Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Kanal Istanbul Türkiye Için Dogru Olandir'

Arnavutköy’de balikçi barinagi ziyaretinde konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Istanbul Havalimani, Kuzey Marmara Otoyolu, ticari limanlar, demir yolu baglantilari, lojistik üstleri ve dünyanin en büyük projelerinden biri olan Kanal Istanbul’u ülkemizin, vatandasimizin hizmetine sunacagiz. Çünkü ’Kanal Istanbul’ Türkiye için dogru olandir" ifadelerini kullandi.

Bakan Karaismailoglu Açiklamasi 'Kanal Istanbul Türkiye Için Dogru Olandir'
Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu Arnavutköy’de bir takim ziyaretlerde bulundu, Karaburun balikçi barinaginda balikçilarla bulusarak sohbet etti. Istek ve önerileri dinleyen Karaismailoglu, daha sonra basin açiklamasina geçti.

Konusmasina 25 Haziran Denizcilik Günü’nü kutlayarak baslayan Karaismailoglu, konusmasinin devaminda dünya ticaretinin yüzde 90’inin denizler üzerinde oldugunu kaydetti.

Deniz tasimaciliginin, diger sektörlere göre çok daha ekonomik oldugunu söyledi.



“Türk sahipli deniz ticaret filomuzu, 2021’de 15. siraya yükselttik”

Ekonomik büyümede ve ticarette denizciligin her zaman ön sirada önemli oldugunu dile getiren Karaismailoglu, "2003 yilindan bugüne, denizcilikte ciddi atilimlar yaptik. 2003’te 8,9 milyon detveyt ton ile dünyada 17. sirada olan Türk sahipli deniz ticaret filomuzu, 2021’de 28,9 milyon detveyt ton ile 15. siraya yükselttik. Büyük deniz ticaret rakamlarinin yaninda hükümetlerimiz, ülkemizdeki yikik dökük, tamire muhtaç ve küçük kapasiteli balikçi barinaklarimizi da ihya etmistir. 2002’den bu yana ülkemizin dört bir yaninda 67 yeni balikçi barinagi insa ettik. Karaburun Balikçi barinaginizin onarim ve tarama ihtiyacini yakindan biliyorum. Tarama isini bugün itibariyla baslatiyoruz. Onarim konusunda da arkadaslarimiz hazirlik çalismalarini sürdürüyor" dedi.



“Ilk köprümüzün temelini atacagiz”

Kanal Istanbul’un startini yarin Cumhurbaskani Erdogan’in katilimiyla vereceklerini söyleyen Bakan Karaismailoglu, “Sazlidere Baraji üzerine insa edilecek ilk köprümüzün temelini atacagiz. Kanal Istanbul, dünyada ve ülkemizde yasanan teknolojik ve ekonomik gelismeler, degisen iktisadi yönelimler ve ülkemizin ulastirma altyapilari konusundaki artan ihtiyaçlari dogrultusunda ortaya çikan stratejik bir hamledir. Daha geçen hafta Istanbul Bogazi’nda kargo gemisinin balikçi teknesine çarpmasi sonucu maalesef 2 balikçimiz hayatini kaybetti. Bu ve benzeri can kaybina neden olan kazalarin yasanmamasi, Istanbul’un felaketten korunmasi, Kanal Istanbul Projemizin önemli bir baska gerekliligini gösteriyor. Kanal Istanbul ile basta Istanbul Bogazi, çevresindeki insanlar ve denizci, balikçi kardeslerimizin can ve mal güvenliginin korunmasi için büyük bir gelisme saglayacak olmamiz en önemli önceliklerimiz arasinda. Istanbul Bogazi’nin trafik yükünü hafifletecek kanalimiz ile bogazin tarihsel ve kültürel dokusu korunacak” diye konustu.



“’Kanal Istanbul’ Türkiye için dogru olandir”

‘Kanal Istanbul’ ile ilgili konusan Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, “Istanbul Havalimani, Kuzey Marmara Otoyolu, ticari limanlar, demir yolu baglantilari, lojistik üstleri ve dünyanin en büyük projelerinden biri olan Kanal Istanbul’u ülkemizin, vatandasimizin hizmetine sunacagiz. Çünkü ’Kanal Istanbul’ Türkiye için dogru olandir. Biz bugüne dek ülkemiz için dogru olanlari yaptik, yine yapacagiz. Denizcilik Gününüzü tekraren kutlar, çalismalarinizda basarilar dilerim” dedi.

Konusmasinin ardindan limani gezen Karaismailoglu, SS Karaburun Su Ürünleri Kooperatifi Balikçi Barinagi Mendirek Giris Agzi derinlestirme çalismalarinin startini verdi. Bakan Karaismailoglu, buradan sonra Karaburun Tahlisiye Istasyonu ve Feneri ile Arnavutköy Belediyesi’ni ziyaret etti.
Kaynak: İHA