA - Balikesir'de 15 yil önce hobi amaçli kurdugu meyve bahçesini zamanla büyüten 76 yasindaki Ahmet Tas, yetistirdigi kirazlari yurt disina satiyor.

Altieylül ilçesine bagli kirsal Konakpinar Mahallesi'nde 2006'da bahçe kuran Tas, agaçlarin verimi yüksek olunca büyüklügünü artirdigi arazisine, emekli biyoloji ögretmeni oglu Halil Tas ile yeni fidanlar dikti.

Il Tarim ve Orman Müdürlügü ekiplerinden üretimle ilgili bilgiler alan baba ogul, kiraz, elma, armut, ayva, cennet hurmasi, erik gibi meyve çesitleri yetistiriyor.

Yilda yaklasik 100 ton kirazi aracilarla ihraç eden Ahmet Tas, AA muhabirine, meyve üretimini severek yaptigini söyledi.

Ürettikleri kirazlarin çesidinin "Ziraat 900" oldugunu belirten Tas, "Kirazlarimizi Manisa'nin Alasehir ilçesine götürüyoruz. Orada deposu olan arkadaslarimiz var. Oradan Almanya, Fransa, Ingiltere, Japonya, Arap ülkeleri, Rusya gibi yerlere gönderiliyor." dedi.

Tas, bölgenin çok güzel bir iklime sahip oldugunu dile getirdi.

- "Isçilerimiz kendi bahçeleri gibi çalisiyor, bana hiç is düsürmezler"

Meyve agaçlarinin sayisinin 25 bin 500 civarinda oldugunu belirten Tas, söyle devam etti:

"Bahçelerimin büyüklügü 180-200 dönüm. Verimde olan 5 bin kiraz agacimiz var, su an onlari topluyoruz. Sonra da elmaya, ayvaya, hurmaya, armuda basliyoruz. Isçiler de geliyor, her gün çalisiyorlar. Hem onlar hem de ben kazaniyorum. Isçilerimiz kendi bahçeleri gibi çalisiyor, bana hiç is düsürmezler. Hobi amaçli basladim, biraz fidan aldim. Ertesi yil bir baktim verim yapti. 1 yilda kiraz meyve verince hosuma gitti. Hemen devamini istedim, geldi. Tarim il müdürlügü de bana yardim etti. Her iki günde bir buraya gelen ekipler bizi yönlendiriyor."

Halil Tas ise emekliye ayrildiktan sonra babasina destek olmak için bahçelerle ilgilendigini anlatti.

Ellerinden geldigince en güzel sekilde üretim yapmaya çalistiklarini vurgulayan Tas, "Bu isin gecesi gündüzü yok, gecenin 02.00'sinde kalkip ilaç atiyoruz. Yagmur yagacaksa kara leke için elmalar diyor ki 'Bana ilaç at.' 300 ton civarinda elmamiz, 100 ton civarinda kirazimiz, bunun yaninda erik, armut, ayva, hurma gibi meyvenin her çesidi var. Su anki buzhanemiz yeterli gelmiyor, onu büyütmeyi hedefliyoruz. Sonra da ekmedigimiz degisik meyve gruplari var, onlari ekmeyi düsünüyoruz." diye konustu.
Kaynak: AA