Sincan Açik Ceza Infaz Kurumu 'En Çevreci Kamu Kurumu' Ödülüne Layik Görüldü

Sincan Açik Ceza Infaz Kurumu, Sifir Atik Projesi kapsaminda Ankara Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce yapilan degerlendirmede "en çevreci kamu kurumu" ödülüne layik görüldü.

Adalet Bakanligindan yapilan açiklamada, Isyurtlari Kurumunca, hükümlü ve tutuklularin topluma kazandirilmalari amaciyla yasamsal alanlarin korunmasi ve daha temiz bir çevre için yürütülen projenin ödül getirdigi bildirildi.

Atiklarin çevreye verdigi zararlari azaltmak ve geri dönüstürülebilen malzemeleri yeniden kullanmak amaciyla Sincan Açik Ceza Infaz Kurumunda atölyeler kuruldugu belirtilen açiklamada, Ankara Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayisiyla kentte hizmet veren tüm kurumlarin incelendigi ifade edildi.

Inceleme sonucu Sincan Açik Ceza Infaz Kurumunun ödüle layik görüldügü kaydedildi.

- Atölyeler 2019'da kuruldu

Bakanliktan yapilan açiklamada Sifir Atik Projesi'ne iliskin bilgilere de yer verildi.

Buna göre, Çevre ve Sehircilik Bakanliginca Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde hayata geçirilen proje kapsaminda Adalet Bakanligi Isyurtlari Kurumu tarafindan Sincan Açik Ceza Infaz Kurumunda 2019 yili haziran ayinda Kompost Üretim Atölyesi ve Ambalaj Atigi Toplama-Ayirma Geri Dönüsüm Atölyesi kuruldu.

Atiklarin çevreye verdigi zararlari azaltmak ve geri dönüstürülebilen malzemeleri yeniden kullanmak amaciyla kurulan Kompost Üretim Tesisi, 165 metrekaresi kapali, 500 metrekaresi açik alan olmak üzere 665 metrekare alanda aylik 800 kilogram organik gübre kapasitesi ile çalisiyor.

Kompost üretim tesisinde yemekhane atiklari, park-bahçe, ofislerde ve koguslarda olusan atiklar, kompost makinesine atilarak organik kompost gübre haline dönüstürülüyor. Olusan organik kompost, bir yandan ceza infaz kurumlarindaki üretim alanlari ile park ve bahçelerde kullanilirken bir yandan da satiliyor.

Ambalaj atigi toplama ve ayirma atölyesinde ise ceza infaz kurumu kampüsünde bulunan 13 ceza infaz kurumunda, jandarma binalarinda, kampüs devlet hastanesinde ve lojmanlarinda olusan ambalaj atiklari toplanip gerekli islemlerden geçiriliyor ve geri kazandirilarak çevrenin korunmasi saglaniyor.

Kuruldugu günden bu yana 80 hükümlünün çalistigi tesiste karton, kagit, naylon, poset, pet sise gibi malzemelerin toplanmasi ve islenmesiyle ayda yaklasik 20 ton ambalaj atigi geri dönüsüme kazandiriliyor.

Atölyelerdeki çalismalarla bir yandan doga ve çevrenin korunmasi saglanirken bir yandan da hükümlülerin sosyallesmesi, çevre bilinçlerinin olusmasi ve topluma kazandirilmasi amaçlaniyor.

Kaynak: AA