Bankalarin Dijital Servislerdeki Gelismisligi Pek Çok Ülkeye Kiyasla Çok Ileride

Akbank Genel Müdür Yardimcisi Burcu Civelek Yüce: 'Türkiye’de artik tüm kartli ödemelerin yüzde 41’i, yüz yüze yapilan islemlerin yüzde 53’ü temassiz olarak gerçeklesiyor' 'Bankalar için müsteriyi tanimak, onlara özel içerikler ve manali önerilerde bulunmak giderek daha da önem kazanacak' 'Basta finansal teknoloji sirketleri olmak üzere telekomünikasyon sirketleri, entegratörler ve ödeme çözümü sunan oyuncular ile görüsmelerimiz devam ediyor ve hizmet çesitliligimiz artmaya devam edecek'.

MURAT BIRINCI - Akbank Strateji, Dijital Bankacilik ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardimcisi Burcu Civelek Yüce, "Ülkemizdeki bankalarin dijital servislerdeki gelismisligi pek çok ülkeye kiyasla çok ileride." dedi.

Yüce, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin bankacilik sektörü teknolojilerine etkisine iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Salgin sürecinin banka müsterilerinin ihtiyaç ve beklentilerinde zaten baslamis olan degisimi daha da hizlandirdigini belirten Yüce, dijital öncelikli bir etkilesim modeli ihtiyacinin, salginla birlikte ortaya çikan fiziksel temastan kaçinma gereksinimi ile birleserek daha da belirgin bir hal aldigini ifade etti.

Yüce, Akbank olarak bu trendin yansimasini müsterilerin dijital kanallarla etkilesim kurma seklindeki degisimde çok somut bir sekilde deneyimlediklerine dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Müsterilerimiz, bankacilik islemlerini çok daha büyük bir ivme ile dijital kanallarimiza kaydirdilar. Özellikle mobil bankacilik kullanim oranlarinda büyük artislar gözlemledik. Akbank Mobil’in trafiginde belirgin bir artis yasadik. Aylik toplam login sayisi son bir yilda yüzde 40'tan fazla artis gösterdi. Ayrica daha önce dijital ve fiziksel kanallari kullanan müsterilerimizin önemli bir kismi, finansal islemlerini tümüyle mobil kanaldan yapar hale geldiler. Akbank Mobil’den finansal islem yapan müsteri sayisi yüzde 20’nin üzerinde artti. Bankada yapilan toplam finansal islem adetlerinde Akbank Mobil’in payinda tam 16 puan artis oldu. Örnegin, Akbank Mobil’den yapilan ödeme sayisi yüzde 34, para transferleri sayisi ise neredeyse 2 kat artti. Akbank Mobil’den yapilan yatirim islemleri de 1,5 katinin üstüne çikti. Akbank Mobil uygulamamiz 300’den fazla fonksiyonla müsterilerimize bütünsel bir bankacilik deneyimini dijital ortamda sunuyor."

Yüce, özetle salgin öncesinde dijital kanallari finansal islemleri için kullanmayan müsterilerin kullanmaya, çok daha farkli niteliklere sahip finansal islemleri dijital ortamlarda gerçeklestirmeye basladiklarini söyledi.

- " 5 ayda temassiz islem adedi 1 milyari geçti"

Burcu Civelek Yüce, bundan belki birkaç yil önce kartli ödemelerin toplam ödemeler içinde aldigi payin artisinin konusuldugunu, simdi kartli ödemeler içinde dijital ödemelerin aldigi paydaki yüksek ivmeli artislarin konusuldugunu belirtti.

