Türkiye'nin Ilk Dogal Gaz Depolama Gemisi Ertugrul Gazi Hizmete Girdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez: '110 milyon metreküp depolama ve 28 milyon metreküp gazlastirma kapasitesiyle Ertugrul Gazi, arz güvenligimize önemli bir esneklik kazandiracak' 'Ertugrul Gazi'nin ilk gaz dolum operasyonunu, yani gemiden gemiye LNG transferini de önümüzdeki hafta sali günü, 29 Haziran'da gerçeklestirecegiz'.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye'nin hizmete alinan ilk dogal gaz depolama gemisi Ertugrul Gazi'nin ilk sivilastirilmis dogal gaz (LNG) transferini 29 Haziran Sali günü gerçeklestirecegini söyledi.

Dönmez, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da katildigi Hatay Stadi, BOTAS Ertugrul Gazi Yüzer Depolama ve Gazlastirma Tesisi Hizmete Alimi, MOBSAN Sanayi Sitesi ve yapimi tamamlanan diger projelerin açilis törenine istirak etti.

Törene, Dörtyol ilçesindeki Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (BOTAS) Dörtyol FSRU Terminali'nden baglanan Dönmez, Türkiye'nin dogal gaz arz güvenligine katki saglayacak Ertugrul Gazi FSRU gemisinin Türkiye'ye ve millete hayirlar getirmesini diledi.

Dönmez, Türkiye'nin büyüyüp güçlendigini ve her geçen gün 100 yillik hedeflere emin adimlarla ilerledigini belirterek söyle devam etti:

"Ortaya koydugunuz vizyonla büyüyen Türkiye’nin enerjisini saglamak için enerji ve tabii kaynaklarin her alaninda güçlü ve güvenilir bir altyapiyi insa ediyoruz. Artan enerji talebimize rasyonel ve teknolojik çözümler üreterek gelecege uzanan bir enerji politikasi gelistiriyoruz. Bu anlayisin eseri olan ve bugün resmi açilisini gerçeklestirecegimiz Ertugrul Gazi FSRU gemimizle dogal gaz arz güvenligimize önemli bir halka daha ekliyoruz. Dünyada 18 ülkenin sahip oldugu FSRU gemilerinden ilkini yine sizlerin tesrifleriyle Izmir Aliaga'da 2016'nin sonunda devreye almistik. 2 yillik bir çalismanin ardindan bugün de Ertugrul Gazi FSRU gemimizi Hatay Dörtyol'da hizmete almanin sevincini yasiyoruz. 110 milyon metreküp depolama ve 28 milyon metreküp gazlastirma kapasitesiyle Ertugrul Gazi, arz güvenligimize önemli bir esneklik kazandiracak."

Geminin boyunun 295, eninin 46, yüksekliginin de 63 metre oldugunu ifade eden Dönmez, Ertugrul Gazi'nin neredeyse 3 futbol sahasi büyüklügünde oldugunu dile getirdi.

Bakan Dönmez, Ertugrul Gazi'nin, mevcut gazlastirma hacmiyle dünyadaki mevcut FSRU'lar içinde en fazla gazlastirma kapasitesine sahip üst segment bir gemi oldugu bilgisini verdi.

- Ilk gaz dolum operasyonu 29 Haziran'da gerçeklestirilecek

Gemiyi, sisteme hizli entegre olmasi ve yüksek mobilitesi sayesinde ihtiyaç duyulan bölgeye hizla sevk edeceklerini belirten Dönmez, "Böylece tüketimin yogun oldugu bölgelerde hizli bir sekilde yeni kaynak noktalari olusturacagiz. Ertugrul Gazi'nin ilk gaz dolum operasyonunu, yani gemiden gemiye LNG transferini de önümüzdeki hafta sali günü, 29 Haziran'da gerçeklestirecegiz." dedi.

Trans Anadolu Dogal Gaz Boru Hatti (TANAP) ve TürkAkim gibi uluslararasi boru hatlarinda kaynak ülke ve güzergah çesitliligini artirdiklarini ifade eden Dönmez, FSRU, LNG ve yer alti dogal gaz depolama tesisleriyle de sistemin isleyisini garanti altina alacak dogal gazi depoladiklarini bildirdi.

Dönmez, büyük ve güçlü Türkiye vizyonuna her gün bir adim daha yaklastiklarini vurgulayarak sunlari kaydetti:

"Günlük 359 milyon metreküpe ulasan günlük gaz girisimiz ve 4,5 milyar metreküplük depolama kapasitemiz sayesinde geçtigimiz kisi hiçbir sorun yasamadan atlattik. 19 Ocak günü 272 milyon metreküpe, 20 Ocak günü de 280 milyon metreküpe ulasan tüm zamanlarin dogal gaz tüketim rekorunu bu sayede hiçbir kesintiye ya da kisintiya gitmeden karsiladik. Ertugrul Gazi sadece devasa yapisiyla degil, sahip oldugu çevreci özellikleriyle de benzerlerinden ayriliyor. Gemimiz gazlastirma operasyonunda deniz suyu yerine, 'Glikol Water' adi verilen özel bir siviyi kullaniyor. Böylece deniz suyuyla temas etmeden bütün operasyonu kendi özel teknolojisiyle yürütüyor. Inaniyorum ki Türkiye'nin yarinlarina birakacagimiz bu tür kalici eserlerle büyük ve güçlü Türkiye vizyonuna her gün bir adim daha yaklasacagiz."

Dönmez, kendilerine her projede destek olan Cumhurbaskani Erdogan'a ve Ertugrul Gazi gemisinin Türkiye'ye kazandirilmasinda emegi geçen Bakanlik ve BOTAS yöneticileriyle burada emek harcayan bütün çalisanlara tesekkür etti.

Konusmanin ardindan Bakan Dönmez ve AK Parti Hatay Milletvekili Haci Bayram Türkoglu ile diger katilimcilar tesisin açilis kurdelesini kesti.

Bu sirada çevredeki römorklar su jeti yapti, geminin kornasi çalindi.

Öte yandan, Bakan Dönmez pilot römorkör ile etrafini gezdigi gemiye çikarak yetkililerden bilgi aldi.
Kaynak: AA