Iran'in Kesfedilmeyi Bekleyen Çamur Volkanlari Belgeselle Tanitildi

Iran’in kesfedilmeyi bekleyen çamur volkanlari baskent Tahran’da düzenlenen "Yeraltinin Kaynayan Çamur Volkanlari" adli belgesel ile tanitildi.

Iran'in Kesfedilmeyi Bekleyen Çamur Volkanlari Belgeselle Tanitildi
Iran’in kesfedilmeyi bekleyen çamur volkanlarini yerli ve yabanci turistlere tanitmak için baskent Tahran’da bir belgesel programi düzenlendi.

Programda, Türkmen nüfusunun yogun olarak yasadigi Gülistan eyaletine bagli Gümüs Tepe ve Akkale bölgelerindeki çamur volkanlari "Yeraltinin Kaynayan Çamur Volkanlari" adli belgeselde sergilendi. Turistik degere sahip çamur volkanlarinin tanitildigi belgeselde, ilk olarak ülkenin kuzeyinde yer alan Gümüs Tepe bölgesinde bulunan Pembe Göl ve Karni Yarik çamur volkanlari birer doga harikasi olarak tanitildi. Türkmenistan ile Iran sinirinda yer alan Göbeklice ve yine Gülistan eyaletinde bulunan çamur volkanlarinin ise aktif oldugu ve tedavi amaçli kullanilabilecegi belirtildi.

Iran Cumhurbaskanligi Yeralti Maden Teknolojileri Gelistirme ve Planlama Kurumu Baskani Kambiz Mehdizade, çamur volkanlari ile ilgili belgesel hakkinda, "Biz, bu belgeseli yapmadan önce konu hakkinda uzman olan bazi isimler, çamur volkanlari aktif olmadigi gerekçesiyle belgeseli elestirdiler. Ancak bizim Yeraltinin Kaynayan Çamur Volkanlari belgeselimiz Gülistan eyaletindeki çamur volkanlarinin aktif oldugunu gösterdi" ifadelerini kullandi.

Iran’in Bati Azerbaycan ile Sistan ve Belucistan eyaletlerinde de benzer çamur volkanlarinin olduguna isaret eden Mehdizade, çamur volkanlarinin turistik amacin disinda tedavi amaçli olarak da kullanilabilecegini söyledi.

Mehdizade, "Yer biliminde istedigimiz noktada degiliz. Bu konuda çok geride kaldik. Iran’da yer bilimi çalismalari 5 metreye kadar ulasabiliyor. Yer bilimi çalismalarini daha da gelistirmeliyiz" dedi.

Volkanik arazilerde kil, mil, sicak su ve gaz çikisindan olusan küçük çamur konileri olan ve normal volkanlardan daha küçük çamur volkanlari, genellikle petrol alanlarinda bulunuyor. Dünyada tortul volkani olarak da bilinen bin çamur volkanindan 400 kadari Azerbaycan’da yer aliyor.
Kaynak: İHA