KKTC Cumhurbaskani Tatar, Brüksel Temaslarina Iliskin Degerlendirmelerde Bulundu Açiklamasi

'BM Genel Sekreter ile yaptigimiz toplantida egemen esitligimizin fevkalade önemli oldugunu ve dolayisiyla Cenevre'de kendisine sundugumuz 6 maddelik öneride ifade ettigimiz gibi 'egemen esitligimizin taninmasi ve esit uluslararasi statümüzün kabul görmesiyle' resmi müzakerelere geçebilecegimizi yineledik' '(Guterres) Bu çalismalarina yönelik bizlere özel bir temsilcinin atamasiyla bu sürecin daha hizlanabilecegi, daha ciddi bir sekilde ele alinabilecegi önerisinde bulunmustur. Bunu degerlendirecegimizi söyledik'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreter Antonio Guterres ile yaptiklari görüsmede, Kibrisli Türklerin egemen esitliginin taninmasi ve esit uluslararasi statüsünün kabul görmesiyle resmi müzakerelere geçebilecegi görüslerini yinelediklerini söyledi.

Cumhurbaskani Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüsme yaptigi ve bir dizi temaslarda bulundugu Brüksel ziyareti dönüsünde Ercan Havalimani'nda açiklamalarda bulundu.

BM Genel Sekreteri ile "faydali" ve "samimi" bir toplanti gerçeklestirdiklerini ifade eden Tatar, "BM Genel Sekreter ile yaptigimiz toplantida egemen esitligimizin fevkalade önemli oldugunu ve dolayisiyla Cenevre'de kendisine sundugumuz 6 maddelik öneride ifade ettigimiz gibi 'egemen esitligimizin taninmasi ve esit uluslararasi statümüzün kabul görmesiyle' resmi müzakerelere geçebilecegimizi yineledik." dedi.

Tatar, Guterres'in Kibris Türk ve Rum tarafini dinledigini belirterek, 27-29 Nisan'da Cenevre'deki gayriresmi Kibris konferansinin kapanis konusmasinda degindigi üzere "henüz bir ortak zemin bulanamadigi için resmi müzakere geçilmedigini" ancak özel danismaniyla bunun arayisi içerisinde oldugunu kaydetti.

Cumhurbaskani Tatar, "Genel Sekreter, eylül ayinda bizi davet ettigi New York toplantilarindan sonra Cenevre'de 5+1 bir toplanti olur mu olmaz mi onun degerlendirmesini yapacaktir. Bizlerin direkt olarak resmi müzakerelere geçmemiz söz konusu degildir." diye konustu.

Guterres'in 2017'de Crans Montana'daki görüsmelerde tecrübe ve deneyim kazandigi için Kibris meselesini iyi bildigini hatirlatan Tatar, kendisini BM Genel Sekreterligi'ne bes yil süreligine yeniden seçilmesinden doloyi bir kez daha tebrik ettigini söyledi.

Dogu Akdeniz'deki hidrokarbon konusunun AB'nin toplantilarinda gündeme geldigini ifade eden Tatar, hidrokarbon konusunda Türkler ve Rumlar olmak üzere iki taraf oldugunu, Rumlarin tek basina hareket etmelerinin kabul edilemeyeceginin altini çizdi.

Hidrokarbon kaynaklari konusunda Türkiye ile hareket ettiklerini belirten Tatar, Kibris Türk tarafinin hidrokarbon konusuyla ilgili 13 Temmuz 2019'da önerdigi, ortak bir komitenin kurulmasi ve bu komite ile bu süreçlerin yürütülmesini içeren teklifinin halen masada olduguna degindi.

- "Brüksel'de büyükelçilerle yaptigimiz degerlendirme toplantilari da bize epey fayda saglamistir"

Cumhurbaskani Tatar, BM Genel Sekreteri'nin ortak zemin arayisi çalismalari kapsaminda "özel temsilci" atanmasiyla sürecin hizlanabilecegi ve daha ciddi bir sekilde ele alinabilecegi önerisinde bulundugunu belirterek, söyle konustu:

"Genel Sekreter önümüzdeki süreçte ortak zemin var mi yok mu bunun arayisi içerisinde olacaktir. Bu çalismalarina yönelik bizlere özel bir temsilcinin atamasiyla bu sürecin daha hizlanabilecegi, daha ciddi bir sekilde ele alinabilecegi önerisinde bulunmustur. Bunu degerlendirecegimizi söyledik. Tabii bunu diger taraflarla da istisare etmistir. Gerek Ankara, gerek Yunanistan ve Rum tarafi ile. Bu konuda bir degerlendirme olacaktir ve bunun neticesini görecegiz."

Brüksel'de Türkiye'nin hem NATO, hem Brüksel hem de AB nezdindeki büyükelçileri ile temaslarda bulundugunu ve Kibris meselesi konusunu istisare ettiklerini ifade eden Tatar, "Brüksel önemli bir yer, AB’nin merkezi. Orada büyükelçilerle yaptigimiz degerlendirme toplantilari da bize epey fayda saglamistir ve bunlari ileriye tasiyacagiz." dedi.

Cumhurbaskani Ersin Tatar, kaldigi otelin kahvalti salonunda Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis ile ayaküstü yaptigi sohbete iliskin bir fotografin medyaya servis edilmesiyle bir takim yorumlar yapildigina isaret ederek, bunlara açiklik getirdi:

"Yunanistan Basbakanina neden 2 devlet talebinde bulundugumuzu, Kibris'ta iki devletin zaten bulundugunu ve 60 yil geriye sayarak Kibris'i farkli bir noktaya götürmenin bu saatten sonra pek de mümkün olamayacagini, federal temelde yapilan görüsmelerin son 50 yildir hiçbir basari elde edilemeden, bu firsatlarin kaçirildigini anlattim. O da bana 'bunun kabul görmeyecegini' söyledi."

Tatar, Miçotakis ile resmi bir toplanti yapmadigini ancak ayaküstü görüsmeyi herkesin duydugunu ifade ederek, kendilerinin yaptiginin dogru oldugunu ve görüsmekten daha güzel bir sey olamayacagini da belirtti.
Kaynak: AA