Çevre Ve Sehircilik Bakanligi, Kanal Istanbul'la Ilgili Merak Edilen Konulari Raporunda Cevapladi Açiklamasi

'Kanal Istanbul Projesi'nin gerçeklesmesi durumunda, Türkiye'nin limanlar ve demirkarayolu aglari ile bütünlesen lojistik alt yapisi ile dünya ticaretinden alacagi pay önemli oranda artacaktir. Avrupa ve Uzak Dogu ülkeleri arasinda kurulacak kesintisiz ulasim baglantisi ile ekonomik is birliginin daha da gelisecegi açiktir' 'Bakanlik oluruyla onayladigimiz imar planlarinda, proje alaninin yüzde 55'i donati alani olarak planlanmistir. Yine Kanal Istanbul Proje alaninda 2 liman, 1 yat limani, 1 rekreasyon alani ve 1 lojistik merkezi yapilacaktir' 'Sehirlerdeki nüfus maksimum 500 bin olacaktir. Buraya yeni nüfus gelmeyecek, kentsel alan büyük oranda deprem dönüsüm kapsaminda kullanilacaktir' 'Nisan 2021 itibariyla 294 milyon 263 bin 748 metrekarelik proje alani içerisinde Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBIS) kayitlarina göre aktif olarak kayitli bulunan gerçek kisi ve yabanci sermayeli sirketlere iliskin toplam 1 milyon 15 bin 772 metrekarelik ana tasinmaz alani mevcuttur. Bu miktar proje alaninda yüzde 0,35'lik orana karsilik gelmektedir. Yani iddialarin tamami gerçek disi ve asilsizdir' 'Projenin hazirlik ve insaat asamasinda yaklasik 10 bin kisi çalisacak. Isletme asamasinda yine 10 bin kisi çalisacak. Bunun yani sira kurulacak yeni isletme ve tesislerde de yaklasik 50 bin vatandas istihdam edilecek' 'Ulastirma ve Altyapi Bakanligi verilerine göre bazi tanker gemileri 30 saat, hatta 4 gün beklemektedir. 2017'de gemilerin bekleme süreleri nedeniyle yasadigi kayip milyonlarca dolar olmustur. 200 metreden uzun tankerler günlük ortalama 120 bin dolar kaybetmektedir. Tüm bu nedenlerle Kanal Istanbul firmalar için son derece hayati önem tasiyacak, büyük ekonomik avantaj saglayacaktir'

MÜCAHIT TÜRETKEN - Çevre ve Sehircilik Bakanliginin hazirladigi Kanal Istanbul Raporu'na göre 75 milyar liraya mal olmasi beklenen proje, 70 bin kisiye istihdam saglayacak, kanali kullanacak firmalara da zaman ve ekonomik kazanç getirecek.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan ilk defa 2011'de dile getirilen Karadeniz'i Marmara Denizi'ne baglayacak Kanal Istanbul'la ilgili Çevre ve Sehircilik Bakanligi, kamuoyunda merak edilen soru ve konularla ilgili 34 ayri basliktan olusan rapor hazirladi.

AA muhabirinin rapordan derledigi bilgilere göre, projeyle Istanbul'un küresel-bölgesel finans ve turizm merkezi olma kapasitesi artirilirken, çevresindeki sanayi kusaklarinin küresel üretim ve dagitim sistemiyle bütünlesmesi kolaylasacak.

Raporda, Kanal Istanbul Projesi'nin amacina iliskin, "Kanal Istanbul Projesi'nin amaci, Istanbul Bogazi'nin dogal ve kültürel yapisinin uluslararasi deniz tasimaciliginin olumsuz etkisinden korunmasi, deniz trafigi güvenliginin saglanmasi, diger taraftan zaman-mekan-maliyet baglaminda güvenli bir su yolu olusturulmasidir. Istanbul baglaminda, merkezine çevreyi koydugumuz dünyaya örnek bir sehircilik projesi üretmek, olusturulacak yeni sehir deprem rezerv alaniyla çevre ilçelerdeki sagliksiz konut stokunu tamamen bitirmektir. Turizm, finans ve hizmet sektörü odakli olarak ulusal kalkinmaya ve ekonomimize katki saglamak ve istihdami artirmaktir." degerlendirmesi yapildi.

Dünya deniz ticaretinde yapay kanallar ve stratejik rollerine deginilen raporda, projenin gerek küresel ekonomiden pay alabilme rekabetinde gerekse bölgesel siyasal stratejilerde söz sahibi olabilme açisindan milli kalkinmaya katki saglayacak proje olarak degerlendirildigi belirtildi.

Raporda, günümüz insaat yöntem ve teknolojisiyle kanal güzergah morfolojisi göz önünde bulunduruldugunda Kanal Istanbul Projesi'nin yaklasik 50 kilometre uzunluguyla Süveys ve Panama kanallarina göre uygulanabilirliginin daha kolay olacagi ifade edildi.

- "Türkiye'nin dünya ticaretinden alacagi pay önemli oranda artacak"

Kanal Istanbul'un dünya ekonomisi ve deniz ticareti için önemine isaret edilen raporda, 15 trilyon dolar olan dünya ticaret hacminin yüzde 60'lik kesiminin deniz yolu tasimaciligindan elde edildigi aktarildi.

Panama Kanali'nin yillik 3 milyar dolar, Süveys Kanali'nin ise 5 milyar dolar gelir getirdigi kaydedilen raporda, su ifadelere yer verildi:

"Bu kanallardaki gemi yogunlugu ile Türkiye bogazlarindaki gemi yogunlugu karsilastirilirsa, Türkiye bogazlarindan 4-5 kat daha fazla gemi geçmekle birlikte, elde edilen gelir son derece düsük düzeyde kalmaktadir. Kanal Istanbul Projesi'nin gerçeklesmesi durumunda, Türkiye'nin limanlar ve demir-karayolu aglari ile bütünlesen lojistik alt yapisi ile dünya ticaretinden alacagi pay önemli oranda artacaktir. Avrupa ve Uzak Dogu ülkeleri arasinda kurulacak kesintisiz ulasim baglantisi ile ekonomik is birliginin daha da gelisecegi açiktir. Diger taraftan, Kanal Istanbul Projesi kapsaminda olusacak lojistik alt yapi baglaminda liman ve demir yolu ile hava yolu sistemlerinin kurulmasi, yeni sanayi ve hizmet merkezlerinin olusmasiyla Türkiye'nin küresel lojistik sektöründen aldigi payi artiracaktir. Tekirdag ve Istanbul limanlarinin, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'deki yabanci limanlar arasinda öne çikacagi ve rekabet gücünün artacagi da öngörülmektedir."

Karadeniz havzasindaki ülkelerin son yillarda artan ticaret hacmine bagli olarak liman ve gemi sayilarindaki artisin özellikle Istanbul Bogazi'nin trafik yükü ve bu trafige bagli can ile mal güvenligi riskini artirdigina dikkati çekilen raporda, projenin zaman, ulasim maliyetleri ve güvenlik bakimindan önemli avantajlar saglayacagi, agir deniz trafigi baglaminda risk altinda olan dogal ve kültürel miras degerlerinin korunmasina katki saglayacagi kaydedildi.

- Her kesimin katkilariyla hazirlanan ÇED raporu 16 bin sayfa

Kanal Istanbul'un Çevresel Etki Degerlendirmesi (ÇED) sürecinin çevre hassasiyeti en üst düzeyde tutularak yürütüldügü vurgulanan raporda, Istanbul'un havasina, suyuna, ormanlarina, topragina, göllerine, her 2 denizine ve ekolojik dengesine tamamen koruma eksenli bir bakisla yaklasilarak rapora son halinin verildigi belirtildi.

ÇED raporunun ekleriyle birlikte 16 bin sayfadan olustugu bilgisine yer verilen raporun hazirlanmasi sürecine 56 kurum ve kurulusun yani sira, belediyeler, üniversiteler ile 204 bilim insani ile vatandaslarin görüs ve fikirleriyle katildigi ifade edildi.

Istanbul'da beklenen depremin olasi etkilerini en aza indirmek amaciyla proje bölgesinde 32 bin 932 hektarlik alanin "Yenisehir rezerv yapi alani" ilan edildigi aktarilan raporda, bölgedeki planlamaya iliskin su bilgilere yer verildi:

"Yenisehir Rezerv Alani toplam 7 etaptan olusmaktadir. Öncelikle Kanal Istanbul güzergahinin açilmasini saglayacak, ilk 3 etabin planlama süreci tamamlanmistir. Bölgedeki konut, ticaret, turizm alani büyüklügü 55 milyon 702 bin 630 metrekaredir. Kanal alani, egitim, saglik, kültürel tesis, yol, yesil alan büyüklügü 68 milyon 550 bin 957 metrekaredir. Bakanlik oluruyla onayladigimiz imar planlarinda, proje alaninin yüzde 55'i donati alani olarak planlanmistir. Yine Kanal Istanbul Proje alaninda 2 liman, 1 yat limani, 1 rekreasyon alani ve 1 lojistik merkezi yapilacaktir."

