Uludaz Tepesi Agirladigi Ugur Böcekleri Ile Dogaseverlerin Ilgisini Çekiyor

Kahramanmaras'ta 2 bin 260 rakimli tepe, her yil oldugu gibi bu yil da bölgeye göç eden ugur böceklerini misafir ediyor Büyüksehir Belediyesi Kültür Spor ve Turizm Dairesi Baskani Duran Dogan: 'Ugur böcekleri sehrimizin tanitimi, kültürel ve turizm degeri açisindan çok özel bir yere sahip'.

IZZET MAZI - Kahramanmaras'in Çimen Dagi kirsalinda bulunan 2 bin 260 rakimli Uludaz Tepesi, nesillerini devam ettirebilmek için haziran döneminde göç eden ugur böcekleriyle kentin turizmine de katki sagliyor.

Dagin eteklerinde yasadiklari alanlardan yaklasik 15 derece daha serin olan tepeye gelmeye baslayan böcekler, burada kayalarin altinda yasam sürüyor.

Halk arasinda "gelin böcegi", “yedi benekli” veya "uç uç böcegi" olarak da bilinen ugur böcekleri, havanin sogumasiyla kasim ayi basinda yeniden dagin eteklerine göç ediyor.

Yerli ve yabanci birçok ziyaretçinin ilgisini çeken, özellikle fotograf tutkunlarinin ilgi odagi haline gelen böceklerin bölgedeki varliginin korunmasi için Doga Koruma Milli Parklar Sube Müdürlügü ekiplerince çalisma baslatildi.

Kahramanmaras Büyüksehir Belediyesi Kültür Spor ve Turizm Dairesi Baskani Duran Dogan, AA muhabirine, ugur böceklerinin kentin kültürel, zirai ve ekolojik dengesi açisindan önemli bir deger oldugunu söyledi.

Haziran itibariyla bölgede görülmeye baslayan böceklerin turistik açidan da kente deger katmaya basladigini belirten Dogan, söyle devam etti:

"Ugur böcekleri sehrimizin tanitimi, kültürel ve turizm degeri açisindan çok özel bir yere sahip. Ancak bu küçük canlilarin varligini sürdürebilmemiz için çok dikkatli olmamiz lazim. Bölgeye giden bazi vatandaslarimiz hayvanlari eline alip sevmek isterken zarar verebiliyor. Bu noktada herkesten hassasiyet bekliyoruz. Bazi güzellikler vardir, onu uzaktan severek yetinmelisiniz. Ugur böceklerimiz de bu canlilardan."

- "Herkesin hassasiyeti maksimum seviyede tutmasini istiyoruz"

Bölgeye ugur böcekleri için çok sayida fotografçinin geldigine isaret eden Dogan, sunlari kaydetti:

"Son dönemde böceklerin sayisinda azalma görülmeye basladi. O yüzden bölgeye çikan herkesin hassasiyeti maksimum seviyede tutmasini istiyoruz. Bir tasi çevirdiginizde belki binlerce ugur böcegi görebiliyorsunuz. Aslinda biz dogayla iç içe, dogaya zarar vermeden yasamayi bu böceklerden biraz daha ögrendigimizi fark edebiliyoruz. Çünkü müdahale ettiginizde o canlilar oradan kaçiyor. Ugur böcekleri sehrimizin çok önemli bir degeri. Bunun sergiledigi güzellikleri seyredelim yeter diye düsünüyorum."

Dogan, Büyüksehir Belediyesi olarak bölgenin ve böceklerin tanitimiyla ilgili çesitli çalismalar yaptiklarini ifade etti.
Kaynak: AA