Sivas'in 'Doktor Baliklari' Kalkim Kaplicalari'nda Da Sifa Dagitacak

Özellikle sedef hastaligina iyi geldigine inanilan 'doktor baliklar', Kangal Balikli Kaplicasi'nin yani sira ayni ilçedeki Kalkim Balikli Kaplicasi'nda da saglik turizmine hizmet verecek Vali Salih Ayhan: 'Dev bir proje hazirlayacagiz, su ana kadar Sivas'in bir projeye harcadigi en büyük parayi harcayacagimizi düsünüyoruz. Devasa alanda yekpare bir proje yürütecegiz'

Sivas'in 'Doktor Baliklari' Kalkim Kaplicalari'nda Da Sifa Dagitacak
SERHAT ZAFER - Sivas'in Kangal ilçesinde özellikle sedef hastaligina iyi geldigine inanilan ve "doktor baliklar" olarak adlandirilan baliklar, Il Özel Idaresince hazirlanan projeyle Kalkim Balikli Kaplicasi'nda da sifa dagitacak.

Sivas Valiligi, Kangal ilçesi Kalkim köyünde bulunan Kalkim Balikli Kaplicasi'nin saglik turizmine kazandirilmasi için çalisma baslatti.

Valilik himayesinde Il Özel Idaresinin yürütecegi proje kapsaminda, Kalkim Balikli Kaplicasi'na otel, apart evler, spor alani ve sosyal alanlarin bulundugu tesisler yapilacak.

Vali Salih Ayhan, AA muhabirine, Kalkim Balikli Kaplicasi'nda da Kangal Balikli Kaplicasi'nda bulunan ve sedef basta olmak üzere birçok deri hastaligina iyi gelen "doktor baliklar"in benzerinin oldugunu söyledi.

Dünyada ve Türkiye'de esi benzeri olmayan doktor baliklar için saglik ve termal turizmde devasa bir proje gerçeklestirdiklerini anlatan Ayhan, "Dünyanin dört bir tarafindan gelip buradan farkli yollarla götürülerek otellerde bir konsept olusturuyorlar. Müthis bir degerimiz var, dünyada ve Türkiye'de esi benzeri yok." dedi.

- Projenin 2 yilda tamamlanmasi hedefleniyor

Ayhan, doktor baliklarin sadece Kalkim köyünde olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Turizmden pay almak istiyoruz, yogun hareketlilik olacak, Anadolu'ya müthis bir akim olacak, buna inaniyoruz. Kalkim Balikli Kaplica ile ilgili özel bir çalisma yapiyoruz. Kalkim Balikli Kaplica'nin kaynak koruma raporu onaylandi, imar planlarini bitirdik. Bundan sonraki asamada arkadaslarimiz mülkiyet problemlerini hallediyor. Insallah önümüzdeki haftalarda proje ekipleriyle sahaya iniyoruz. Dev bir proje hazirlayacagiz, suana kadar Sivas'in bir projeye harcadigi en büyük parayi harcayacagimizi düsünüyoruz. Devasa alanda yekpare bir proje yürütecegiz. Entegre bir proje olacak. Spor, gezinti alanlari olusturacagiz. Sadece otel degil, apart evler de olusturacagiz, dinlenme havuzlari, normal havuz, kür havuzlari gibi bir düsüncemiz var."

Sivas'a yakin zamanda dev bir tesisi kazandiracaklarini vurgulayan Ayhan, "Hazirliklarimizi yaptik, finans konusunu da kismen çözdük, para sikintimiz insallah olmayacak. Doktor baliklarin hak ettigi degeri görecegini ve bundan da çok büyük bir turizm geliri olacagina yürekten inaniyoruz." diye konustu.

Projenin temelini yil sonunda veya 2022 yilinin baslarinda atmayi hedeflediklerini dile getiren Ayhan, "Temel attiktan sonra da 1,5 yil içerisinde hizmete almak istiyoruz. Projeye basladiktan sonra 2 yil içerisinde Sivasimiza ve dünyanin dört bir tarafindaki vatandaslarimiza doktor baliklarin sifa dagitmasini saglayacagiz." ifadelerini kullandi.

Ayhan, kurulacak tesisin isletmesinin özel sektörle yapilacagini sözlerine ekledi.

- Doktor baliklar

Kangal Balikli Kaplicasi'nda yaklasik 37 derece sicakliktaki suda yasayan binlerce küçük balik, sivilce ve yara kabuklarini yiyerek deriyle kaplica suyunun temasini artiriyor. Romatizma, kirik ve çikik ile sinir, deri ve böbrek hastaliklarina da olumlu etkileri bulundugu belirtilen kaplicanin, özelikle sedef hastaligina iyi geldigi ifade ediliyor.
Kaynak: AA