Ladik Gölü Pelikanlarin Gelmesiyle Senlendi

Samsun'un Ladik ilçesinde birçok balik ve kus türüne ev sahipligi yapan gölün yeni sakinleri pelikanlar oldu Ladik Belediye Baskani Nurhan Yapici Özel: 'Pelikanlarin gelmesiyle göl, farkli bir güzellige kavustu. Gölümüz adeta bir kus cennetidir'

ILYAS GÜN - Samsun'da yüzen adaciklari ve endemik balik türleriyle öne çikan Ladik Gölü, pelikanlarin gelmesiyle senlendi.

Ladik ilçesinde 870 hektari kaplayan göl, turna ve tahta baliklari ile tatli su levregi, sazan, kizilkanat gibi balik türlerinin yasamasi dolayisiyla bölgedeki birçok vatandasin geçim kaynagi durumunda bulunuyor.

Gölde balikçil, leylek, marti gibi 90 farkli kus türü ziyaretçilerin ilgi odagi oluyor.

Ladik Gölü, son 2 yildir ak pelikanlarin da ugrak yeri haline geldi. Gölde balik avlayan ak pelikanlar, drone ile görüntülendi.

Ilçe Belediye Baskani Nurhan Yapici Özel, AA muhabirine, Ladik Gölü'nün bölge için çok önemli bir ekonomik deger oldugunu söyledi.

Göldeki en önemli ekonomik degerin turna baligi olduguna isaret eden Özel, "Turna baliklari cografi isaret niteligindedir. Türkiye'de çok az iç sularda yasamaktadir. Yine gölün üzerinde yüzen adaciklar mevcut. Belirli mevsimler su seviyesi yükseldiginde adalar yüzüyor. Ilkbahar ve yaz aylariyla gölde renkli nilüferler açiyor. Gerçekten görülmeyen deger fotograflar veriyor." dedi.

Göle son 2-3 yildir pelikanlarin gelmeye basladigini belirten Özel, "Pelikanlarin gelmesiyle göl, farkli bir güzellige kavustu. Gölümüz adeta bir kus cennetidir." ifadelerini kullandi.

Yaban hayatinin sürmesi için kosullarin en uygun oldugu ender yerlerden Ladik Gölü'nün dogal güzelligiyle ziyaretçileri etkiledigini dile getiren Özel, herkesi birçok özelligi barindiran gölü ziyaret etmeye çagirdi.

- Sazan baliginin artmasi pelikanlari göle getirdi

Gölde balik avlayan Ali Osman Titiz ise gölde sazan yogunlastiktan sonra pelikanlarin gelmeye basladigini anlatarak, "Çünkü sazan baliklari pelikanlarin beslenme ürünüdür. Ben de diger balikçi arkadaslar da balik avina gittigimizde sandallarin pesinde sürüyle geziyorlar. Balikçilar olarak biz de avladigimiz baliklarin bir kismini onlara atiyoruz. Göle pelikanlar ayri bir güzellik katti." diye konustu.

Ladik'te 30 yildir balik avciligi yapan Ahmet Kalyoncu da 5 yil önce Israil sazaninin gölde artmaya basladigina isaret ederek, "Son 3 yildir da pelikan sayisi artmaya basladi. Gölün üzerinde ölen baliklari topluyorlar, aslinda bir tür temizlikçi suyun yüzeyinde. Bizlere herhangi bir zarari yok. Göle güzellik katiyorlar. Zaten sonbaharla birlikte göç ediyorlar." dedi.

Kaynak: AA