Pestil Ve Kömenin Gümüshane Ekonomisindeki Yeri

Gümüshane’de pestil-köme üretimi yapan 36 adet isletme bulundugu, bu isletmelerde 300 kisilik bir istihdam saglanarak yilda 40 Milyon Türk Lirasi ciro elde edildigi belirtildi.

Pestil Ve Kömenin Gümüshane Ekonomisindeki Yeri
Konuyla ilgili bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Tarkan Tarik Kocagöz, bundan yillar önce evlerde misafirlere ikram edilen yöresel bir ürün olan pestil ve kömeyi artik yavas yavas dünyaya tanitmaya basladiklarini söyledi.

Il ekonomisinde pestil ve köme üretiminin önemli bir yeri oldugunu belirten Kocagöz “Pestil, köme ve marmelat üretimi yapan isletmelerimizin mevcut kapasitesi yaklasik 5 bin tondur. Süt ve süt ürünleri alaninda ise iki firma faaliyet göstermektedir. Ilimizde 120 bin ton süt üretimi mevcut olup, 38 bin sagmal inek mevcuttur. Girisimcilere ve isletmelere destek olmak amaciyla açilan ISGEM’de pestil-köme üreticileri için 4 tonluk ortak üretim hatti bulunmaktadir. Ilimiz ihracat rakamlarina bakildiginda ise 2020 yili içerisinde 900 bin dolarlik bir ihracat gerçeklestirildigi görülmektedir. 2021 yilinin ilk dört ayinda ise gida ve içecek sektörümüzün 60 bin dolarlik bir ihracat gerçeklestirdigi görülmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA