Avustralya Kovid-19 Salgininda Yayilma Öbeklerini Kontrol Altina Almaya Çalisiyor

Ülkenin en büyük kenti Sydney'de hafta sonu tespit edilen yeni vakalar nedeniyle iki hafta süreyle sokaga çikma kisitlamasi ilan edildi Kovid19'un ilk kez Hindistan'da tespit edilen Delta varyantinin Avustralya'da yayilmasi endiseye yol açiyor.

Okyanusya ülkesi Avustralya, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda ortaya çikan yeni yayilma öbeklerini yerel tedbirlerle yalitmaya çalisiyor.

Saglik Bakanligindan yapilan açiklamada, son 24 saatte ülke genelinde 9'u yurt disi kaynakli 44 Kovid-19 vakasi saptandigi, virüs nedeniyle can kaybi olmadigi bildirildi.

Yeni vakalarin 32'si ülkenin en büyük kenti Sydney'in baskenti oldugu Yeni Güney Galler eyaletinde kaydedildi.

Eyaletteki vakalarin büyük bölümü 16 Haziran'da yabanci bir uçus ekibini Sydney Havaalani'ndan tasirken virüsün ilk kez Hindistan'da ortaya çikan bulasiciligi yüksek Delta varyantini kapan bir limuzin soförü araciligiyla yayildigi tahmin ediliyor.

Limuzin soförünün yol açtigi yayilma öbegiyle baglantili cumartesi 30, pazar 29 vaka bildirilmisti.

- Sydney'de iki hafta sokaga çikma kisitlamasi

Yayilmayi önlemek üzere Sydney'de hafta sonundan itibaren iki hafta süreyle karantina tedbirleri ve sokaga çikma kisitlamasi ilan edildi.

Filyasyon çalismalarinda ülke genelinde 19 yayilma öbegi bulundugu tespit edildi.

Öte yandan, hafta sonunda Queensland eyaletinin baskenti Brisbane'de otel karantinasinda tutulan bir maden isçisinin de Delya varyanti ile enfekte oldugu bildirildi.

Kuzey Topraklari eyaletinde bir altin madeninde çalisan isçinin virüsü madende çalisan yaklasik 900 isçiye bulastirmis olabileceginden süpheleniliyor.

Isçinin Kuzey Topraklari eyaletinin Palmerstone kentindeki evine dönmesi nedeniyle Palmerstone ve eyalet baskenti Darwin'de de 48 saatligine sokaga çikama kisitlamasi ilan edildi.

Güney Avustralya eyaletinin baskenti Perth'te iki hafta önce Sydney'i ziyaret eden bir kiside Kovid-19 tespit edilmesi üzerine yetkililer alarma geçti. Eyalette 3 gün boyunca maske takma zorunlulugu getirilirken sokaga çikma kisitlamalarinin da uygulanabilecegi kaydedildi.

Queensland eyaletinin baskenti Brisbane ve Canberra Ulusal Baskent Bölgesi'nde de maske zorunlulugu yeniden uygulanmaya baslandi.

- Nüfusun yalnizca yüzde 5'inin asilanmasi tamamlanabildi

Avustralya, salginin basindan bu yana titiz filyasyon uygulamasiyla salgin öbeklerini kontrol etmekte basari saglamisti. Ancak yeni öbeklerin ortaya çikmasi ülkede asilama faaliyetinin yavas ilerledigiyle ilgili elestirileri gündeme getirdi.

Yaklasik 54 milyon nüfuslu ülkede bugüne dek yalnizca 7 milyon 260 bin doz asi yapilirken, ülke nüfusunun yalnizca yüzde 5'inin asilanmasi tamamlanabildi.

âBugüne dek 30 milyon 529 bin vakanin görüldügü Avustralya'da 910 kisi virüs nedeniyle hayatini kaybetti.
Kaynak: AA