BM Açiklamasi Son 20 Yilda Iklim Degisikliginden Kaynakli Afetlerden 4 Milyar Insan Etkilendi

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonia Guterres, son 20 yilda iklim degisikliginden kaynakli afetlerde 4 milyar insanin etkilendigini, milyonlarca hayata mal olan afetlerin 2,97 trilyon ABD dolari zarara yol açtigini söyledi.

Guterres, Brüksel’de düzenlenen "Su ve afetler üzerine besinci BM özel tematik oturumu" adli programda konustu.

Dünyadaki sel, firtina, kuraklik, tsunami, toprak kaymasi gibi afetlerin hemen hepsinin su ile baglantisina dikkati çeken Genel Sekreter, her yil dogal afetlerin 26 milyon insani yoksulluga zorladigini belirtti.

Guterres, "Iklim krizi suyla baglantili felaketleri siddetlendiriyor ve yogunlastiriyor, karmasik zorluklar yaratarak yasamlari ve geçimleri tehdit ediyor. Son yirmi yilda, iklimle ilgili afetlerin sayisi önceki yirmi yila kiyasla neredeyse iki katina çikarak 4 milyardan fazla insani etkiledi. Bu felaketler milyonlarca can aldi ve 2,97 trilyon ABD dolarinin üzerinde ekonomik kayipla sonuçlandi." ifadelerini kullandi.

- 2030’a kadar dünyadaki insani yardim ihtiyaçlarinin yüzde 50’si iklim baglantili afetlerden kaynaklanacak

2030’a kadar dünyadaki insani yardim ihtiyaçlarinin yüzde 50’sinin iklim baglantili afetlerden kaynaklanacaginin öngörüldügünü belirten Guterres, bu sorunun üstesinden gelmenin en önemli yolunun küresel isinmayi 1,5 derece ile sinirlamak oldugunu vurguladi.

Guterres, 2010 temel verilerine kiyasla 2030’a kadar emisyonlarin yüzde 45 oraninda azaltilmasi ve 2050’a kadar da net sifir emisyona ulasilmasi gerektigine dikkati çekerek, "Ancak bu hedeflere ulasmaktan çok uzaktayiz, mevcut taahhütler yetersiz ve emisyonlar artmaya devam ediyor." diye konustu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle topluluklarin, ekonomik olarak zaten zor bir dönem geçirdigine isaret eden Guterres, iklim degisikligine adaptasyon amaciyla gelismis ülkelerin gelismekte olanlarin ihtiyaçlarini karsilamak için yillik 100 milyar dolar yatirim taahhütlerini yerine getirme çagrisinda bulundu.

Guterres, Kovid-19 salgini sonrasi yapilanmanin, toplumlari ve ekonomileri daha güçlü sekilde yeniden insa etmek için iyi bir firsat oldugunu belirterek, "Altyapilari felaketlere dayanikli hale getirmek için yatirilan her 1 ABD dolari, yeniden yapilanmada 4 ABD dolari tasarruf saglar." dedi.

Kaynak: AA