Skolyoz Tedavi Edilmezse Yasam Kalitesini Düsürebilir

Düzce Üniversitesi (DÜ) Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Zekeriya Okan Karaduman, skolyozun tedavi edilmemesi durumunda yasam kalitesini düsürebildigini bildirdi.

Karaduman, yaptigi yazili açiklamada, "skolyoz" adi verilen omurga egriliginin, çogunlukla büyüme çaginda tanisi konulan bir rahatsizlik oldugunu belirtti.

Skolyozun ortaya çikma nedenleri hakkinda bilgi veren Karaduman, rahatsizligin, tedavi edilmedigi takdirde kisinin yasam kalitesini düsürebildigini kaydetti.

Karaduman, tedavi yöntemlerine deginerek, söyle devam etti:

"Izlem ve sürekli takip, korse uygulamalari, skolyoz egzersiz ve özel rehabilitasyon uygulamalari ve cerrahi yöntem olmak üzere tedavi seçenekleri var. Skolyoz, tedavi edilmezse solunum problemleri, kalp problemleri, omurilik basisi ve nadiren felç, ciddi kozmetik ve psikolojik sorunlara yol açabilir. Özellikle 9-16 yas araligindaki çocuklarin 6 ayda bir düzenli kontrollere götürülmesi gerekiyor. Hastalarin birçogunda agri olmadigindan ilk basta fark edilmesi oldukça güç olan skolyozda hastanin yasi ne kadar küçükse egriligin ilerleme riski de o kadar yüksek."

Kaynak: AA