Hong Kong'da Yayin Yapan Apple Daily Gazetesinin Kapatilmasi Londra'da Protesto Edildi

Hong Kong'da yayimlanan muhalif Apple Daily gazetesinin kapatilmasi Ingiltere'nin baskenti Londra'da protesto edildi.

Hong Kong'da Yayin Yapan Apple Daily Gazetesinin Kapatilmasi Londra'da Protesto Edildi
Londra'nin Piccadilly Circus Meydani'nda toplanan göstericiler, gazetenin kapatilmasi kararina tepki gösterdi.

Apple Daily gazetesinin yani sira "Hong Konglular Çin'in kölesi degil" ve "Çin, Hong Kong degil" yazili dövizler tasiyan göstericiler, "Muhabirleri serbest birakin", "Apple Daily'i destekleyin" sloganlari atti, dünya kamuoyundan yasananlara tepki göstermelerini istedi.

AA muhabirine konusan bir gösterici, Apple Daily’nin Hong Kong'da dogrulari yazan tek gazete oldugunu belirterek, "Hükümet halkin taleplerini dinlemedi. Arkadaslarim ve akrabalarim hala Hong Kong'da yasiyor. Seslerini çikarma özgürlükleri yok. Londra'da yasayanlar olarak bizlerin dünyaya Hong Kong'da neler oldugunu anlatma sorumlulugumuz var. Hong Konglularin konusma özgürlükleri yok ancak hala mücadele ediyorlar." dedi.

Baska bir gösterici ise "Dünyanin, özgürlügün savunmaya deger oldugunu ve eskiden özgür olan Hong Kong'da özgürlügün tehlikede oldugunu bilmesini istiyoruz." diye konustu.

Diger bir gösterici de dünya kamuoyundan Hong Konglulari desteklemelerini isteyerek, çünkü Hong Kong'da artik ifade özgürlügünün kalmadigini kaydetti.

- Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi gözaltina alinmisti

Ulusal Güvenlik Yasasi kapsaminda, Apple Daily gazetesinin editörü ve 4 yöneticisi, "dis güçlerle gizli anlasma yapmak" suçlamasiyla 17 Haziran'da gözaltina alinmisti. Gazete ile baglantili 3 sirketin 2,3 milyon dolar degerindeki mal varligi dondurulmus, gazetenin de 23 Haziran'da yayin hayatina son verilmisti.

Gözaltina alinan gazete yetkililerinin kefaletle serbest birakilma talebi, 19 Haziran’da çiktiklari mahkemede reddedilmisti.

- Hong Kong'da yürürlüge giren yeni güvenlik yasasi

Çin'in en üst düzey yasama organi Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesinde 30 Haziran'da oy birligiyle kabul edilen yasa, Devlet Baskani Si Cinping tarafindan da imzalamisti.

Devleti yikmaya tesebbüs, vatana ihanet ve ulusal güvenligi tehlikeye atan eylemleri yasaklayan yasa, Çin hükümetinin onayi sonrasinda Hong Kong yerel hükümetinin resmi gazetesinde yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Yasa, içerigi itibariyla asil olarak Haziran 2019'da suçlularin Çin'e iadesini öngören yasa tasarisina karsi baslatilan ve yil sonuna kadar yogun kitle protestolariyla sürdürülen hükümet karsiti protesto hareketini hedef aliyor.

Yasa ile Çin medyasinca "Hong Kong'un vatan hainleri" olarak yansitilan muhalif gazeteciler, is insanlari ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargilanmalarinin önü açilirken; bu kapsamda yasaklanan suçlari isleyenlere 3 yildan müebbete kadar hapis cezasi verilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA