Diyarbakir'da Ögrenciler Zerzevan Kalesi'nde Yürütülen Kazi Çalismasina Katildi

Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun: 'Ögrencilerin kazi çalismasinda yer almasi onlar için unutulmaz bir deneyim olacak' Ögrenci Ferhat Çelik: 'Ileride kalede arkeolog olarak kazi çalismasinda yer almak istiyorum'

Diyarbakir'da arkeologlar esliginde 24 ögrenci, Çinar ilçesi yakinlarindaki 3 bin yillik Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazi çalismasina katildi.

Kültür ve Turizm Bakanligi koordinesinde Valilik, Türkiye Is Kurumu, Diyarbakir Müzesi, Büyüksehir Belediyesi, Çinar Kaymakamligi, Türkiye Seyahat Acentalari Birligi, Dicle Üniversitesi, Karacadag Kalkinma Ajansi ve Safir Tuz'un destegiyle 7 yildir kalede kazilar sürdürülüyor.

Baglar Ilçe Milli Egitim Müdürlügünce, "Dogada Tarih, Tarihte Doga" projesi kapsaminda Bilim ve Sanat Merkezi (BILSEM) ögrencileri de kazi ve restorasyon çalismalarinda, arkeologlar esliginde yer aldi.

Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Aytaç Coskun, AA muhabirine, ilçeye 13 kilometre uzaktaki Demirölçek Mahallesi yakinlarinda bulunan, Roma Imparatorlugu döneminde "askeri yerlesim" olarak kullanilan kalenin UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi'nde yer aldigini söyledi.

Kentin farkli okullarindan 24 ögrencinin kazilara katildigini belirten Coskun, çocuklara çalismalar hakkinda bilgi verdiklerini anlatti.

Ögrencilerin kazida tecrübe edinmelerini sagladiklarini aktaran Coskun, projeyi genisleterek birçok ögrenciyi kaleye getireceklerini ifade etti.

Coskun, çocuklarin çalismalar hakkinda bilgi aldigini, bölgenin ve kentin tarihini ögrendigini dile getirerek, "Ögrencilerin kazi çalismasinda yer almasi onlar için unutulmaz bir deneyim olacak. Çocuklar burada tarihe dokunuyor. Ögrencilerimizi agirladigimiz için mutluyuz." diye konustu.

Baglar Milli Egitim Müdürü Mehmet Bulut da çocuklarin tarihle iç içe bir gün geçirdigini, bu çalismayi yayginlastirmak istediklerini vurguladi.

BILSEM ögretmeni Mehmet Sami Zümrüt ise ögrencilerin arkeologlar esliginde kazi yapmasinin kültürel gelisimlerine katki sunacagina isaret ederek, "Çocuklarin heyecanli oldugunu gözlemledik. Kazida ne kadar dikkatli davrandiklarini gördük. Onlar için güzel bir deneyim oldu." dedi.

Ögrencilerden Hiva Yüce, tarihi açidan önemli kaledeki kazida yer aldigi için mutlu oldugunu belirtti.

Ferhat Çelik de "Proje kapsaminda kazi yapmak benim için büyük bir deneyim oldu. Ilk kez kaleye kazi yapmak için geldim. Ileride kalede arkeolog olarak kazi çalismasinda yer almak istiyorum." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA