Konya'nin Türkiye Selçuklu Devleti'ne Bassehir Olusunun 924. Yili Kutlandi

Konya Büyüksehir Belediyesi, Konya’nin Türkiye Selçuklu Devleti’ne bassehir olusunun 924. yili dolayisiyla “Selçuklu Payitahti Konya” temasiyla çok sayida etkinlik gerçeklestirdi.

Konya'nin Türkiye Selçuklu Devleti'ne Bassehir Olusunun 924. Yili Kutlandi
Konya’nin Türkiye Selçuklu Devleti’ne bassehir olusunun 924. yili dolayisiyla Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan “Selçuklu Payitahti Konya” temasiyla çesitli etkinlikler düzenlendi.

Kiliçarslan Sehir Meydani’nda Milli Savunma Bakanligi Türk Silahli Kuvvetleri Mehteran Birligi tarafindan coskulu bir konser ile baslayan etkinlikte Konyalilar marslara eslik ederken birligin performansi büyük alkis aldi. Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, burada yaptigi selamlama konusmasinda, Konya’nin bundan tam 924 yil önce Selçuklularin kadim baskenti oldugunu ve 200 yil boyunca da bu baskentligini sürdürdügünü hatirlatti. Baskan Ugur Ibrahim Altay, “Bugün de o dönemden kalan birçok eseri görüyoruz. Pandemi sartlari nedeniyle iki yildir kutlamalarin dozu düsük oluyor ama insallah gelecek yildan itibaren bu programlari çok daha coskulu yapmayi planliyoruz. Katilimlariniz ve desteginiz bizi cesaretlendiriyor. Hepinize katilimlarinizdan dolayi tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

Türk Yildizlarindan Selçuklu sultanlarina selamlama uçusu

Kahraman ecdadi anmak için meydanda bulunan vatandaslar çok özel bir ana taniklik etti. Konya 3. Ana Jet Üs Komutanligi’nda konuslu bulunan dünyanin sayili süpersonik akrotimlerinden Türk Yildizlari tarafindan Konya semalarinda “Selçuklu Sultanlarina Selamlama” gösteri uçusu gerçeklestirildi.

Nefes kesen hareketleriyle Konyalilara unutamayacaklari bir gösteri sunan Türk Yildizlari’nin Konya semalarina ay yildiz figürü çizmesi büyük begeni topladi. Daha sonra meydanda kurulu Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Dijital Gösteri Merkezi’nde “Anadolu’yu Vatan Kilanlar” ve “Sarayin Gizli Bahçesi” isimli sergilerin açilisi AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldiz ve Selman Özboyaci, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutani Tuggeneral Fidan Yüksel, Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Konya Il Kültür ve Turizm Müdür Abdülsettar Yarar, Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus ve davetlilerin katilimiyla yapildi.

Sultanlar Türbesinde Selçuklu sultanlarina saygi nöbeti tutuldu

Alaeddin Camii Selçuklu Sultanlari Türbesinde devam eden etkinliklerin son bölümünde de temsili “Saygi Nöbeti” tutularak, Selçuklu Gülbank Duasi ve Selçuklu Nevbet Merasimi gerçeklestirildi.

Programda Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükasçi’nin günün anlamina özel yaptigi sunumun ardindan konusan Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Türkiye Selçuklu Devleti’ne 200 yildan fazla bassehirlik yapan Konya’nin bassehirlik vasfini yasayan ve yasatan bir sehir olmaya bugün de devam ettigini vurguladi. Baskan Altay, “Selçuklu Payitahti Konya adiyla düzenledigimiz kutlama programlarinda bu özel günün heyecanini ve büyüklügünü yürekten yasiyoruz. Tarihi kahramanlik destanlariyla dolu sanli milletimizin bin yili askin süreden beri devam eden kutlu yürüyüsünün daha nice yüzyillar boyu devami en büyük duamizdir. Bu askla, onlarin biraktigi emaneti yeni nesillere ulastirmak için canla basla çalismayi sürdürüyoruz” seklinde konustu.



“Sehrimizle ve tarihimizle gurur duyuyoruz”

Konya’nin iki asirlik bassehirligi ve sonrasi ile tüm dünyayi etkileyen bir sehir olduguna dikkat çeken Ugur Ibrahim Altay, “Hazreti Mevlana ve onun yolunda yürüyenlerle olusan ask ve sevgi iklimi tüm dünyayi sarmis; bu kadim topraklar barisa ve kardeslige de baskentlik yaparak dünya tarihine silinmesi mümkün olmayan izler birakmistir. Bizler böyle büyük bir medeniyetin mirasçilariyiz. Sehrimizle, tarihimizle ve o tarihi yazan ecdadimizla gurur duyuyoruz. Bu gurur tablosunun miladi Konya’nin bassehir yapildigi 26 Haziran 1097’dir. Anadolu’yu bize vatan kilan ecdadimizi, onlara önderlik yapan sultanlarimizi ve isimsiz nice kahramanimizi rahmetle yad ediyorum. Ruhlari sad, mekanlari cennet olsun. Allah onlardan ebeden razi olsun” dedi.

AK Parti Konya Il Baskani Hasan Angi da, Anadolu cografyasinda büyük mücadelelerle var olmanin, bugüne gelmenin ve gelecege de devam etmenin bedeli olduguna sahitlik ettiklerini belirterek, “Tüm sehitlerimizi, gazilerimizi, sultanlarimizi rahmetle anarken o dönemin Konya’sindan tüm dünyaya verilen mesajlarin ne derece önemli oldugunu içinde bulundugumuz çagda dahi ihtiyacini hissediyoruz” ifadelerini kullandi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan ise, Selçuklu’nun sadece hükümet etmedigini, ayni zamanda hikmeti insa ederek insanlarin aklina, fikrine, kalbine hitap ettigini ifade ederek, “Bu bizim için çok büyük bir miras. Günümüzde de gelecekte de bu mirasi yeni nesillere aktarmak anlaminda da çok önemli bir istinat noktasidir. Türk milletinin derin bir tarihi vardir. Bu tarihin tasidigi en önemli husus imparatorluklar kurabilmesidir. Her dil imparatorluk dili olamaz, her millet imparatorluk kuramaz. Imparatorluk kuran milletlerin dili de zengin olur. Edebiyatta, sanatta, diger alanlarda olusturdugu kurumlarla bize bu mirasi birakan manevi büyüklerimiz Selçuklu sultanlari, Selçuklu alimleri, arifleri hepsinin manevi huzurunda tazimle egiliyoruz. Konyamizin payitahtlik yapmis olma degerini bilmemiz çok önemli. Bu anlamda büyüksehir belediyemiz basta olmak üzere katkisi sunan tüm arkadaslarimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.

Konusmalarin ardindan Konya Büyüksehir Tiyatrosu’nun sergiledigi tiyatral gösteri ilgiyle izlendi. Programa; AK Parti Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldiz ve Selman Özboyaci, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutani Tuggeneral Fidan Yüksel, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Sakir Uslu, Meram Belediye Baskani Mustafa Kavus, Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci ile akademisyenler, sanatçilar ve davetliler katildi.

Kaynak: İHA