'Kanal Istanbul Ile Türkiye'nin Denizyolu Küresel Tasimaciligindaki Rolü Güçlenecektir'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kanal Istanbul Köprüsü temel atma alaninda incelemelerde bulundu. Bakan Karaismailoglu, “Kanal Istanbul ile Türkiye’nin denizyolu küresel tasimaciligindaki rolü güçlenecektir” dedi.

'Kanal Istanbul Ile Türkiye'nin Denizyolu Küresel Tasimaciligindaki Rolü Güçlenecektir'
Kanal Istanbul projesindeki 6 köprüden ilki olan Sazlidere geçisini saglayacak gergin egik askili köprünün temel atma töreni için çalismalar devam ediyor. Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, köprünün temel atma alaninda incelemelerde bulundu. Çalismalar hakkinda bilgi veren Bakan Karaismailoglu, basin mensuplarina açiklamalarda bulundu.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Kanal Istanbul’un halk için dogru proje oldugunu belirterek, “Gemilerin tasima kapasiteleri de gün geçtikçe artmaktadir. Tasinan yük miktari ve tehlikeli yük miktari gemi sayisindan çok daha hizli artmistir. Ayrica, Istanbul Bogazi’ndaki keskin dönüsler, sert akintilar ve 54 iskelede günde 500 bin yolcu tasiyan sehir içi vapur ve feribotlarin olusturdugu sehir içi deniz trafigi gibi nedenlerle gemiler için olusan seyir zorlugu da bir gerçek. Daha geçen hafta Istanbul bogazinda bir kargo gemisinin balikçi teknesine çarpmasi sonucu maalesef 2 balikçimiz hayatini kaybetti. Bu ve benzeri can kaybina neden olan kazalarin yasanmamasi, Istanbul ve Türkiye’mizin her türlü felaketten korunmasi, Kanal Istanbul Projemizin önemli bir baska gerekliligini gösteriyor. Istanbul Bogazini kullanan gemilerin güvenli geçisi için belirlenen yillik kapasite 25 bin iken; günümüzde yaklasik 43 bin olan trafik yükünün Istanbul Bogazi’nin seyir, can, mal ve çevre güvenligini nasil tehdit ettigi daha iyi anlasilmaktadir. Üstelik dünyadaki ve bölge ülkelerindeki gelismeler dikkate alindiginda, gemi trafiginin 2050’li yillarda geçen gemi sayisinin 78 bine ulasacagi öngörülüyor. Bu da Istanbul Bogazi’nda alternatif bir geçis güzergâhina ne denli ihtiyaç oldugunu apaçik gösteriyor. Mühendislik çalismasinda 204 bilim insaninin görev aldigi Kanal Istanbul, ayrica dünyanin kavsak noktasindaki Istanbul Vadisi’nin ön plana çikarilmasinda ve sürdürülebilir yeni nesil bir sehir olusturularak Türkiye’de lojistik üs, teknoloji gelistirme ve yasam merkezi kurulmasinda önemli bir görevi yerine getirecek“ ifadelerini kullandi.

“ÜLKEMIZ KÜRESEL TICARETTE DAHA ETKIN ROL OYNAYACAKTIR”

Bakan Karaismailoglu, Kanal Istanbul’un Türkiye’yi lojistik üs konuma getirecegine dikkat çekerek, “Küçükçekmece gölü-Sazlidere koridorunda yapilacak Kanal Istanbul’un uzunlugu 45 kilometre, taban genisligi 275 metre ve derinligi 20,75 metre olacak. Insasina baslayacagimiz köprümüz ülkemize kazandirdigimiz dev bir eser olan Kuzey Marmara Otoyolunun son parçasi olan 45 kilometre uzunlugundaki Basaksehir-Bahçesehir-Hadimköy kesimindeki Sazlidere geçisini saglayacak. Gergin egik askili köprü tipinde ana açikligi 440 metre uzunlugunda olan köprümüzün, sag ve solda yer alan 210 metre uzunlugundaki yan açikliklariyla birlikte uzunlugu 860 metredir. Egik askili köprü tabliyesi 46 metre genisligindedir. 196 metre uzunlugundaki betonarme kuleleri olacaktir. Yaklasim viyadükleri ile birlikte köprümüzün toplam uzunlugu 1618 metre olacaktir. Hiç süphe yok ki güvenli, hizli ve kolay ulasim; ticaretin, üretimin ve ihracatin en önemli bilesenidir. Bir teslimati eksiksiz, hizli yerine ulastirmak ticaretin altin kuralidir. Süveys Kanali’nda meydana gelen gemi kazasi sonrasi kanal faaliyetlerinin aksamasiyla dünya ticaretinde çok ciddi bir kriz yasandigini hep birlikte gördük. Ever Given adli geminin geçirdigi kaza nedeniyle kanal bir hafta boyunca kapali kaldi. Kanali her iki yönde tikayan 400 metre uzunlugundaki dev geminin günlük 9,6 milyar dolar zarara yol açtigi tespit edildi. Dünya ticaretinde zaman kavraminin önemi düsünüldügünde, ülkemiz konumu itibariyla son derece avantajlidir. O nedenle, bir kez daha hatirlatmakta fayda görüyorum: Türkiye’nin dünya ticaretinde etkinligini artiracak ve Türkiye’yi dünya ekonomik koridorlarinda lider pozisyona getirecek Kanal Istanbul projemiz, gelisen dünyanin en önemli ticari koridorlari üzerinde yer alan Türkiye tarihe damgasini vuracaktir. Kanal Istanbul da Uzakdogu-Avrupa tasimaciligina alternatif olacak en uygun rotanin, ülkemiz oldugu gerçegini daha da güçlendirecek bir projedir" seklinde konustu.

Kanal Istanbul’un Dünyayi Türkiye’ye baglayacagini vurgulayarak, "Kanal Istanbul’un etkin, verimli ve süratli bir sekilde yapilmasi ile ülkemizin ekonomik hedeflerine ulasmasi ve toplumun ulasim ve refah seviyesinin yükseltilmesi de hedeflenmektedir. Kanal Istanbul ile Türkiye’nin denizyolu küresel tasimaciligindaki rolü güçlenecektir. Ülkemiz uluslararasi ulastirma ve lojistik koridorlarindan daha fazla pay alacak ve küresel ticarette daha etkin rol oynayacaktir. Projemiz tamamlandiginda basta Istanbul Bogazi ve çevresindeki insanlarin can ve mal güvenliginin saglanmasina ve Bogazin tarihsel ve kültürel dokusunun korumasina büyük katki saglayacaktir" diye konustu.

(Armagan Yilmaz /IHA)
Kaynak: İHA