Gençler Tasarladi, GAHIB Dokuyacak

Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligi (GAHIB) tarafindan “Tasarlayin Dokuyalim” sloganiyla starti verilen ve üç ayri kategoride düzenlenen 7. Makine Halisi Tasarim Yarismasinin birinci jüri degerlendirmesi tamamlandi. Finale kalan basvurular fiziki olarak dokunduktan sonra ikinci degerlendirme asamasinda ödül alacak eserler belirlenecek.

Gençler Tasarladi, GAHIB Dokuyacak
Ticaret Bakanligi tarafindan desteklenen ve Güneydogu Anadolu Hali Ihracatçilari Birligince düzenlenen, Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoglu Meslek Yüksekokulu, Gaziantep Il Milli Egitim Müdürlügü ve Hali Tasarim Derneginin paydas olarak yer aldigi organizasyon kapsaminda üniversite, lise ve ortaokul kategorilerinde Türkiye’nin dört bir tarafindan toplam 211 basvuru alindi. Naci Topçuoglu Meslek Yüksekokulu’nda gerçeklestirilen 1. jüri degerlendirmesine, ön inceleme asamasini geçen 182 adet geçerli basvuruya ait tasarimlar sergilenerek jüri degerlendirmesine tabi tutuldu.

"Dünya hali trendlerinde belirleyici hale geliyoruz"

GAHIB Baskani Ahmet Kaplan yaptigi açiklamada, “Bu yil yedincisini düzenledigimiz Makine Halisi Tasarim Yarismasi’na en yüksek katilim gerçeklesti ve 211 basvuru ile bir rekora imza attik. Teslim alinan 211 farkli tasarim, Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri Genel Sekreterligi, Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoglu Meslek Yüksekokulu ve Gaziantep Il Milli Egitim Müdürlügü temsilcileri tarafindan yarisma sartnamesine uygunluk açisindan ön degerlendirmeye tabi tutulmustur. Lise kategorisinde 8 adet ortaokul kategorisinde ise 3 adet basvuru alinmis olup yarisma sartnamesi geregince her bir kategoride basvuru sayisinin 50’nin altinda kalmasi sebebiyle lise ve ortaokul kategorileri maalesef iptal edilmistir. Ön degerlendirme sonucunda üniversite kategorisinde alinan 200 adet fiziki basvurudan 18 adet basvuru yarisma sartnamesine uygun bulunmadigindan oy birligi ile yarisma disi tutulmustur” dedi.

Üniversite kategorisinde 182 adet geçerli basvurunun I. Jüri Degerlendirmesi asamasina geçmeye hak kazandigini, bu tasarimlarin farkli üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakültelerinden katilan 17 akademisyen ve bir o kadar da sektör temsilcilerinden olusan jüri eli ile, tek tek degerlendirdigini ve puan siralamasinda ilk 20’de yer alan tasarimlarin finalde yarismaya hak kazandigini dile getiren Kaplan, “Finalistler, web sitemiz ve sosyal medya hesaplarimiz üzerinden ilan edilmis olup, arkadaslarimiz kendileri ile ayrica temasa geçeceklerdir. Türkiye, dokuma makine halisi ihracatinda yillardir dünya lideridir. Gaziantep, son yirmi yilda yaptigi önemli yatirimlar ve çalismalar ile makine halisi üretiminde, dünya çapindaki en önemli üretim merkezi haline gelmistir. Makine halisi sektörü, katma degeri yüksek, özgün ve kaliteli ürünler üretmeyi ve uluslararasi rekabet gücünü sürdürmeyi hedeflemektedir. Firmalarimizin sahip oldugu uluslararasi rekabet avantajlarini koruyabilmeleri açisindan yeni ve özgün koleksiyonlarin olusturulmasi, müsterilerin begeni ve tercihlerine dogru ve zamaninda cevap verilebilmesi, büyük önem arz etmektedir. Bu yarismalar sektörün sadece üretimde degil, dünya hali trendlerinin belirlenmesinde de ülkemizi hak ettigi yere getirebilmesi açisindan büyük önem tasiyor” ifadelerini kullandi.

Dokunacak 20 eser belirlendi

GAÜN Naci Topçuoglu Meslek Yüksek Okulu Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt, organizasyonun ardindan hali sektörüne özgün tasarim kazandiracaklarini ifade ederek, "Gaziantep, makine halisinda hem Türkiye’nin hem de dünyanin ise en önemli üretim ve ihracat merkezidir. Bu liderligin sürdürülebilir olmasi için üretim hacmi kadar, ar-ge, inovasyon ve tasarim gücüne de sahip olmanin gerekli oldugunu degerlendiriyoruz. Sektöre nitelikli tasarimcilarin kazandirilmasi adina güzel sanatlar alanindaki ögrenciler ve yeni mezun olmus arkadaslarimiza sehrimizin ve sektörümüzün tanitilmasi adina bu yarismayi çok önemsiyoruz. Üniversite-sanayi isbirligi alaninda yürüttügümüz pek çok çalismanin yaninda bu yarismanin ortaklari arasinda yer aliyor olmamiz tasarima verdigimiz önemi ifade etmektedir. Yillardir basariyla ve artan bir etkinlikle sürdürülen bu yarisma sayesinde her yil azimsanmayacak kadar tasarimci sektöre kazandirilmaktadir” diye konustu.

Yarismanin sonraki süreçlerinde ise finale kalan 20 eserin sahibi Gaziantep’e davet edilerek misafir edilecek, fabrikalarda üretim imkanlarini taniyacaklar ve tasarim müdürlerinin koçlugunda tasarimlarinin dokunmus haliya dönüsüm süreçlerine yakindan istirak edeceklerdir. Finalist 20 eserin tamami ödüllendirilecek olup, ilk 5’e girmeyi basaranlar ise özel ödüllere kavusacaklardir.
Kaynak: İHA