Rektör Çalis Açiklamasi 'Erciyes Üniversitesi Tarafindan Gelistirilen Asinin Türk Ismiyle Anilmasi Bizi Gururlandirdi'

Yerli asinin faz-2 asamasina kadar üretildigi Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis, yerli asinin Türk ismiyle anilmasinin kendilerini gururlandirdigini söyleyerek, "Sadece covid-19 degil önümüzde birçok projemiz var. Birçok asi Erciyes Üniversitemizden çikacak ve ülkemize kazandirilacak" dedi.

Rektör Çalis Açiklamasi 'Erciyes Üniversitesi Tarafindan Gelistirilen Asinin Türk Ismiyle Anilmasi Bizi Gururlandirdi'
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalis, yerli asinin birçok çalismasinin üniversitelerinde geçtigini söyleyerek, "Yerli asimiza Cumhurbaskanimiz TURKOVAC ismini verdi. Çok gururlandik. Özellikle Erciyes Üniversitesi tarafindan gelistirilen asinin Türk ismiyle anilmasi bizi gururlandirdi. Suanda Asi Uygulamalari Arastirma Merkezi’ndeyiz. Bu asimizin birçok safhasi burada geçti. Pandeminin Türkiye’ye gelmesiyle ekibimiz hizli bir çalismaya girdi. Sonuçta faz-1 ve faz-2 çalismasi basariyla geçti. Suanda da faz-3 çalismasina geçildi. Erciyes Üniversitesi ve TUSEB tarafindan desteklenen proje kapsaminda yerli asimizi covid-19’a karsi gelistirmis olduk. Faz-3 çalismasi da suanda Saglik Bakanligi tarafindan yürütülüyor. Faz-3’te basarili bir sekilde sonuçlanir ve biran önce yerli asimiz hem vatandaslarimiza hem de tüm dünyanin kullanimina girer diye ümit ediyoruz. Faz-2 daha çok etkinlikle ilgili bir asamaydi. Asi yapilan her gönüllümüzde antikor olustu. Yani yüzde 100 antikor olusumu oldu. Bu gurur verici bir tablo. Sadece antikor degil etkinligi gösteren çesitli parametreler var. Onlarda etkili çikti. Bundan sonra faz-3 çalismasina geçilmis oldu. Insallah faz-3’te de hem etkinlik hem de güvenlik çok güzel çikar ve basarili bir sekilde tamamlanir" ifadelerini kullandi.

Rektör Çalis, vatandaslarin yerli asiya karsi duyarliliginin kendilerini mutlu ettigini söyleyerek, "Biliyorsunuz ki birçok varyant ortaya çikti. En çok çok Ingiliz varyanti ile karsilastik. Arkadaslarimiz Ingiliz varyanti ile hemen bir çalisma baslatti. Onunla ilgili hayvan deneyi yaptilar ve çok iyi sonuçlar çiktigini söyleniyor ama bununla ilgili patent hakkinda basvurduk. Üniversitemizde yürütülen proje kapsaminda buna bakildi. Onunla ilgili çok iyi sonuçlar ortaya çikti ama birçok varyant ortaya çikiyor. Bunlara tek tek bakamiyorsunuz. Bununla ilgili veriler ilerdeki çalismalarda ortaya çikacaktir. Vatandaslarimizin yerli asiya karsi duyarliligi bizi mutlu ediyor. Sunu ifade etmek istiyorum; yerli asimiz tamamen genis kullanima gelene kadar muhakkak ulasabildikleri asiya ulasmalari ve asi olmalari çok önemli. Bunu Saglik Bakanimizda ifade ediyorlar. Insallah ileriki dönemde yerli asimizda kullanima geçtiginde o zaman yerli asimizda gündeme gelecek ve kullanima girecektir. Su asamada vatandaslarimiz hangi asiyi bulursa uygulamalari gerekiyor" diye konustu.



"Toplumumuzun ve ülkemizin ihtiyaci olan her türlü yeniliklerde ürün çikarmada bizim öncü olmamiz gerekiyor" diyen Prof. Dr. Çalis, Erciyes Üniversitesi’nde devam eden asi projelerinin de oldugunu kaydederek, sunlari söyledi:

"Biz ERÜ olarak arastirma üniversitesiyiz. Bizim misyonumuz arastirma ve AR-GE çalismasi yapmak ve çikti ortaya çikarmaktir. Toplumumuzun ve ülkemizin ihtiyaci olan her türlü yeniliklerde ürün çikarmada bizim öncü olmamiz gerekiyor. Bizim birçok alanda bununla ilgili çalismalarimiz ve basarilarimiz var ama özellikle pandemi döneminde asiyla bunu da ortaya koymamiz bizim için ayri bir gurur verici tablodur. Çünkü arastirma üniversitesinin misyonu budur. Bizim arastirma üniversitesi üst yönetimi olarak üzerimize düsen görevde arastirmacilarimiza imkan saglamaktir. Onlarin önünü açmak ve motive etmektir. Biz bunu hep yaptik ve yapmaya da gayret edecegiz. En ufak ihtiyaçlari karsilamak için elimizden gelen her türlü icraati yaptik. Sonuçta da istisare halinde hep birlikte çalistik. Erciyes Üniversitesi olarak 2013 yilinda asi uygulamalari arastirma merkezimiz kuruldu ve 2015 yilinda resmiyet kazandi. Iyi ki kurulmus ve alt yapisi tamamlanmis. Bunlarin meyvesini aliyoruz. Bizim sadece covid-19’a karsi degil birçok asi projemiz var. Çesitli enfeksiyon hastaliklarina ve kanser hastaliklarina karsi asi projemiz var. Çok daha kaliteli bir uygulama merkezimiz yapiliyor. Gelecek yil tamamlanmis olacak. Tamamlandiginda proje kapsaminda gelistirecegimiz tüm asilarin faz-1, faz-2 ve faz-3 gönüllüleri için dozlarini da orada üretebilecegiz. Kimseye muhtaç olmadan üretebilecegiz. Bu çok büyük bir olanak. Sadece covid-19 degil önümüzde birçok projemiz var. Birçok asi Erciyes Üniversitemizden çikacak ve ülkemize kazandirilacak."
Kaynak: İHA