Kekigin Boyunu Kisaldi, Rekolte Yari Yariya Düstü

Denizli’de geçen sene boyu 70 santimetreye kadar ulasan kekik, bu sene kurakligin etkisiyle 20 santimetrede kaldi. Kekigin kisa olma sebebiyle elle hasat yapan çiftçiler, rekoltede yaklasik yüzde 50’ye kadar düsüs oldugunu belirtti.

Kekigin Boyunu Kisaldi, Rekolte Yari Yariya Düstü
Türkiye’de bulunan kekigin yaklasik yüzde 95’nin üretildigi Denizli’de, bu sene kurakliktan dolayi rekoltede yüzde 50’ya yakin düsüs yasandi. Geçen sene yaklasik 180 bin dekarlik alandan 20 bin tona yakin ürün elde edilirken, bu sene istenilen seviyeye ulasilamadi. Kurakliktan etkilen çiftçiler, geçen sene boyu 70 santimetreyi bulan kekigi makinelerle hasat ederken, bu sene kisa olmasindan dolayi elle keserek zarari en aza indirmeye çalisti. Rakimiyla ve yaninda bulunan barajin rüzgarlariyla birlikte kendisine özgü aromasi bulunan Denizli kekigi, yag oraninda ise Türkiye’de önde geliyor. Zamaninda yagmayan yagmurlardan dolayi bitkilerin gelisimini saglamadigini belirten Denizli Ziraat Odasi Baskani Hamdi Gemici; “Denizli’de bu sene Güney Dogu ve Dogudan itibaren kurakliga dogru çekilen çizgide tam göbeginde, 51 tane ilin en yogun kuraklik yasayan bir bölümündeyiz. Meteorolojik verilerde de siddetli bir kuraklik yasadigimiz raporlarla sabittir. Ögünç kaynagimiz olan kekigin Türkiye üretiminin yüzde 95’nin gerçeklestigi bu seneki hali önceki yillarla kiyasladigimizda en az yüzde 40 ve yüzde 60’lara kadar varan bir verim kayiplari mevcuttur. Zamaninda yagmayan yagmurlardan dolayi bitki gelisimini tamamlayamadi. Türkiye’de yüzde 95’nin gerçeklestigi bölge olan Pamukkale ilçemizin Gözler Mahallesinde bulunan bir kekik bahçesindeyiz. Bu bölgede yetisen kekikler rakimiyla, topragiyla ve Adigüzel barajindan gelen rüzgarla birlikte olusan özelligiyle buradaki kekikte yag orani Türkiye’nin ve dünyanin hiçbir yerinde tutmuyor” dedi.



“Üreticimiz bu sene kekikte de hayal kirikligiyla karsi karsiya”

Diger ürünler gibi kekiginde büyük zarar gördügünü ifade eden Baskan Gemici; “Üreticimiz bu sene diger ürünlerde oldugu gibi kekikte de hayal kirikligiyla karsi karsiya, basta Cumhurbaskanimizdan ve Tarim Bakanligimizdan kurakliktan etkilenen ürünlere verilen destek, tarim kredi borçlari olan üreticilere yapilan kolayliklardan bu üreticilerimizin de faydalanabilmesi için kekik ürünün listeye dahil edilmesini çiftçilerimiz adina özellikle rica, talep ediyoruz. Yagislarin normal gittigi vakitlerde bölgemizde ki kekik üretiminde Denizli’de 180 bin dekarlik bir alanda toplaminda yaklasik 20 bin ton civarinda kekik üretimi gerçeklesirdi. Ama bu sene bu rakamin gerçeklesmeyecegi düsüsün oldugunu hep birlikte görüyoruz. Tarim Il Müdürlügümüzle birlikte sahada da bu konuyla ilgili raporlari önümüzdeki dönemde gerçeklestirecegiz” diye konustu.



“Kekigin boyu yaklasik 80 santimetre olurken simdi 25-30 santim”

Geçtigimiz yillarda kekiklerin veriminin yüksek olmasiyla makine kullanilirken, bu yil el ile biçilen kekiklerde büyük oranda kayip yasandigi belirtildi. Belirli kisimlarda kekik biçme makinesi ancak kullanilabildigi söylenirken üretici zor durumda kaldigini anlatti. Kekik üreticisi ve Gözler Mahalle Muhtari Devrim As; “Yani bu sene kurakliktan çok etkilendi kekiklerimiz ve boy yapamadi, gelisimini saglayamadi. Ama kurakligin verdigi zarar yüzde 40-50 civarinda verim kaybimiz olustu. Geçen yil kekigin boyu yaklasik 70-80 santimetre olurken simdi 25-30 santim kurakligin en büyük zararini yasadik. Çiftçimiz gerçekten çok zor durumda” ifadelerini kullandi. Bir diger kekik üreticisi olan Cengiz Met; “Geçen yil hasadi makineyle yapiyorduk, bu sene verim az olunca elle yapiyoruz. Boy kisaligindan dolayi makineyle degil elle yapiyoruz. Ama büyük olan kisimda makineyle biçilirdi. Suanda zararimizi karsilamiyor bu kekikten bu sene verim elde edemiyoruz. Emegimizin karsiligini alamiyoruz bu yil. Geçen yillara göre bu sene çok düsüs var” dedi.

Kaynak: İHA