ISO Meclisi'nin Haziran Ayi Olagan Toplantisi Gerçeklestirildi

Istanbul Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Irfan Özhamaratli: 'Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi Kanunu, dis kaynak ve kredi kullaniminda yillardir zor durumda kalan sanayicileri rahatlatacak. Yeni düzenleme, gerçek piyasa degeri ve sirkette kayitli deger arasinda büyük uçurumlara yol açan tasinmazlara, 17 yillik aradan sonra yeniden degerleme yapma imkani getirdi' 'Bu düzenleme, pandemi kosullarinda ISO olarak taleplerimizin dikkate alindigini göstermesi ve beklentileri yansitmasi bakimindan memnuniyet verici' 'Yapilandirma yasasiyla, salginin yaralarini sarmaya çalisan ve ödeme güçlüklerini yaygin olarak yasayan isletmelerimizin beklentileriyle uyumlu bir firsat penceresinin açilmis oldugunu düsünüyoruz'

Istanbul Sanayi Odasi (ISO) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Irfan Özhamaratli, Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi Kanunun'un dis kaynak ve kredi kullaniminda yillardir zor durumda kalan sanayicileri rahatlatacagini belirterek, "Yeni düzenleme, gerçek piyasa degeri ve sirkette kayitli deger arasinda büyük uçurumlara yol açan tasinmazlara, 17 yillik aradan sonra yeniden degerleme yapma imkani getirdi." ifadelerini kullandi.

ISO'dan yapilan açiklamaya göre, ISO Meclisi'nin haziran ayi olagan toplantisi "Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi Kanunu'na Içerik ve Uygulama Açisindan Bir Bakis" ana gündemi ile video konferans üzerinden gerçeklestirildi.

Toplantida, ISO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Irfan Özhamaratli, Ernst & Young Türkiye Vergi Bölümü'nden sirket ortagi Emre Çelebiler, sirket ortagi Sercan Bahadir, Sosyal Güvenlik ve Is Hukuku Hizmetleri Direktörü Hakki Demirci ve Kidemli Müdür Sertaç Yazar gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Açiklamada görüslerine yer verilen ISO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Irfan Özhamaratli, salgin döneminde yasanan ekonomik duraganligin giderilmesi ve kamu-özel sektör dengesinin yeniden yapilandirma sürecine girerek ekonominin dengelenmesi amaciyla "Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Iliskin Kanun"un yürürlüge alindigini aktardi.

Özhamaratli, sunlari kaydetti:

"Yapilandirma yasasiyla, salginin yaralarini sarmaya çalisan ve ödeme güçlüklerini yaygin olarak yasayan isletmelerimizin beklentileriyle uyumlu bir firsat penceresinin açilmis oldugunu düsünüyoruz. Yeni düzenlemenin biz sanayiciler açisindan önem tasiyan önemli bir parçasi, 17 yillik bir aranin ardindan sirket tasinmazlarina yeniden degerleme yapma imkani getirilmesi oldu.

Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi Kanunu, dis kaynak ve kredi kullaniminda yillardir zor durumda kalan sanayicileri rahatlatacak. Yeni düzenleme, gerçek piyasa degeri ve sirkette kayitli deger arasinda büyük uçurumlara yol açan tasinmazlara, 17 yillik aradan sonra yeniden degerleme yapma imkani getirdi. Bu düzenleme, pandemi kosullarinda ISO olarak taleplerimizin dikkate alindigini göstermesi ve beklentileri yansitmasi bakimindan memnuniyet verici."

- "Özellikle son 3 yilda enflasyonun yükselen seyriyle birlikte sanayicilerin yeniden degerleme talepleri giderek artti"

Özhamaratli, son olarak 2003 ve 2004 yillari için enflasyon düzeltmesi yapildiktan sonra aranan sartlar olusmadigi için yeniden degerlemenin yapilamadiginin altini çizerek bunun da tasinmazlarin, gerçek piyasa degerleriyle sirkette kayitli degerleri arasinda büyük uçurumlara yol açtigini bildirdi.

Özellikle son 3 yilda enflasyonun yükselen seyriyle birlikte sanayicilerin yeniden degerleme taleplerinin giderek arttigini belirten Özhamaratli, su degerlendirmelerde bulundu:

"Zira, amortismana tabi iktisadi kiymetlerin enflasyon karsisinda erimesi isletme bilançolarinin gerçegi yansitmamasina yol açiyor, bu durum da dis kaynak ve kredi kullanmak isteyen firmalarimizin aktif kiymetlerini degersizlestiriyordu. Ayrica söz konusu kiymetlerin satisinda gerçek olmayan, içinde enflasyonu da barindiran yüksek oranlarda karlar çikmasi da önemli bir sorun olusturuyordu.

Yapilan son düzenleme ile sirket aktiflerinde bulunan arsa, arazi gibi tasinmazlarin yani sira amortismana tabi iktisadi kiymetlerin kayitli degerlerini yükseltme imkani getirildi. Buna göre 9 Haziran 2021 tarihi itibariyla yasal defter kayitlarinda yer alan degerler dikkate alinarak 31 Aralik'a kadar yeniden degerleme yapilabilecek."

- "Yeni düzenlemenin içindeki önemli basliklardan biri de matrah ve vergi artirimi uygulamasi"

Özhamaratli, yapilandirmada ISO'nun da gayret ve çalismalarinin rolü oldugunu vurgulayarak, ISO'nun yapilandirma talebinin dikkate alinmasinin memnuniyet verici oldugunu aktardi.

Bu konudaki gelismelerin uzun yillardir Türkiye'nin vergi mevzuatini düzenli olarak yakindan takip eden uzman kisi ve kurumlar ile birlikte degerlendirilmesi ve varsa düzenlemedeki yetersizliklere iliskin gerekli girisimlerin yapilmasinin önem tasidigi uyarisinda da bulunan Özhamaratli, yeni düzenlemenin içinde önemli basliklardan birinin de matrah ve vergi artirimi uygulamasi oldugunu bildirdi.

Özhamaratli, "Matrah ve vergi artirimi uygulamasi, özü itibariyla, geçmis vergi dönemlerine iliskin risklerin ortadan kaldirilmasi ve vergilemede öngörülebilirligin artirilmasi amacini tasiyor. Yararlanan mükellefler için ise geçmise dönük vergi incelemelerinden dogabilecek maliyetlerin hafifletilerek devletle 'yeni bir sayfa' açilmasi bakimindan önemli bir avantaj sundugunu görüyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA