Hedef Ülkelere Yönelik 50 Webinara 10 Binden Fazla Is Insani Katildi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasi (BTSO), hedef ülkelerdeki yatirim ve ticaret firsatlarini Bursali firmalara tanitmak hedefiyle basladigi webinar programlarini sürdürüyor. Hedef ülkelerdeki büyükelçi, ticaret müsavirleri ve ataseleri Bursa is dünyasi ile bulusturan etkinlikler kapsaminda bugüne kadar düzenlenen 50 webinara 10 binden fazla is insani katildi.

Hedef Ülkelere Yönelik 50 Webinara 10 Binden Fazla Is Insani Katildi
BTSO Küresel Fuar Acentesi tarafindan, pandemi sonrasi firmalarin dis ticarette yol haritasini belirlemek üzere düzenlenen webinarlar devam ediyor. Hedef ülkelerdeki büyükelçiler, ataseler ve ticaret müsavirlerini dijital ortamda Bursa is dünyasi ile bir araya getiren etkinlikler kapsaminda bugüne kadar Italya’dan Endonezya’ya, Kanada’dan Hindistan’a kadar kentin önemli ticaret ortaklari ve potansiyel pazarlarin ele alindigi 50 webinar düzenlendi.

Söz konusu programlara 10 binden fazla is insani katildi.

Webinar programlarinin 50’incisi Orta Asya’nin önemli ülkelerinden Tacikistan pazarina yönelik düzenlendi.

Tacikistan Pazari ve Ticaret Imkanlari’ webinari BTSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, Dusanbe Ticaret Müsaviri M. Emrah Soganci ve DEIK Türkiye Tacikistan Is Konseyi Baskani Cihangir Fikri Saatçioglu’nun katilimiyla gerçeklestirildi.

Toplantinin açilis konusmasini yapan BTSO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Cüneyt Sener, Türkiye ve Tacikistan’in köklü tarihi baglara sahip oldugunu söyledi.

Iki ülke arasindaki güçlü dostluk iliskilerinin ekonomiye tam olarak yansimadigini ifade eden Sener, “iki ülke arasinda 322 milyon dolarlik ticaret hacmi bulunuyor. Bursa ve Tacikistan arasindaki ticaret hacmi ise 10 milyon dolar seviyesinde. Bursa is dünyasi olarak iki dost ülkenin güçlü potansiyeli için bu rakamlari yeterli bulmuyoruz. Ticaret hacmimizi en kisa sürede Sayin Cumhurbaskanimizin belirledigi 1 milyar dolara tasimayi hedefliyoruz” dedi.

Dusanbe Ticaret Müsaviri M. Emrah Soganci, is insanlari tarafindan az bilinen bir ülke olmasinin Tacikistan’in en büyük handikapi oldugunu söyledi.

Tacikistan’in Orta Asya’daki Türk cumhuriyetlerinden biri sanildigini belirten Soganci, “Tacikistan, Fars kökenli bir ülke. Dilleri de Farsça’nin bir lehçesi olan Tacikçe’dir. Ülkemizle yakin iliskileri var. Türkiye’yi, Türk insanini ve Türk mallarini çok seviyorlar. Ülkede ‘Bir mal kaliteliyse kesin Türk malidir’ algisi var. Ülkedeki bu algi ihracatimizi artirmak için büyük bir avantaj” diye konustu.

Tacikistan ekonomisinin son yillarda yüksek bir büyüme performansi sergiledigini kaydeden Emrah Soganci, “Tacikistan, son 10 yilda ortalama yüzde 7 büyüyen bir ekonomi. 2020 yilinda pandemiye bagli olarak büyüme yüzde 4,5 olarak gerçeklesti. Ülkedeki en önemli sektör tarim. Ancak tarim alanlarinin sadece yüzde 5 ila 10’luk kisminda modern tarim teknikleri kullaniliyor. Bu teknikler yayginlastikça sektörde büyüme artacaktir. Enerji sektörü de Tacikistan’da önem arz eden sektörlerden biri. Orta Asya’daki su kaynaklarinin yüzde 60’i Tacikistan sinirlari içerisinde yer aliyor. Hidroelektrik santrallerinin yapimi açisindan oldukça önemli. Son 10 yilda Türk firmalari ülkeye 200 milyon dolarin üzerinde yatirim gerçeklestirdi. Önümüzdeki dönemde tarim makine ve ekipmanlari, tohum ve seracilik ile ilaç ve medikal ekipmanlar sektörleri basta olmak üzere isbirligimiz güçlendirebiliriz” ifadelerini kullandi.

Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) Türkiye Tacikistan Is Konseyi Baskani Cihangir Fikri Saatçioglu Tacikistan’in 9 milyonluk nüfusa sahip küçük bir ülke olmasina ragmen jeopolitik açidan önemli bir ülke oldugunu vurguladi. Devlet tarafindan saglanan vergi avantajlari ve tesvikler, 30 yillik devlet istikrari, Afgan pazarina yakinlik dolayisiyla ucuz isgücü gibi faktörlerin Tacikistan pazarini cazip kildigini belirten Saatçioglu, Tacikistan’daki önemli yatirim firsatlarini paylasti.

Ülkede enerji ve insaat sektörlerinde önemli firsatlar bulundugunu anlatan Saatçioglu, “Dogal su kaynaklari sayesinde 527 milyar kilowatt saatlik hidroelektrik santral kurulma potansiyeli var. Ancak bu projeler yeterli kadar devreye alinamadigi için ülkede zaman zaman enerji arzi konusunda sikintilar yasanabiliyor. Türk enerji firmalari bu alanda yatirim yapabilirler Tacikistan’da lokomotif sektörlerden biri de insaat sektörü. Dusanbe’de baslayan kentsel dönüsüm çalismalari da firmalarimiz için önemli bir firsat olabilir. Tacikistan hükümeti ayrica 2025 yilina kadar 400 milyon dolarlik altyapi projesi hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu projeleri de firmalarimizin yakindan takip etmesini tavsiye ediyorum” diye konustu.

Saatçioglu, 1 milyar dolarlik ticaret hedefine ulasilabilmesi adina yakin zamanda Türkiye-Tacikistan Tercihli Ticaret Anlasmasi’nin da yürürlüge girmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA