Iletisim Baskanligindan Doç. Dr. Göksu, Ögrencilerle Bir Araya Geldi

Bartin Üniversitesindeki seminerde konusan Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligindan Doç. Dr. Oguz Göksu, “Algi yönetimi konusunda uluslararasi düzeyde devletler arasinda ciddi bir güç mücadelesi oldugu gözlemlenmektedir” dedi.

Iletisim Baskanligindan Doç. Dr. Göksu, Ögrencilerle Bir Araya Geldi
Bartin Üniversitesi Bartin Meslek Yüksekokulu (Bartin MYO) tarafindan düzenlene “Algi Yönetimi” adli çevrim içi seminer yogun ilgi gördü. Bartin Üniversitesinin akademik ve idari insan kaynagi ile birlikte ögrencileri ve mezunlarinin da katildigi etkinlikte konusan Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, algi ve algi yönetimi konusunun bireysel, kurumsal ve ulusal olarak üzerinde durulmasi gereken önemli bir durum oldugunu söyledi.



“Artik her anlamda farkindaligi yüksek ve etkin bir Türkiye var”

Ulusal ve uluslararasi alanda “Türkiye” algisi üzerine yapilan bilimsel çalismalardan örnekler vererek bir degerlendirme de yapan Rektör Uzun, “Sunu açikça ifade etmem gerekiyor ki artik eski Türkiye yok. Her anlamda farkindaligi yüksek ve etkin bir Türkiye var. Özellikle bugün gündemimize aldigimiz konu baglaminda Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginin çalismalari çok özel ve elzem bir yere sahiptir. Bütünlüklü bir iletisim stratejisi ile devletimizin tüm kurumlari ile koordineli iletisim çabalari sürdüren Iletisim Baskanligi, ulusal ve uluslararasi kamuoyunda hayati bir görevi yerine getirmektedir. Temsil gücümüzü arttirmaya yönelik çabalariyla her düzeyde anlama, anlatma, anlam ve deger katma çalismalarini basariyla sürdürmektedir. Bu çalismalar ‘Türkiye’ markasini her baglamda güçlendirmenin adimlaridir” dedi.

“Algi ve Algi Yönetimi kavramlarina olumsuz çagrisimlar yüklenmistir”

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligindan Doç. Dr. Oguz Göksu’nun “Algi ve Algi Yönetimi” konusunda verdigi seminerde “Geleneksel Medyada Algi Yönetimi”, “Algi, Kamu Diplomasisi ve Ülke Markalama”, “Dijital Dezenformasyon ve Manipülasyon” ve “Dijital Iletisim ve Algi Yönetimi” basliklarinda bilgiler verildi.

“Algi ve Algi Yönetimi” kavramlarina olumsuz çagrisimlar yüklendiginin altini çizen Göksu, “Gündelik hayatta algi ve algi yönetimi kavramlarinin eksik, yanlis, çarpitilmis, tahrif edilmis ve hatta yalan bilgi ile es anlamli olarak kullanildigi görülmektedir. Bu kullanimin zamanla içsellestirilmesi ve hem geleneksel hem de dijital medyadaki yaygin söylemin de bu eksende olmasi algiya ve algi yönetimine olumsuz çagrisimlarin eklemlenmesini beraberinde getirmektedir. Diger yandan medya genelindeki negatif söyleme karsin algi yönetiminin gerçek bilginin genis kitlelere bir strateji dogrultusunda farkli ikna yöntem ve teknikleriyle sunulmasi anlamina geldigi gerçegi geri plana iletilmektedir. Yanlis bilginin düzeltilmesi, kara propaganda etkisinin azaltilmasi ve/veya yok edilmesi, dezenformasyonla mücadele edilmesi, hakikatin yayginlastirilmasi, manipülasyonun tersine çevrilmesi de algi yönetimi kapsaminda ele alinmaktadir” diye konustu.

“Algi konusunda uluslararasi düzeyde ciddi bir güç mücadelesi gözlemlenmektedir”

Algi yönetimi konusunun devletler arasi bir mücadele alanina dönüstügünü kaydeden Göksu, “Algi yönetimi konusunda uluslararasi düzeyde devletler arasinda ciddi bir güç mücadelesi oldugu gözlemlenmektedir. Bu kapsamda diplomasi, kamu diplomasisi ve ulus markalamada da algi yönetimi çalismalari yapilmaktadir. Uluslararasi düzeyde algilarin yönetimi noktasinda, gerçeklikler ve gelismeler oldugu haliyle aktarilabildigi gibi ilgili ülkenin dis politikasina bagli olarak medya ve yeni iletisim teknolojileri vasitasiyla olaylarin ve olgularin bir bölümünün yansitilmasi ve/veya gerçekligin tahrif edilmesi ya da o ülkenin menfaatlerine yönelik bilgilerin ve gelismelerin kamuoylarina anlatilmasi uygulamalari hayata geçirilmektedir” seklinde konustu.

“Sahte haberler en büyük sorunlardan biri haline geldi”

Göksu, dijitallesme ile birlikte sosyal medya kullanimi üzerine önerilerde de bulunarak “Yanlis eksik/hatali/kurmaca/yaniltici bilgi ve sahte haberler sosyal medyanin en büyük sorunlarindan biri haline geldi. Kullanicilar için dezenformasyonun ve manipülasyonun panzehiri; dijital medya okuryazarligidir” ifadelerine yer verdi.

Karsilikli soru ve cevaplarin alindigi seminer, Doç. Dr. Göksu’ya katkilarindan dolayi Rektör Uzun tarafindan tesekkür belgesinin çevrim içi olarak verilmesiyle son buldu.
Kaynak: İHA