Bakan Mus Açiklamasi 'Gümrüklerimizde Zehir Tacirlerine Asla Göz Açtirmayacagiz'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, bakanlik olarak 8 Haziran tarihinde uyusturucu kaçakçiligini önlemeye dönük gümrüklerde ek tedbirlerin getirildigi yeni bir genelge yayinladiklarini hatirlatarak, "Gümrüklerimizde zehir tacirlerine asla göz açtirmayacagiz, müsaade etmeyecegiz ve bu mücadeleyi kararlilikla sürdürecegiz" dedi.

Bakan Mus Açiklamasi 'Gümrüklerimizde Zehir Tacirlerine Asla Göz Açtirmayacagiz'
Bakanliga bagli kurumlarda bir dizi temasta bulunmak üzere İçel’e gelen Bakan Mus, İçel Valiligini ziyaretinin ardindan beraberinde Vali Ali Ihsan Su ve milletvekilleriyle birlikte Ticaret Bakanligi Orta Akdeniz Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürlügüne geçti. Burada Bölge Müdürü Ceylan Er ve kurum yetkilileriyle bir araya gelen Mus, daha sonra Gümrük Muhafaza Kaçakçilik ve Istihbarat Müdürlügünü ziyaret ederek, geçtigimiz hafta art arda düzenlenen iki operasyonda 1 ton 763 kilogram kokainin ele geçirilmesinde emegi geçen personeli tebrik etti.

Mus, burada yaptigi açiklamada, gümrük muhafaza ekiplerinin titiz bir çalisma neticesinde, İçel’de bir hafta arayla gerçeklestirilen 2 ayri operasyonla, ülke tarihinin en yüksek kokain yakalamasini gerçeklestirerek uyusturucu ile mücadelede büyük bir basariya imza attiklarini söyledi.

15-16 Haziran tarihlerinde gerçeklestirilen ilk operasyonda 1 ton 300 kilogram, bu yakalamadan bir hafta sonra da yaklasik yarim ton kokain ele geçirildigini hatirlatan Bakan Mus, "Gümrük muhafaza ekiplerimiz iki basarili operasyon sonunda toplamda 1 ton 763 kilo kokain ele geçirmislerdir. Yani neredeyse Türkiye’de 1 yilda ele geçirilen kokaine denk miktarda kokain, gümrük muhafaza ekiplerimizin titiz çalismasi sonrasi sadece su son 1 hafta içerisinde İçel’de ele geçirilmistir. Bu basari gümrük muhafaza ekiplerimizin dikkatli ve titiz çalismasinin neticesinde ortaya çikmistir. Bu basarida emegi geçen tüm bakanlik personelimizi ve kaçakçilikla mücadelede daima isbirligi içerisinde oldugumuz tüm güzide kurumlarimizi bir kez daha kutluyorum" diye konustu.



"Yilin basindan bu yana 6.1 ton uyusturucu, 4 milyar lira degerinde kaçak esya ele geçirildi"

"Yasadisi ticareti önlemek bakanligimizin öncelikli görevleri arasindadir" diyen Bakan Mus, bu kapsamda özveri ile çalisarak memnuniyet verici sonuçlar elde ettiklerini vurguladi. Ticaret Bakanligi olarak 8 Haziran tarihinde uyusturucu kaçakçiligini önlemeye dönük gümrüklerde ek tedbirlerin getirildigi yeni bir genelge yayinladiklarini hatirlatan Mus, "Bu genelge ile güzergah bazli analizlere agirlik verilmistir. Yayinladigimiz bu genelgenin, uyusturucu kaçakçiligi ile mücadelede bundan sonra da önemli katkilarinin olacagina inaniyorum. Tabi bir yandan gümrüklerde uyusturucu ve kaçak esyalara dönük siki kontroller gerçeklestirirken, öte yandan gerçeklestirilen gümrük kontrollerinin yasal ticaretin akis hizini engellememesi için de azami gayret gösteriyoruz. Bu bizim için asla taviz veremeyecegimiz hassas bir dengedir. Bu konuya oldukça dikkat ediyoruz. Bu nedenle gümrük kontrollerinin hizli ve etkin olmasi için insan kaynagimizin, teknik cihazlarimiz ve bilgi sistemlerimizin gelisimine büyük önem veriyoruz. Tüm bu imkan ve kabiliyetlerimizle, yilin basindan bu yana yaklasik 4 milyar lira degerinde kaçak esya ele geçirildi. Toplam 6.1 ton uyusturucu ile 15 ton 150 kilogram uyusturucu yapiminda kullanilan maddenin ülkemize girmesine engel olduk. Gerçeklestirilen rekor yakalamalar da gösteriyor ki, bu alanda yaptigimiz yatirimlarin ve personellerimizin gösterdigi insan üstü gayretin sonuçlari basari ile elde edilmekte. Umarim bundan sonra da bu neticeleri almaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.

"Uyusturucu yakalamalarina konu tüm veriler elimizde mevcut ve yargi makamlarina iletilmistir"

Son dönemde kamuoyunda bazi çevrelerce, gümrüklerde yakalanan uyusturucunun ’göndericisi kim, alicisi kim, neden bilinmiyor, neden açiklanmiyor’ seklinde sorular gündeme getirildigini belirten Bakan Mus, söyle devam etti:

"Sunu açikça belirtmeliyim ki, son dönemde gerçeklestirilen rekor uyusturucu yakalamalarina konu sevkiyatlarin tüm verileri elimizde mevcuttur. Ele geçirilen uyusturucunun nereden gelip nereye gittigi, hangi ülkelere ugradigi, hangi gemi ve konteyner ile tasindigi, alicisinin, göndericisinin kim ya da hangi sirketler oldugu ve benzeri tüm verilere elbette sahibiz. Tüm bu verileri yargi makamlarina iletmis durumdayiz. Bu bilgiler devam eden sorusturmalarda savcilik makamlarimiz ve adli kolluk personelimizce titizlikle degerlendirilmektedir. Sorusturmalar yargi makaminin uhdesinde yürütülmektedir. Nitekim yargi makamlarinin verdigi kararlarla bu iki olayda su ana kadar 6 kisi tutuklanmistir. Dolayisiyla kimlerin bu konularla ilgili yargilandigi zaten mahkeme kayitlarinda mevcuttur. Bu konuda milletimiz müsterih olsun. Devletimizin tüm bilgiye sahip oldugundan ve bunun geregini yaptigindan kimsenin süphesi olmasin. Bu basarili operasyonlara imza atarak bizleri gururlandiran bakanlik personelimi bir kez daha kutluyorum. Gümrüklerimizde zehir tacirlerine asla göz açtirmayacagiz, müsaade etmeyecegiz ve bu mücadeleyi kararlilikla sürdürecegiz."
Kaynak: İHA