Salgin öncesinde baslamis olan bu gelismeler için salgin döneminin ayrica bir katalizör görevi gördügünün kesinlikle söylenebilecegini aktaran Yüce, dijital ödeme trendlerine iliskin su degerlendirmelerde bulundu:

"Bu dönemde müsteri aliskanlarinda yenilikçiligi ve dijitallesmeyi iyice ivmelendirecek çok hizli bir degisim yasandigini hep birlikte gözlemledik. Bu degisim hem yasam, hem alisveris tarzlari hem de ödeme yöntemlerine yansidi. Ödeme yöntemleri agirlikli olarak temassiz, mobil ve internet ödemelerine döndü. Bu hem kart kullanicilarinin hem de isletmelerin tercihi ile oldu. Türkiye’de artik tüm kartli ödemelerin yüzde 41’i, yüz yüze yapilan islemlerin ise yüzde 53’ü temassiz olarak gerçeklesiyor. Son 4 yilda temassiz ödeme adedi 38 katina çikti. Nisan ayinda temassiz islem rekoru kirilarak günlük 11 milyon adet temassiz islem yapildi. Mayis ayi itibariyla da 2021 yili içinde yapilan islem adedi 1 milyari geçti. Bu süreçte temassiz POS yayginligi yüzde 74 seviyesine ulasti. Isletmeler de müsterilerini temassiz ödemeye tesvik ediyor. Mobil ödemelerin içerisindeki QR ile ödeme payi da artis gösterdi. Bugün mobil ödemeler hacminin yüzde 20’sini QR ödemeler olusturuyor. Bu süreçte regülasyonlar da dijitallesmeyi ve kolayligi artirici unsurlari destekledi. Akbank olarak en temel sorumlulugumuz, her seyden önce, müsterilerimizin dijital etkilesim noktalarinda finansal islemlerini basit ve yalin süreçler ile anlasilir ve seffaf bir sekilde tamamlayabilmesini saglamak. Müsterilerimizin hayatlarina günlük akislarinin bir parçasi olarak girmek."

- "Dünyanin çok farkli yerlerinden çok sayida fintech ve teknoloji girisimi ile iletisim halindeyiz"

Akbank Genel Müdürü Yardimcisi Yüce, fintech ve techfin'lerin bankacilik sektöründeki gelecegine iliskin de degerlendirmelerde bulundu. Bireysel ve tüzel müsteriler için dijital kanallarda müsterilerinin finansal hayatini bütünsel olarak yönetebilecegi ve ihtiyaci duydugu noktalarda ödeme çözümlerine ulasabilecegi servisleri önceliklendirdiklerini söyleyen Yüce, dijital kanallarda konumlandiracaklari yeni ürünler için ayrica Akbank LAB Inovasyon Merkezi ekibi ile is birligi kurabilecekleri birçok teknoloji ve finansal teknoloji firmasi ile de görüstüklerini anlatti.

Bireysel ve tüzel müsteriler için hayata geçirebilecekleri inovatif ödeme ve nakit akisi yönetimi çözümlerine odaklandiklarina dikkati çeken Yüce, "Kurumlarin girisimlerle olan is birliklerinden girisimlerin, kurumlarin ve müsterilerin fayda saglayabilecegi inanciyla, dis paydaslarla yakin çalisiyoruz. Dijital çagin müsterisi ayriksi duran platformlardan kesikli bir hizmet almayi degil, sektörler üstü birliktelikleri, entegrasyonlari, akiskan geçisleri bekliyor." ifadelerini kullandi.

Yüce, bu bakis açisiyla finansal teknoloji sirketlerini, start-up'lari ve teknoloji sirketlerini ürün ve servis gelistirme çalismalarina dahil ettiklerini aktardi.

Akbank LAB çatisi altinda, belirledikleri odak alanlari etrafinda yenilikçi hizmetler gelistiren fintech ekosistemindeki oyuncularla is birlikleri gerçeklestirdiklerini söyleyen Yüce, sunlari kaydetti:

