Agrili Kadinlar Kis Kahvaltilarinin Vazgeçilmezi 'Çeçil' Peynirinin Üretimi Için Zorlu Mesaide

Hayvanciligin yaygin yapildigi Agri'nin Tutak ilçesindeki köylerde, dogal ortamda beslenen ineklerin sütünden hazirlanan 'çeçil' peyniri için kazanlar yakildi Peynir üreticisi Harika Kiliç: 'Bu peynirin özelligi yagsiz olmasidir. Çok lezzetli ve tuzunu aldiktan sonra daha da güzel oluyor. Bu peyniri kis için bidonlara birakiyoruz. Peynire talep çok fazla, yetistiremiyoruz

ABDULLAH SÖYLEMEZ - Tarim ve hayvanciligin yaygin yapildigi Kars, Ardahan, Agri ve Igdir yöresinde, kisin kahvalti sofralarini süsleyen "çeçil" peyniri, geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediliyor.

Agri'nin Tutak ilçesindeki köylerde, dogal ortamda beslenen ineklerin sütünden hazirlanan peynir için kazanlar yakildi.

Yöre kadinlari, ilk olarak ineklerden sagdiklari sütü makineden geçirerek kaymagindan ayiriyor. Bu isleminin ardindan yagindan arindirilan süt, mayalanarak bir saat dinlendiriliyor.

Yakilan tandir ve ocaklardaki kazanlara doldurulan süt burada yarim saat kaynatildiktan sonra, kadinlar tarafindan tel tel olana kadar zorlu yogurma isleminden geçiriliyor.

- Kahvalti sofralarini süslüyor

Tuluklara basilarak kis için hazir hale getirilen peynir, bu mesakkatli yolculugun ardindan kisin kahvalti sofralarini süslüyor.

Çeçil peynirinin yogun üretildigi Isaabat köyünden Harika Kiliç, peynirin yapilmasini aile büyüklerinden ögrendigini ve bunun emek gerektiren bir is oldugunu söyledi.

Çeçilin diger peynirlerden farkli ve çok lezzetli oldugunu ifade eden Kiliç, söyle konustu:

"Tandirdaki kazanlarda sütü kaynatip yogurduktan sonra çeçil peynirini üretiyoruz. Peynirin yapimi çok zor. 30 yildir yaptigim için artik bana çok kolay geliyor. Bu peyniri hem yiyoruz hem de satiyoruz. Inegi olan herkes bu peyniri yapabiliyor. Bu peynirin özelligi yagsiz olmasidir. Çok lezzetli ve tuzunu aldiktan sonra daha da güzel oluyor. Bu peyniri kis için bidonlara birakiyoruz. Peynire talep çok fazla, yetistiremiyoruz. Istanbul, Ankara ve Konya basta olmak üzere her yerden talep var."

- "Kendimize yetecek kadarini alip digerlerini de satiyoruz"

Vildan Kiliç da köyde gündelik islerin yani sira inek sütünden peynir çesitleri ve yag üretmek için çalismaya devam ettiklerini anlatti.

Çeçil peynirinin kilosunu 25 liradan sattiklarini aktaran Kiliç, "Kazanlarda kaynattigimiz süte sekil vermek birkaç saatimizi aliyor. Peyniri 2 ay tuzlu suda birakiyoruz. Köyde yasayan herkes kisin tüketmek için bu peyniri yapiyor. Dedelerimiz ve babalarimizdan bize kalan bu gelenegi sürdürüyoruz. Çeçil peyniri istege göre tuzlu ve tuzsuz olarak yapiliyor. Birçok yerden siparis aliyoruz. Kendimize yetecek kadarini alip digerlerini de satarak aile ekonomisine katki saglamaya çalisiyoruz." diye konustu.

Kiliç, sonbahar aylarina kadar peynir üretimine devam ettiklerini belirtti.
Kaynak: AA