Siyaset Molalarini Çiftçilikle Geçiren BBP Genel Baskani Destici, Baba Ocaginda Tarimi Degerlendirdi Açiklamasi

'Köylerde nüfus azaliyor. Yasayanlarin yüzde 80'i yasli. Köyde kalan bu yasli kesim de pek çiftçilik yapmiyor. Genellikle tarlalarini icara veriyorlar ya da ekmiyorlar. Köylerin tekrar canlandirilmasi, çiftçiligin gelecegin en önemli isi oldugu anlatilmalidir' 'Dogrudan verilen destekler var, dolayli destekler var fakat yine de bu alanda destegin artirilmasindan yanayim. Aslinda çiftçinin kullandigi malzeme üzerinden destegin verilmesi daha dogru; gübreyse gübre, tohum, ilaç, mazot... Bizzat çiftçiligi yapana ihtiyacinin verilmesi taraftariyim'

SELÇUK KIZILDAG - Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Baskani Mustafa Destici, köylerde nüfusun azaldigini, buralarda yasayanlarin da pek çiftçilik yapmadigini belirterek "Köylerin tekrar canlandirilmasi, çiftçiligin gelecegin en önemli isi oldugu anlatilmalidir." dedi.

Siyasetten firsat buldukça, dogup büyüdügü Eskisehir'in Günyüzü ilçesinde eskiden köy statüsünde olan Gecek Mahallesi'nde çiftçilikle ugrasan Destici, çogu zaman traktörün direksiyonuna geçerek ekim ve hasat islerini yapiyor.

Destici, AA muhabirine, çiftçiligin hayatinin bir parçasi oldugunu, tarla sürmeyi, bahçe çapalamayi ve budama isini çok sevdigini ifade etti.

Hayati boyunca anne ve babasini tarlaya hizmet ederken gördügünü kaydeden Destici, "Biz köyde büyüdük, toprakla büyüdük. Ekinle, yulafla, pancarla, arpayla, kimyonla ilgilendik. Hem bunlarin ekimi, biçimi hem de bagcilik, ceviz gibi agaçlarla ilgilenmekle geçti ömrümüz. Hasat günlerinde de bizzat tarlada çalisarak rizki topladik." ifadelerini kullandi.

Mahallelinin geçimini tarimdan sagladigini bildiren Destici, babasinin da Gecek'te hem imamlik hem çiftçilik yaparak kendilerini büyüttügünü anlatti.

Çocuklugunda en çok zevk aldigi islerden birinin, düvene binip atlari yönlendirmek oldugunu aktaran Destici, sunlari kaydetti:

"Saman yapmak için düven kullanilirdi ve çocuklukta onun üzerinde dönmek en büyük keyifti. Geceleri uyumaz, harman beklerdik. Kazanç helal dairesinde elde edilince, baska bir bereket, huzur getiriyor. Rizki kazanmak için yapilan tüm isler önemli fakat bunlarin içinde öne çikardigim konu, alin teriyle topraktan kazanç saglamak. Zamani gelince tarlalarimizin hasadini almak ve buralarin islerine yetisme gayretinde olmaya çalisiyorum. Firsat buldukça köye gelip, o havayi alip, islerimi yapip tekrar siyasete dönüyorum."

- "Tarim ve hayvanciligi sürekli canli tutmamiz lazim"

Mustafa Destici, siyasi alanda gücü yettigince çiftçinin sesi olmaya gayret gösterdigini belirtti.

Tarim ve çiftçilik alaninda ülkenin eskiye göre iyi durumda oldugunu vurgulayan Destici, söyle devam etti:

"Çiftçinin maliyeti çok fazla. Dogrudan verilen destekler var, dolayli destekler var fakat yine de bu alanda destegin artirilmasindan yanayim. Aslinda çiftçinin kullandigi malzeme üzerinden destegin verilmesi daha dogru; gübreyse gübre, tohum, ilaç, mazot... Bizzat çiftçiligi yapana ihtiyacinin verilmesi taraftariyim. Bu konuda devletimizin attigi adimlar var.

Tüm çiftçilerimizi kapsayan bir çalisma yapilmali. Devletimizin özellikle bu süreçte destekledigi kisim da üreticiler yani çiftçilerimiz. Dogru olan da bu. Çünkü tarim bittiginde ithalata mecbur kaliniyor. Hem saglikli ürün elde edemiyoruz hem de istedigimiz kadar ürüne ulasamiyoruz. Kovid-19 salgininda bunu gördük. Herkes önce kendi insanini düsündü. O sebeple, tarim ve hayvanciligi sürekli canli tutmamiz lazim. Geçmise göre daha iyi durumdayiz. Yeterli mi? Yeterli olmadigini belli dönemlerde görmüs oluyoruz."

Destici, köylerden göçün önlenmesi amaciyla projeler üretilmesinin önemine de degindi.

Kirsalda çiftçiligi öne çikarak çalismalara ihtiyaç olduguna deginen Destici, "Köylerde nüfus azaliyor. Yasayanlarin yüzde 80'i yasli. Bizim köyümüzde su anda ilkögretim çaginda 3 ya da 5 ögrenci var. Halbuki bizim çocuklugumuzda siniflarimiz çok kalabalikti. Köyde kalan bu yasli kesim de pek çiftçilik yapmiyor. Genellikle tarlalarini icara veriyorlar ya da ekmiyorlar. Köylerin tekrar canlandirilmasi, çiftçiligin gelecegin en önemli isi oldugu anlatilmalidir." diye konustu.
Kaynak: AA