Esine Sera Malzemelerinden Elektrikli Araba Yapti

Esinin bag eviyle köy arasinda daha kolay ulasim saglamasini isteyen Mehmet Çolak, ona günes enerjisiyle çalisan elektrikli araba yapti.

Esine Sera Malzemelerinden Elektrikli Araba Yapti
Eskisehir’ yasayan Mehmet ve Sevgihan Çolak çifti, yazi sehir merkezine yaklasik 35 kilometre uzakliktaki bag evinde geçiriyor. Bag evinde bahçe isleriyle mesgul olan çift, sesiz sakin bir ortamda inzivaya çekiliyor. Köy merkezine yaklasik 2 kilometre uzaklikta olan bag evinden sürekli esini akrabalarinin yanina götürüp getiren Mehmet Çolak, islerinin devamli bölünmesinden dolayi rahatsiz oldu. Bu soruna çözüm arayan Çolak, çareyi esine günes enerjisiyle çalisan bir araba yapmakta buldu. Internetten siparis ettigi elektrik motorunu, sera yapimindan artan demirlerle olusturdugu iskelete konumlandiran Mehmet Çolak, esini günesten korumak amaciyla da aracin üzerine tente tasarladi. Görenlerin begenisini kazan el yapimi elektrikli araç, hiçbir prize ihtiyaç duymadan kendine önündeki günes paneli marifetiyle enerji saglayabiliyor.

Konuyla alakali konusan Mehmet Çolak, araci yapmaya karar verdigi ani anlatti. Çolak, Akrabalarina gitmek isteyen esinin sürekli islerini böldügünü ve onun da kendinin de zamandan tasarruf etmek için bir çare düsündügünü ve sonuç olarak bu araci yapmaya karar verdigini ifade etti.

Mehmet Çolak, “Burada bahçede duruyorum, hanim köyde akrabalari var. Tam bir ise basliyorum, bana ‘beni köye götür’ diyor isi gücü birakiyorum götürüyorum. 2-3 saat sonra telefon ediyor ‘haydi gel beni al’ yine isi birakiyorum gidiyorum aliyorum. Bu duruma nasil çözüm getiririm diye düsündüm en sonunda bu akima geldi” diye konusarak aracin yapmaya nasil karar verdigini anlatti.

7 AY PRIZE TAKMADAN KULLANABILIYOR

Aracin parçalarini nasil topladigindan bahseden Mehmet Çolak, sagladigi kolayliklarin anlatti. Konuyla ilgili Mehmet Çolak, “Internetten buldugum motorlari aldim. Kalanini da burada kendim yaptim. Simdi istedigi zaman gidiyor, istedigi zaman geliyor, ben de rahat ediyorum. Günes enerjisini kullandim, öbür türlü bu sarjli arabalar kullanildiktan sonra muhakkak prize takman, sarj etmen gerekiyor çünkü aküler bosalir. Ama bu arabada aküler bosalmiyor. Mart ayindan ekim ayina kadar biz buradayiz, ekim ayina kadar hiç sarj etmiyoruz kendi kendini dolduruyor. Kullandigim malzemeler ise, sera yapmistim bahçeye oradan artan profiller vardi, onlarla yaptim. Hiçbir masrafi yok yani. Iki tane akü var 500 liradan bin lira, günes panelleri de 300 lira, kablosu, sarj kontrol cihazina falan da var” ifadelerini kullanarak aracin maliyetine de degindi.

“BENIM IÇIN EMEK SARF ETTI”

Esinin kendisi için yaptigi araç hakkinda konusan Sevgihan Çolak ise, kendisini düsünerek emek sarf ettigi için çok mutlu oldugunu dile getirdi. Herkesin arabasini çok begendigini aktaran Sevgihan Çolak, “55 senedir evliyiz. Tabii çok mutlu oldum beni düsünerek böyle bir sey yaptigi için. Esim için de benim için de rahat bir yasam oldu. Memnun oldum benim için ugrasiverdi, emek sarf etti. Herkeste arabami begeniyor. Tabi onun yaptigi seylerden ben de mutluluk duyuyorum. Ilk baslarda binemem zannettim, ama hiç zorluk çekmedim, iyi oldu yani istedigim zaman gidiyorum geliyorum. Zaten ehliyetim de var” diye konusarak süreci anlatti.

(Bahadir Turgut - Abdullah Güçlü/IHA)
Kaynak: İHA