Samsun'daki Sifir Atik Kumbara Ve Konteyner Sayilari Hizla Artiyor

SAMSUN – Samsun’da Sifir Atik Projesi kapsaminda il geneline yerlestirilen kumbara sayisi 2 bin 431’e, konteyner sayisi ise 6 bin 334’e ulasti.

Samsun'daki Sifir Atik Kumbara Ve Konteyner Sayilari Hizla Artiyor
Uzmanlar, atiklarin geri dönüsüm ve geri kazanim süreci içinde degerlendirilmeden bertarafi dogal kaynaklarin üzerindeki baskiyi artirarak dünyanin dengesini bozmakta, sinirli kaynaklar artan ihtiyaci karsilamakta zorlandigini ifade ediyor. Bu nedenle, atik olusumunun engellenmesini veya minimize edilmesini, atigin olusmasi durumunda ise kaynaginda ayri toplanmasi ve geri kazaniminin saglanmasini kapsayan ‘Sifir Atik’ uygulamalari Türkiye’de hem bireysel, hem kurumsal, hem de belediyeler genelinde yayginlasiyor.

12 Temmuz 2019 Tarih ve 30829 Sayili Sifir Atik Yönetmeligi’nin yayimlanarak yürürlüge girmesi ile birlikte yönetmelik hüküm ve esaslari çerçevesinde devam etmekte olan sifir atik uygulamalari kapsaminda, basta ilçe belediyeleri olmak üzere; kamu kurum ve kuruluslari, organize sanayi bölgeleri, havalimanlari, limanlar, is merkezi ve ticari plazalar, alisveris merkezleri, ÇED Yönetmeligi’nin Ek-1 ve Ek-2 Listesinde yer alan sanayi tesisleri, egitim kurumlari ve yurtlar, konaklama isletmeleri, saglik kuruluslari, akaryakit istasyonlari ve dinlenme tesisleri, zincir marketler ile 300 ve üzeri konuta sahip sitelerin sifir atik yönetim sistemlerini kurmasi ve öncelikle Temel Seviye Sifir Atik Belgesi alarak belgelendirmesi gerekiyor.

Temel Seviye Sifir Atik Belge Basvurulari 2020 yili Ocak ayinda baslamis olup: Samsun’da 18 Haziran 2021 tarihi itibariyle Samsun Büyüksehir Belediyesi dahil olmak üzere 18 belediye binasi, 355 kamu kurumu, 369 egitim kurumu, 32 saglik kurulusu, 391 zincir market, 134 akaryakit istasyonu ve dinlenme tesisi, 5 alisveris merkezi, 27 sanayi tesisi, 1 havalimani, 2 liman, 5 konaklama isletmesi, 1 organize sanayi bölgesi, 1 tren ve otobüs terminali, 34 iktisadi isletme ve dernek olmak üzere toplam bin 375 adet kurum-kurulus Temel Seviye Sifir Atik Belgesi aldi. Yönetmelikte çesitli kriterler dogrultusunda uygulama takvimi belirlenen tüm gruplar için, sisteme geçislerin tamamlanmasinda belirlenen en son tarih 31 Aralik 2022.

Sifir Atik Bilgi Sisteminde mevcut faaliyet egitim raporuna göre Samsun’da toplam 175 bin 951 kisi atiklarin ayri biriktirilmesi, sifir atik projesi ve yönetmelik esaslari konusunda egitimlere katildi.

Sifir Atik Yönetim Sisteminin kurulumuyla birlikte Samsun genelinde toplam bin 70 adet geçici atik depolama alani olusturulmus, kurum-kuruluslar ile cadde ve sokaklara yerlestirilen kumbara sayisi 2 bin 431, konteyner sayisi 6 bin 334’e ulasti. Bununla birlikte Samsun’da tüm ilçe belediyelerinin Toplama Ayirma Tesisleri ile Ambalaj Atigi Toplama sözlesmesi mevcut olup; tüm ilçelerde ambalaj atigi toplama faaliyeti gerçeklestiriliyor.

Konuyla ilgili yaptigi degerlendirmede, ‘Sifir Atik’ bilincinin yasam kültürü ve davranis biçimi haline gelmesi gerektigine dikkat çeken Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, “Ülkemiz genelinde oldugu gibi ilimizde de uygulanmaya baslanan Sifir Atik Projesi, sadece bir çevre duyarliligi projesi degil, ayni zamanda gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakmak adina ciddi bir sorumluluktur. Çevre yönetiminin dünya genelinde büyük bir sorun haline geldigi bir dönemde mümkün oldugunca en az çöp üretilmesi ve üretilen çöplerin de kaynaginda ayristirilmasi büyük önem arz etmektedir. Atiklar ayni zamanda birer enerji kaynagidir. Dolayisiyla bizler tüketimle ortaya çikan bu atiklari yeniden üretime dönüstürmeliyiz. Sifir atik kültürünü yayginlastirarak ve hep birlikte gayret göstererek tonlarca atigi yeniden ekonomiye kazandirabilecegimizi ve sifir atik bilincini çocuklarimiza asilayarak da çevremiz ve gelecegimiz için en önemli görevimizi yerine getirmis olacagimiza inaniyorum. Dogayi korumanin, sadece tedbirlerle degil bilinçli yetisen bir nesille mümkün olacagini ve bunun da vatan sevgisine dahil oldugunu unutmayalim” dedi.

Kaynak: İHA