Isveren, Kisa Çalisma Ödeneginin Yil Sonuna Kadar Devam Etmesini Istiyor

TISK Yönetim Kurulu Baskani Burak Akkol: 'Kisa çalisma ödenegi uygulamasinin ekonomik ve sosyal sartlar tam olarak iyilesene kadar devam etmesinin istihdamin korunmasinda kritik öneme sahip oldugunu düsünüyoruz'.

ÖZCAN YILDIRIM - Türkiye Isveren Sendikalari Konfederasyonu (TISK) Yönetim Kurulu Baskani Özgür Burak Akkol, Kovid-19 salgini döneminde hayata geçirilen kisa çalisma ödenegi uygulamasinin yil sonuna kadar devam ettirilmesini talep etti.

Kovid-19 salgini sürecinde isi, isçiyi ve isvereni korumak amaciyla sartlar esnetilerek 2020'nin Mart ayindan beri uygulanan kisa çalisma ödeneginde süre 30 Haziran itibariyla sona erecek.

Ekonomide salgin kaynakli olumsuzluklarin sürdügünü savunan isverenler, kisa çalisma ödeneginin 2021 yilinin sonuna kadar devam etmesi talebini yineledi.

TISK Yönetim Kurulu Baskani Akkol, AA muhabirine yaptigi açiklamada, salginin ilk gününden itibaren önce çalisanlarin sagligini korumayi ardindan da istikrar ve istihdami sürdürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Akkol, sosyal diyalog ve ortak akilla tüm kesimlere yarar saglayacak çözümleri kisa sürede üretip hayata geçirmek için yogun çaba harcadiklarini vurguladi.

Devletin de salginin olumsuz etkilerini en aza indirmek için birçok alanda yardim, destek ve uygulamalari hayata geçirdigine deginen Akkol, salginin basindan beri verilen tüm destekler için yetkililere tesekkür etti.

- "Salginin neden oldugu olaganüstü kosullar sürüyor"

Asilamanin tüm hiziyla devam etmesi ve vaka sayilarindaki düsüse ragmen salgin ve salginin neden oldugu olaganüstü kosullarin sürdügüne dikkati çeken Akkol, sunlari kaydetti:

"Devam eden çip krizi; otomotiv, dayanikli tüketim ve yan sanayileri basta olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bu durum, üretimi düsürüyor ve birçok isletmede zorunlu kapanmalara sebep oluyor. Diger yandan, hizmet sektörünün toparlanmasi için biraz daha zamana ihtiyaç duyuluyor. Tüm bunlar dikkate alindiginda, normallesmeye yönelik adimlar atilirken mevcut istihdamin devaminin saglanmasini, genç ve kadin issizliginin artmamasi için destekleyici tedbirlerin sürdürülmesini önemsiyoruz. Kisa çalisma ödenegi uygulamasinin ekonomik ve sosyal sartlar tam olarak iyilesene kadar devam etmesinin istihdamin korunmasinda kritik öneme sahip oldugunu düsünüyoruz. Kisa çalisma ödeneginin ay ay uzatilmak yerine yil sonuna kadar uzatilmasini talep ediyoruz. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimiz Prof. Dr. Sayin Vedat Bilgin ile hafta basinda bir araya geldigimiz toplantimizda da bunu ifade ettik."

Akkol, devletten bunu isterken kendilerinin de her zaman oldugu gibi ellerini tasin altina koymaya devam edeceklerini belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Istihdamin korunmasi ve artirilmasi için var gücümüzle çalismaya her zaman haziriz. Bu dönemde, bizler de elimizi tasin altina koyarak, bu zamana kadar yaptigimiz sekilde çalisanlarimizi destekleyecek ve uygun olan sektörlerimizde ücretlerini tamamlamaya devam edecegiz. Is birligiyle atilacak adimlar ile istihdamimizi güçlendirecegimize inaniyoruz."
Kaynak: AA