Samsun'da Iki Kadin Akademisyen TÜBITAK Bireysel Genç Girisimci Programi Destegi Almaya Hak Kazandi

OMÜ Veteriner Fakültesinden arastirma görevlileri Zeynep Nurselin Çolak ve Ayris Gökçeoglu'nun projelerine toplam 400 bin lira destek verilecek.

Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesinden iki kadin akademisyen, TÜBITAK Bireysel Genç Girisimci Programi (TÜBITAK BIGG) destegi almaya hak kazandi.

Fakültenin arastirma görevlilerinden Zeynep Nurselin Çolak, "Veteriner yogun bakim erken uyari sistemi" (VETEUS) projesini, Ayris Gökçeoglu da "Veteriner klinik pratikte ön tani koymak ve teshisi kolaylastirmak amaciyla biyokimyasal yaklasimli bir mobil uygulama olusturulmasi" (VetDiya) projesini OMÜ Samsun Teknopark'ta gelistirdi.

Iki kadin girisimcinin, inovatif fikirlerin desteklendigi TÜBITAK BIGG'e yaptiklari basvuru sonucu projeleri 200'er bin lira desteklenmeye deger bulundu.

OMÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Iç Hastaliklari Anabilim Dali Arastirma Görevlisi Zeynep Nurselin Çolak, AA muhabirine, Kovid-19'la insanlarin evde kalma sürelerinin uzamasina bagli olarak hayvan sahiplenme oraninin yükseldigini, bunun da veterinerlerin hasta sayisini artirdigini söyledi.

Yogun bakim kabinlerinin hasta hayvani kontrol etmek için sik sik açilmasinin iç isinin ve nemin düsmesine neden oldugunu, gelistirdigi VETEUS projesi sayesinde bunun önüne geçilecegini ve böylece veterinerin is yükünün azalacagini anlatan Çolak, söyle devam etti:

"Kabine herhangi bir zarar vermeden, içinde tedavi gören hastamiza sensörler yerlestirerek nabiz ve ates gibi ölçümler kendi istedigimiz sürelerde yapilacak, uygulama sayesinde telefonumuza bildirimler gelecek. Kuvöze konulan hayvanlar zaten hipodermi durumunda, vücut isilari düsük hastalar. Bu gibi durumlar hastanin komplikasyon riskini artiriyor. Uygulamamiza gelen bildirimler sayesinde en kisa sürede müdahale imkani saglayacagiz ve hastalarimiza en iyi hizmeti verecegiz."

Biyokimya Anabilim Dali Arastirma Görevlisi Ayris Gökçeoglu da VetDiya projesiyle, farkli hayvan türlerinin, hormon, gebelik, kanda ve idrarda bulunan kimyasal bilesenler gibi degisken parametrelerinin tek çati altinda yorumlanmasinin amaçlandigini aktardi.

Gökçeoglu, "Veteriner hekimleri ve veteriner fakültesi ögrencilerini muhtemel taniya yönlendirmeye yönelik biyokimyasal tabanli bir proje. Degisken parametreleri muhtemel taniya yönlendirecek sekilde tasarlanacak. Bu sayede hem zamandan hem emekten hem de paradan tasarruf edilmis olunacak." diye konustu.

Bigg Samsun Girisimcilik ve Sirketlesme Uzmani Elif Esra Aydin ise destek alan Gökçeoglu ve Çolak'i tebrik ederek, sunlari kaydetti:

"Ülkemiz için katma deger yaratacak yenilikçi ve inovatif fikirleriniz varsa Bigg Samsun'a basvuru yapabilirsiniz. Bu dönemde lisans ögrencisi olma en alt sinir olmakla beraber 10 yillik mezun olma sarti kalkmistir. Bunun için herhangi bir fakültenin lisans ögrencisi olan yenilikçi ve inovatif fikirlere sahip girisimci adaylarimizi 'biggsamsun.com' adresimizde yer alan basvuru formlarini doldurarak TÜBITAK'a giden süreçte is plani egitimleri ve girisimcilik desteklerimizle bekliyor olacagiz."

OMÜ Samsun Teknopark tarafindan 2018 yilindan bu yana Bigg Samsun Programi ile toplamda 446 is fikri basvurusu alindigi, uygun bulunan 241 is fikrine "Is Modeli Olusturma, Is Plani Hazirlama, Sunum Teknikleri ve Tecrübe Paylasimi" egitimleri verildigi bildirildi.
Kaynak: AA