Yenisehir'de Dijital Tarima Ilk Adim

Çiftçi dostu Yenisehir Belediyesi, yeni nesil teknolojinin tarimda kullanilmasi hedefiyle hazirladigi ilk projeyi hayata geçirdi. Tarim ve Orman Il Müdürlügü’nün destekledigi proje kapsaminda temin edilen dijital toprak analiz makinesi ilçe çiftçisinin hizmetine sunuldu.

Yenisehir'de Dijital Tarima Ilk Adim
Güney Marmara’nin tarim ambari Yenisehir’de çiftçi kooperatiflerine ciddi destekler saglayan belediye yönetimi, ürün çesitliligi gibi verimin de artirilmasi hedefiyle baslattigi bir projeyi daha basariyla sonuçlandirdi. Yenisehir Belediyesi Kirsal Hizmetler Müdürlügü’nün hazirladigi "Yem Bitkileri Yetistiriciligi Toprak Analiz Projesi", Bursa Hayvanciligi Gelistirme Birligi (HAGEL)’den vize aldi. Proje kapsaminda Yenisehir’e kazandirilan “Dijital Toprak Analiz Cihazi” törenle ilçe çiftçisinin hizmetine sunuldu.

Cihazin tanitimi hedefiyle Terziler Köyü’nde düzenlenen tarla gününde konusan Yenisehir Belediye Baskani Davut Aydin, “Devletimiz gibi yerel yönetimler olarak bizler de dijitallesen dünyada tarim sektörüyle ilgili gelismeleri yakindan takip ediyoruz. Özellikle yeni nesil teknolojilerin tarimda kullanimini önemsiyoruz. Çünkü sensörler, uydu ve drone gibi yeni nesil teknolojinin kullanimi, emektar çiftçimiz için hem hasat bereketi hem de üretim maliyetlerini düsürmek anlamina geliyor” dedi.

“Bugün burada tarimsal deger zincirini elektronik veri veya bilgilerle toplayan, analiz eden ve çiftçimize aktaran cihazlardan bir örneginin tanitimini yapiyoruz” diyen Belediye Baskani Davut Aydin, Tarim ve Orman Il Müdürlügü yönetimine ilçe çiftçisine sagladigi imkândan ötürü tesekkür etti. Baskan Aydin, “Elbette ki tek basina dijital, yani yeni nesil teknolojinin kullanimi tarim alaninda yeterli olmaz, olamaz. Mutlak suretle bu teknolojinin geleneksel bilgilerle yogrulmasi gerekmektedir. Bu konuda her baslikta öncü olan Yenisehir çiftçisinin dijital tarimda da en iyi uygulayici olacagina inancim tamdir. Çünkü Yenisehirli üretici, tarimin bir vatandaslik görevi degil, milletimizin bekasi ve milli ekonomimizin temeli olmakla birlikte stratejik öneme sahip bir faaliyet oldugunu çok iyi biliyor” diye konustu.

Bursa Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygül de, dijital tarimda 5 temel hedefin bulundugunu belirterek, “Bu hedeflerden ilki tarim ve hayvanciligin envanterinin çikarilmasi. Ikincisi üreticinin sirtindaki maliyet yükünün hafifletilmesi ve hasadin artirilmasi. Üçüncüsü belki de en önemlisi kooperatifçiligin harekete geçirilmesi. Dördüncüsü ürünün pazarda hak ettigi degeri bulmasi ve nihai olarak bugün burada oldugu gibi tarim politikasi ve planlamasinin dogru olarak yapilmasi” dedi.

Bu arada konusmalarin ardindan belirli bir takvime göre ilçe çiftçisinin kullanimina sunulan dijital toprak analiz cihaziyla, tarim arazilerinde var olan bitki besin elementlerinin tespiti yapilarak, zaman ve isçilikten tasarruf saglanacak. Topragin fiziksel yapisi ögrenilecek. Analiz sonucuna göre ürün yetistirme ve gübreleme önerileri yapilacak. Böylelikle bilinçli ve ihtiyaç oraninda yapilacak gübreleme ile maksimum ürün elde edilecek.
Kaynak: İHA