Polis Yelekli Katil Için Agirlastirilmis Müebbet Hapis

Izmir’de organize suç örgütü davasinin 69 sanigi arasinda yer alan ve elektronik kelepçeyle ev hapsindeyken tabancayla vurularak öldürülen Ahmet Kurtulus cinayetine iliskin davada cinayeti polis yelegi giyerek isleyen sanik hakkinda agirlastirilmis müebbet hapis cezasi verilirken, cinayeti isleyen Yener Toga, “Bu isi devlet için yaptigimi sandigim için yaptim. Pismanim, çok pismanim” dedi.

Polis Yelekli Katil Için Agirlastirilmis Müebbet Hapis
Izmir’de organize suç örgütü davasinin 69 sanigi arasinda bulunan eski AK Parti Izmir Il Baskan Yardimcisi Ahmet Kurtulus (41), elektronik kelepçeyle ev hapsinde tutuldugu Narlidere ilçesindeki bir sitede bulunan dairesine 30 Mayis 2019 tarihinde polis yelegi giyerek gelen ve güvenlik görevlilerine kendisini Denetimli Serbestlik Bürosu personeli olarak tanitan Yener Toga tarafindan tabancayla vurularak öldürüldü. Cinayetin ardindan çok yönlü arastirma baslatan Izmir Emniyet Müdürlügü, Terör, Asayis, Olay Yeri Inceleme ve Cinayet Büro ekiplerinden olusan 100 kisilik özel bir ekip kurdu. Çalismalar neticesinde Toga, Bornova’da Hasan Akin’a ait evde yakalandi. Toga, islemlerin ardindan tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sorusturma kapsaminda Toga ile birlikte Baris Yedibela, Erdal Kabakum, Hifzi Ak, Hasan Akin ve Mafer Keles de tutuklandi. Hazirlanan iddianamede organize suç örgütü lideri oldugu iddia edilen Serkan Kurtulus, Lider Camgöz, Yener Toga, Baris Yedibela, Erdal Kabakum, Hifzi Ak, Hasan Akin hakkinda “suç islemek amaciyla örgüt kurma”, “suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma”, “örgüte bilerek isteyerek yardim etme”, “tasarlayarak öldürme” gibi çesitli suçlardan ceza istendi.

Izmir 3. Agir Ceza Mahkemesinde görülen davanin karar durusmasina tutuklu saniklar Baris Yedibela, Erdal Kabakum, Hasan Akin, Hüseyin Hifzi Ak ve Yener Toga SEGBIS (Sesli ve Görüntülü Bilisim Sistemi) ile baglanirken, tutuklu saniklar Sanik Muhammet Yasar Yilmaz ve Mafer Keles ile taraflarin avukatlari salonda hazir bulundu.

Durusma savcisi, katil zanlisi Yener Toga için “tasarlayarak öldürme” suçundan agirlastirilmis müebbet, “silahli suç örgütüne üye olmak” suçundan da 6 yila kadar hapis cezasiyla cezalandirilmasini istedi. Mütalaada, tutuklu saniklardan Mafer Keles, Baris Yedibela, Erdal Kabakum ve Muhammet Yasar Yilmaz için “tasarlayarak, kasten öldürme suçuna yardim etme” ve “örgüt içindeki hiyerarsik yapiya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardim eden kisi, örgüt üyesi” olmak suçlarindan ayri ayri toplam 28 yila kadar hapis cezasi istendigi de yer aldi. Tutuklu saniklar Hüseyin Hifzi Ak ile Hasan Akin için “tasarlayarak, kasten öldürme suçuna yardim etme” ve “silahli suç örgütüne üye olma” suçlarindan ayri ayri toplam 26 yila kadar hapis cezasi istenirken, Ugur Uygun için ise “suçu bildirmeme” suçundan 1 yila hapis cezasi istendigi mütalaada yer buldu. Arjantin’de yakalanan firari saniklari Lider Camgöz ve Serkan Kurtulus’un iade karari beklendigi için dosyanin ayrilmasi istendi.

“Bu olaydan para almadim”

Heyetin söz verdigi saniklar beraatlerini talep etti. Son sözü sorulan Yener Toga, pisman oldugunu belirterek, “Bu olaydan para almadim. Eger para aliyor olsam hesabim bos olmazdi. Bu isi devlet için yaptigimi sandigim için yaptim. Pismanim, çok pismanim” dedi.

Konusmalarin ardindan kararlar açiklandi. Mahkeme heyeti, Arjantin’de olan saniklar Serkan Kurtulus ve Lider Camgöz’ün savunmalarinin alinamadigi, haklarinda kirmizi bültenle yakalama emri çikarildigini ve ülkeye iade talebinin ise henüz gerçeklesmediginden dosyalarinin ayrilmasina hükmederek saniklarin iadesinin beklenmesine karar verdi.

Ahmet Kurtulus’u öldüren Yener Toga, “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina, “silahli örgüte üye olmak” ve “atesli silahlar ve biçaklar kanununa muhalefet” suçlarindan toplam 5 yil hapis cezasina çarptirildi.

“Suçu bildirmeme” suçundan hakim karsisina çikan sanik Ugur Uygun’un beraatine hükmeden mahkeme heyeti, diger saniklara “tasarlayarak kasten tasarlayarak kasten öldürme suçuna yardim etmek” ve “suç islemek amaciyla kurulu silahli suç örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardim etmek” suçlarindan ceza verdi. Heyet; Hüseyin Hifzi Ak ve Erdal Kabakum’u 19 yil 6’sar ay, Baris Yedibela ve Mafer Keles’i 17’ser yil 10 ay, Hasan Akin’i 14 yil 10 ay, Muhammed Yasar Yilmaz’i ise 13 yil 6 ay hapis cezasina çarptirarak durusmayi bitirdi.
Kaynak: İHA