"Dünyanin çok farkli yerlerinden çok sayida fintech ve teknoloji girisimi ile iletisim halindeyiz. Is hedeflerimize ve müsteri beklentilerine en çok katma degeri saglayacak is ortaklarini ve projeleri belirlemeye çalisiyoruz. Yapilan degerlendirmeler sonrasinda önceliklendirdigimiz fikirler PoC (kavram kanitlama) veya MVP (minimum uygulanabilir ürün) asamasina geçiyor. Bu asamada fikirlerin uygulanabilirliklerini test ediyoruz. Tüm paydaslar-hem banka hem is ortaklarimiz ve en önemlisi de müsterilerimiz-açisindan kazanimlari degerlendiriyoruz. Bu tür is birlikleri bize hiz ve yetkinlik kazandiriyor. Müsterilerimize yenilikçi ürün ve hizmetler sunuyor. Girisimciler ve fintech’ler için ise kullanim alani ve büyüme imkanlari yaratiyor. Fintech’ler bu sayede ürün ve hizmetlerini genis müsteri kitlelerine yayabilme firsati yakaliyor. Önümüzdeki dönemde açik bankacilik uygulamalarini daha da çesitlendirecegimiz bir ekosisteme dogru ilerlemeye devam edecegiz. Basta finansal teknoloji sirketleri olmak üzere telekomünikasyon sirketleri, entegratörler ve ödeme çözümü sunan oyuncular ile görüsmelerimiz devam ediyor ve hizmet çesitliligimiz artmaya devam edecek."

- "Yeni dönemde müsteri bagliligi kuskusuz kilit rol oynayacak"

Burcu Civelek Yüce, Türkiye'nin dijital bankaciliktaki konumunda iliskin de görüslerini paylasti. Türkiye'deki bankalarin dijital servislerdeki gelismisliginin pek çok ülkeye kiyasla çok ileride oldugunu vurgulayan Yüce, 1 Mayis itibariyla hayata geçen ve uçtan uca dijital bir süreçle müsteri olma imkani saglayan yeni yasal düzenlemelerle ile birlikte sektörde yepyeni bir dönemin basladigini ifade etti.

"Artik bir bankanin müsterisi olmak ve/veya banka degistirmek hiç olmadigi kadar kolay" diyen Yüce, bu yeni dönemde islak imza ihtiyacinin ortadan kalktigini ve herkesin diledigi zaman, diledigi yerden bir bankanin müsterisi olabildigini ve bunun, kendilerini çok heyecanlandiran bir yenilik oldugunu söyledi.

Yüce, islak imza ihtiyacinin ortadan kalkmasinin gerçekten Türkiye'de bankacilik sektörünü temelden etkileyecek bir degisim oldugunu belirterek, söyle konustu:

"Bu yeni dönemde müsteri bagliligi kuskusuz kilit rol oynayacak. Dolayisiyla bankalar için müsteriyi tanimak, onlara özel içerikler ve manali önerilerde bulunmak giderek daha da önem kazanacak. Dijitallesen dünyada müsterilerimizin bankamiz ile yasadigi her deneyimin sade ama etkili olmasi kritik önem tasiyor. Bunu saglayabilmek için de güçlü analitik yetkinlikler ile müsterilerimizin bankamiz ile her temas anini daha anlamli hale getirmek gerekiyor. Müsteri ile kurdugumuz iletisimin arkasinda akil ve içgörü olmasi lazim. Aksi taktirde 'one size fits all' yani 'tek beden herkese uyar' mantigiyla fabrikasyon bir deneyim yaratmanin, deneyim ne kadar mükemmel olursa olsun, günümüz tüketici beklentileri isiginda yetersiz kalacagina inaniyoruz. Müsterilerimiz için 'hiper-kisisellestirilmis', finansal hayatlarini gerçekten kolaylastiracak içerikler ve manali öneriler üretmek için yapay zekayi kullanmak kaçinilmaz. Biz kisaca formülü söyle tanimliyoruz: Etkin yapay zeka kullanimi + Dijital etkilesimin sundugu imkanlar = Kitlesel ölçekte hiper kisisellestirme. Bu nedenle biz yapay zekayi isimizin ayrilmaz bir parçasi olarak görüyoruz ve bu alana, dünya çapinda is birlikleri ile yogun yatirim yapiyoruz."
Kaynak: AA