- Yeni nüfus gelmeyecek

Projede, akilli sehir modelini yansitan bir kentsel tasarim ve planlama süreci yürütüldügü belirtilen raporda, "sifir atik" prensiplerine dayanan sürdürülebilir bir sehir modeli kurgulandigi ifade edildi.

Kanal çevresine uygulanacak yeni nesil sehircilik uygulamasi gerçeklestirilecegi belirtilen raporda, "Sehirlerdeki nüfus maksimum 500 bin olacaktir. Buraya yeni nüfus gelmeyecek, kentsel alan büyük oranda deprem dönüsüm kapsaminda kullanilacaktir. Yine Istanbul'un nüfus yogunlugunun fazla oldugu bölgelerdeki vatandaslar burada ikamet edecektir." degerlendirmesi yapildi.

Raporda, imar planlarinda lojistik merkezi olarak planlanan Yeniköy'ün ve fuar alaniyla teknoloji bölgesi olarak görülen Tayakadin ile Baklali köylerinin imarlarinin bölge halkindan gelen talep dogrultusunda yeniden düzenlenerek baska bölgelere kaydirildigi bildirildi.

- Proje alaninda yabancilarin aldigi arazi orani yüzde 0,35

Proje alaninin büyük oranda yabanci, gerçek ve tüzel kisilere satildigi iddialarina da cevap verilen raporda, "Proje alaninda toplam 41 bin 586 parsel vardir. Nisan 2021 itibariyla 294 milyon 263 bin 748 metrekarelik proje alani içerisinde Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBIS) kayitlarina göre aktif olarak kayitli bulunan gerçek kisi ve yabanci sermayeli sirketlere iliskin toplam 1 milyon 15 bin 772 metrekarelik ana tasinmaz alani mevcuttur. Bu miktar proje alaninda yüzde 0,35'lik orana karsilik gelmektedir. Yani iddialarin tamami gerçek disi ve asilsizdir." denildi.

Kanal Istanbul'un toplam 7 yilin sonunda hizmete alinacagi, maliyetin 75 milyar lira olarak hesaplandigi aktarilan raporda, proje dolayisiyla vatandaslara ilave bir vergi yükünün getirilmeyecegi belirtildi.

- Istihdama katkisi

Kanal Istanbul'un ekonomiye sadece su yolu geçisleriyle katki saglamayacagini, bunun yani sira limanlar, arastirma, lojistik merkezler ve endüstriyel alanlarda yüksek katma deger olusturacagi kaydedilen raporda, "Projenin hazirlik ve insaat asamasinda yaklasik 10 bin kisi çalisacak. Isletme asamasinda yine 10 bin kisi çalisacak. Bunun yani sira kurulacak yeni isletme ve tesislerde de yaklasik 50 bin vatandas istihdam edilecek." degerlendirmesinde bulunuldu.

Tek yönlü isletmenin yapilacagi Kanal Istanbul'un kazalara karsi Istanbul Bogazi'ndan 13 kat daha güvenli oldugu vurgulanan raporda, acil durumlarda 2 römorkör, 2 demirleme alani, 7 acil baglama alaninin disinda 30 römorkörün daima hazir bekletilecegi belirtildi.

Istanbul Bogazi'ndan ücretsiz geçen firmalarin Kanal Istanbul'u neden tercih edeceklerine iliskin soruya da yanit verilen raporda, sunlar kaydedildi:

"Bogaz'dan ücretsiz geçis yoktur. Geçen gemiler aldiklari bazi hizmetler nedeniyle ücret ödüyorlar. Fakat gemiler tek geçis için 15 saat beklemektedir. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi verilerine göre bazi tanker gemileri 30 saat, hatta 4 gün beklemektedir. 2017'de gemilerin bekleme süreleri nedeniyle yasadigi kayip milyonlarca dolar olmustur. 200 metreden uzun tankerler günlük ortalama 120 bin dolar kaybetmektedir. Tüm bu nedenlerle Kanal Istanbul firmalar için son derece hayati önem tasiyacak, büyük ekonomik avantaj saglayacaktir."
Kaynak: AA