KOVID-19 HASTALARI YASADIKLARINI ANLATIYOR - 'Kovid Sonrasi Sesim Degisti Ve Artik Hiçbir Sey Eskisi Gibi Degil'

Koronavirüsü atlatmasina ragmen hastaligin etkisinden kurtulamayan Mahmut Çetintaya: 'Nefes almayla ilgili hala ciddi sikintilar yasiyorum, merdiven çikamiyorum. Uzun yürüyüsler yapamiyorum. Düzenli futbol oynuyordum ama eski performansim yok' 'Lavaboya gidip geldikten sonra 510 dakika nefes almaya çalistigim durumlar oldu. Ilaç almama ragmen atesim düsmedi. Yogun titremeler oldu. Sürekli halüsinasyon görüyordum'

MERIÇ ÜRER - Izmir'de Kovid-19'a yakalanan 48 yasindaki Mahmut Çetinkaya, hastaliktan kurtulmasina ragmen nefes almayla ilgili hala büyük sikintilar yasadigini, uzun yürüyüsler yapamadigini ve merdiven çikamadigini söyledi.

Izmir Barosu personeli Çetinkaya, yorgunluk, bas agrisi ve öksürük semptomlari nedeniyle 16 Nisan'da PCR testi yaptirdi.Testi pozitif çikan Çetinkaya ilaç tedavisine basladi.

Yüksek ates, eklem agrisi, tat ve koku kaybi, nefes almada zorluk semptomlarini da yasayan Çetinkaya durumu agirlasinca hastaneye kaldirildi.

Akciger tomografisinde çift tarafli tutulma tespit edilen Çetinkaya'ya oksijen verildi. Yatagindan zor kalkan ve kisa yürüyüs mesafelerinde nefes nefese kalan Çetinkaya bir haftalik tedaviden sonra taburcu edildi.

Isine baslamasina ragmen hastaligin etkilerinden kurtulamadigi için eski yasamina tam anlamiyla dönemeyen Çetinkaya, yasadigi zorlu süreci AA muhabirine anlatti.

- "Sürekli halüsinasyon görüyordum"

Hastane odasinda nefes almada çok sikinti yasadigi için odanin lavabosuna gitmekte bile zorlandigini belirten Çetinkaya, "Lavaboya gidip geldikten sonra 5-10 dakika nefes almaya çalistigim durumlar oldu. Ilaç almama ragmen atesim düsmedi. Yogun titremeler oldu. Sürekli halüsinasyon görüyordum." dedi.

"Ölüm korkusu agir basiyor" ifadesini kullanan Çetinkaya, bir daha göremeyeceginden endise ettigi ailesine kavusmaktan dolayi mutlu oldugunu ifade etti.

Kovid-19 testinin negatife dönmesine ragmen bazi komplikasyonlarin devam ettigini ve halen tedavi gördügünü dile getiren Çetinkaya, sunlari söyledi:

"Akcigerlerimdeki sorun devam ediyor. Nefes almayla ilgili hala ciddi sikintilar yasiyorum, merdiven çikamiyorum. Uzun yürüyüsler yapamiyorum. Düzenli futbol oynuyordum ama eski performansim yok. Uzun süre futbol oynayamayacagim gibi bir durum var. Yine sesimle ilgili hala sikintilar yasiyorum. Kovid sonrasi sesim degisti ve artik hiçbir sey eskisi gibi degil."

Hastaligi yasayan biri olarak asinin önemini daha iyi anladigini belirten Çetinkaya, sirasi geldiginde mutlaka asi olacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA