AB, Rusya'ya Karsi Yeni Yaptirim Seçeneklerini Degerlendirecek

AB Liderler Zirvesi bildirisinde AB üyelerinin Rusya'ya saglam ve koordineli karsilik vermesinin öneminin alti çizildi Bildiride, Rusya ile diyalogun sartlari ve formatlarinin arastirilacagi belirtildi.

Avrupa Birligi (AB) liderleri, Rusya'ya yönelik ekonomik yaptirimlari da içeren ilave kisitlayici tedbir seçeneklerini degerlendirme karari aldi.

AB Liderler Zirvesi'nin ilk günkü bölümü tamamlandi. Ilk günün ardindan zirve bildirisinin Rusya ile ilgili bölümü açiklandi.

AB Konseyi, Rusya yönetiminin daha yapici iliski sergilemesi, ayrica AB ve AB üyesi ülkelerle üçüncü ülkelere karsi eylemlerini durdurmasi yönündeki beklentiyi bildirdi. Bildiride, AB'nin tavrinda degisiklik olabilmesi için Rusya'ya Minsk anlasmalarini uygulamasi çagrisi yer aldi.

Rusya'nin "zararli, yasa disi ve yikici" faaliyetlerine karsi AB üyelerinin saglam ve koordineli karsilik vermesinin öneminin alti çizilen bildiride, AB'nin ortaklariyla koordinasyon içinde elindeki araçlardan tam olarak faydalanmasi gerektigine vurgu yapildi.

Bildiride, "Bu amaçla AB Konseyi, AB Komisyonu ve AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisini ekonomik yaptirimlari da içeren ilave kisitlayici tedbir seçeneklerini sunmaya davet etmektedir." ifadesi yer aldi.

AB liderleri ayrica Birlik'in dogusundaki ülkelerle is birliginin gelistirilmesinin ve Orta Asya ile iliskilerin derinlestirilmesinin önemini vurguladi.

AB’nin, çikarlarinin bulundugu alanlarda Rusya ile “seçici iliski” kurulmasina açik oldugu belirtilen bildiride, özellikle iklim ve çevre, saglik ile Iran nükleer anlasmasi, Suriye, Libya gibi uluslararasi meselelerde sartlari ve kozlari da içerecek somut seçenekler gelistirilmesi için AB Komisyonu’na ve AB Yüksek Temsilcisine çagri yapildi.

Bildiride, "AB Konseyi, bu kapsamda Rusya ile diyalogun sartlari ve formatlarini arastiracaktir.” Ifadesi kullanildi.

AB liderleri, Rusya’da temel özgürlüklerin sinirlandirilmasini ve sivil toplumun alaninin daraltilmasini kinadi.
Kaynak: AA