50 Milyon Euro Yatirim Bürokrasi Ve Pandemiye Takildi

Kahramanmaras’ta, tarima elverisli olmayan kayalik bir arazide, orman ve tarim atiklarinin toplanarak, enerjiye dönüstürülmesini saglayacak Biyokütle Elektrik Enerjisi Santrali BES bürokratik islemlerdeki gecikmeler ve pandeminin neden oldugu sorunlardan dolayi gecikti. Bu nedenle, YEKDEM’den (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarindan Elektrik Üretimini Destekleme Mekanizmasi) 3 ay ek süre bekleniyor.

50 Milyon Euro Yatirim Bürokrasi Ve Pandemiye Takildi
Enerji alaninda faaliyet gösteren ve merkezi Kahramanmaras’ta bulunan Eco Bio Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim sirketi ve T1007 Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim sirketi tarafindan bölge ve ülke ekonomisine deger katacak yatirimin hayata geçmesi için çalismalar devam ediyor.

30 Haziran 2020’ye kadar faaliyete geçmesi planlanirken pandemi nedeniyle geciken yatirim Çöçeli ve Ferhus Mahallesi sinirlarinda, tarima elverisli olmayan kayalik bir arazide yer aliyor.

Eco Bio Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim sirketi ve T1007 Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim sirketi tarafindan her biri 25 milyon Euro degerindeki toplam 50 milyon Euro tutarinda projelendirdigi Biyokütle Elektrik Santralinin (BES) yatirimi sadece enerji ihtiyacini karsilamakla kalmayip, bölgeye çevresel, sosyal, ekonomik yönden büyük katki saglayacak.

Orman ve tarim atiklari ekonomiye kazandirilacak

Çevreden toplanan orman ve tarim atiklarinin yakilarak enerjiye dönüstürmesi planlanan ve 20 MWe kurulu gücü bulunan yatirim, yilda 150 Milyon kWh elektrik enerjisi üretecek. 60 bin hane halki ihtiyacini karsilayacak olan proje elektrik ihtiyacini gidermesinin yani sira basta tesisin bulundugu bölge olmak üzere ülkeye ve kente çevresel/sosyal/ekonomik yönden büyük katki saglayacak.

Eco Bio Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim sirketi ve T1007 Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim sirketi Yönetim Kurulu Baskani Ismail Kurtul, Kahramanmaras’in Yenilebilir Enerji yatirimlarinda öncü bir sehir oldugunu, hayata geçirmeye çalistiklari yatirimin ise yerli, milli ve yenilenebilir enerji kaynagi ile 60 bin hane halkin yillik elektrik üretimini gerçeklestirecegini bildirdi.

Kurulan Biyokütle Enerji Santralinin üretecegi elektrigin orman ve tarim atiklarinin çevreden toplanmasi ve yakilarak enerjiye dönüsmesi ile saglanacagini belirten Ismail Kurtul, bu geri dönüsüm sisteminin en çok santralin kurulacagi yer ve çevresindeki köylere faydasinin olacagini belirterek, “Söyle ki tarim arazileri bu santralde yakilarak yakit elde etmek için temizlenecek, tarlalarimiz da bir sonraki ekime hazir hale gelmis olacaktir” dedi.



"3 aylik ek süre verilmeli"

Bu kadar önemli ve büyük iki yatirimin faaliyete geçmesinin gecikmesinin pandemiden kaynaklandigini belirten Kurtul, bu konuda YEKDEM’den mücbir sebebi dikkate alarak, 3 aylik ek süre vermesini istediklerini belirterek, söyle devam etti:

"Covid-19 salginin ülkemizde yayiliminin en aza indirilmesi, toplum sagligi ve kamu düzeni açisindan olusturdugu riski yönetmek, sosyal izolasyonu temin ile sosyal mesafeyi koruma ve yayilim hizini kontrol altinda tutmak amaciyla bir takim tedbirler alindi. Is ve islemlerin uzun sürmesi, sokaga çikma kismi-tam ve iller arasi seyahat yasagi getirilmesi, muafiyet kapsaminda olmayan yüklenicilerine çalisma yasagi getirilmesi tedbirlere uymayanlara 1593 SK geregi idari islemin yapilmasina karar verilmis ve ve olaydan etkilenen taraf olarak gerekli özen ve dikkat gösterilmistir. Korona virüs (Covid-19) salgininin önlenemeyecek, kaçinilamayacak ve öngörülemeyecek olmasi ve bu durumundan etkilenen taraf olarak ilgili mevzuat kapsamindaki yükümlülüklerin tam olarak yerine getirilmesinde aksamalar olmustur. Bu mücbir sebeplerden dolayi ilave ek 3 ay süre verilmediginden, tesisin 30.06.2021 tarihine kadar kismi kabul yapilmasi imkânsiz hale gelmistir.”

Ismail Kurtul, bu sürenin verilmesinin ülke ve bölge ekonomisi açisindan tasidigi önemin tartisma götürmez bir gerçek oldugunu ifade ederek, bu konuda bir an önce karar alinmasini beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA