Sakalli Akbaba Tokat'ta Görüntülendi

Türkiye’de yasayan nadir türlerden biri olan "Sakalli Akbaba" Tokat’ta görüntülendi.

Sakalli Akbaba Tokat'ta Görüntülendi
Tokat’in Niksar ilçesinde Türkiye’de yasayan 4 akbaba türünden Sakalli Akbaba dogal yasam alaninda kameralara yansidi. Leslerin kemik parçalariyla beslendigi için ’doga çöpçüsü’ olarak da adlandirilan sakalli akbaba nadir olarak görülüyor. Büyük kemikleri pençeleriyle alip, parçaladiktan sonra yiyen sakalli akbabalar, dogada ekolojik sisteme katki sagliyor. Yöre sakinleri ise doganin çöpçüsü olarak adlandirilan akbabalari hayranlikla izliyor. Emekli Adil Kaya (71), yaklasik 60 yildir akbabalarin kayalik alanda yasadigini gözlemlediklerini söyledi.

Ilk defa görenlerin saskinligini gizleyemedigini ifade eden Kaya, “Akbabalarin çok yüksege çikmasi hosumuza gidiyor. Zaman içerisinde alçalarak yuvalarina dönüyorlar. Onlar zevkle izliyoruz” dedi.

Çiftçi Sabri Budak (57) ise çocukluk yillarindan beri sakalli akbabalari dogal yasam alaninda izlediklerini belirterek, “Çocukken kayanin üzerine tas atarak onlari rahatsiz etmeye çalisirdik. Sonradan dogru olmadigini ögrendik. Simdilerde adeta bizim bir parçamiz. Her yil geliyorlar buraya. Mutluluk kaynagimiz oldu. Özdes gibiyiz onlarla yasiyoruz. Onlari gök yüzünde görmezsek tedirgin oluyoruz ne oldu diye. Artik hayatimizin içindeler. Çok yükseklerde uçuyorlar, diger hayvanlar gibi insanlara yaklasmiyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA