Paris'te Refakatsiz Çocuklar Ve Düzensiz Göçmenler 'Acil Barinma' Talebiyle Kamp Kurdu

Fransa'da çogunlugu Afrikali ve Afganistanlilardan olusan refakatsiz çocuklar ile düzensiz göçmenler, içinde bulunduklari kötü yasam kosullarini duyurmak ve kalici barinma imkanina kavusmak için "acil barinma" talebiyle baskent Paris'te kamp kurdu.

Paris Belediyesinin önünde, yardim derneklerinin tahsis ettigi çadirlarla alana yerlesen ve refakatsiz çocuklar ile çocuklu ailelerin de bulundugu 300'den fazla düzensiz göçmen, Fransiz yetkililerden çözüm bekliyor.

Mehtap adindaki hamile esiyle 2 yil önce daha iyi bir yasam umuduyla yollara düsen Afganistan asilli Ali, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Iran, Türkiye, Yunanistan ve Italya üzerinden Fransa'ya geldiklerini söyledi.

Esiyle Türkiye'de oturum basvurusunda bulunduklarini, basvurularinin kabul edilmemesi üzerine kaçak yollarla Yunanistan'a geçtiklerini anlatan Ali, Yunanistan makamlarinin kendilerine 2024 için oturum randevusu verebileceklerini söyledigini aktardi.

"Yunanistan'da çok zorluk yasadik, sikintilar çektik, dayanamayip esimle Italya'ya geçtik sonra Fransa'ya geldik. Iste Fransa'da halimizi görüyorsunuz, ortalikta kaldik." diyen Ali, Fransiz makamlarinin kendilerine su ana kadar sahip çikmadigini ifade etti.

Ali'nin esi Mehtap da göç yollarina düsmeye mecbur kaldiklarini, bu noktadan sonra Afganistan'a dönmelerinin imkansiz oldugunu vurguladi.

Avrupa'yi büyük bir medeniyet olarak düsündüklerini ve oraya geçtiklerinde rahatlayacaklarini zannettiklerini ifade eden Mehtap, Yunanistan'a geçmekle birlikte umduklarinin aksine çok zorlu sartlara maruz birakildiklarina dikkati çekti.

Mehtap, "Pislik içinde kaliyorduk, derme çatma çadirlarda yasadik. Buraya da geldigimizden beri neredeyse 10 gündür çadirlarda kaliyoruz." dedi.

- "Bu insanlara barinma saglamak devletin görevi"

Göçmen ve mültecilere insani yardimda bulunan Ütopya 56 derneginin Paris koordinatörü Mael de Marcellus, dernegin 2016'dan beri ihtiyaç sahiplerine yardimda bulundugunu söyledi.

Acil barinma ihtiyaci olan çocuklu aileler ile refakatsiz çocuk göçmenlerin alandaki çadirlarda oldugunu belirten Marcellus, bazi ailelerin geçici olarak göçmenlere evlerini açtiklarini ancak bunun kalici çözümler getirmedigini kaydetti.

Marcellus, "Ortalikta kalan bu insanlara barinma saglamak devletin görevi fakat devlet görevini yapmiyor. Çok sayida kisi yardim için bize basvuruyor ama bizim imkanlarimiz da kisitli." diyerek, bu konuda çok defa yardim talep etmelerine ragmen hükümet ve belediyeden bir karsilik bulamadiklarinin altini çizdi.

Bu insanlara barinma ihtiyaci saglanmadigi sürece buna benzer yerlerde çadir açmak mecburiyetinde olduklarini dile getiren Marcellus, güvenlik güçlerinin göçmenlere henüz müdahaleye gelmediklerini ve bunun sevindirici oldugunu aktardi.

- "Valiliklerin yapmasi gereken isi, biz gönüllü olarak yapiyoruz"

Refakatsiz çocuk göçmenlere yardim eden TIMMY Dernegi Baskani Esperance Minart da alandaki korunmasiz çocuklarin valiliklerin sorumlulugunda olmasi gerekirken aylarca sokaklarda terk edildigini belirtti.

"Paris'te (refakatsiz çocuk göçmenler) geldiklerinden birkaç gün sonra mülakata tabi tutuluyorlar, 10'undan 7'si reddediliyor ve sokaklara terk ediliyor." diyen Minart, gerekli birimlerden sorumluluklari geregi onlari korumalarini ve entegrasyonlarini saglamalarini beklediklerini söyledi.

Minart, masumiyet karinesinde oldugu gibi bu çocuklarin resit olduklarini gösteren deliller bulunmadigi sürece "korunmasiz çocuklar" olarak kabul edilmeleri ve yasitlari gibi okula kaydedilmeleri gerektigini dile getirdi.

2021'de Fransa gibi bir ülke ve Paris gibi bir baskentte sorumluluklarin farkina varilmasi gerektiginin altini çizen Minart, sunlari kaydetti:

"Burada söz konusu milyonlarca insan degil, her seyi dogru bir sekilde yapabilecek imkanlarimiz var. O yüzden bu gençlerin önünde engel olmayi birakalim, her halükarda gelecekler ve ailesizler. Onlari (topluma) entegre etmeliyiz, zaten hizli ve güzel bir sekilde entegre oluyorlar. Maalesef valiliklerin yapmasi gereken isi, biz gönüllü olarak yapiyoruz. Bunu biz yapmamaliyiz. 'Siz yapin' demek adina buradayiz."

- Geçen sene siginmacilara biber gaziyla müdahalede bulunulmustu

Fransa'nin baskenti Paris'te 24 Kasim 2020 gecesi, polis, Republique Meydani'nda çadir kuran, çogunlugu Afgan, 500'e yakin siginmaciyi yaka paça disari atmis, biber gaziyla müdahalede bulunmustu.

Içisleri Bakanligi, alandaki gazetecilere de siddet uygulayan polis ve jandarmanin görüntülerinin gündem olmasi üzerine sorusturma açildigini duyurmustu.

Birçok gazeteci, aktivist ve siyasetçi de siginmacilara desteklerini ifade ederek, polis siddetini kinamisti.

Kaynak: AA