Büyüksehir Belediyesi, Üreticilere 250 Bin Lavanta Fidesi Dagitti

İçel Büyüksehir Belediyesi, lavanta yetistiriciliginin yayginlastirilmasi kapsaminda hayata geçirdigi proje ile yüzde 70 hibeli 250 bin lavanta fidesini 13 ilçede toplam 120 üretici ile bulusturdu. Projeyle üreticilere yeni bir is alani açilirken, kiraç topraklar da lavanta fideleri ile renklenecek.

Büyüksehir Belediyesi, Üreticilere 250 Bin Lavanta Fidesi Dagitti
İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi, tarimsal alanda hayata geçirdigi projeyle küçük üreticileri ekonomik degeri yüksek ve maliyeti az olan lavanta yetistiriciligine tesvik ediyor. Bu yil ilk olarak Silifke’de dagitimi yapilan lavanta fideleri, 13 ilçede toplam 120 üreticiye ulastirildi. Üreticiler, toplam 250 bin lavanta fidesini toprakla bulusturmanin heyecanini yasiyor.

Büyüksehir Belediyesinden yapilan açiklamaya göre, bu yilki lavanta fidesi dagitimlari Silifke’den baslamisti. Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in katilimiyla gerçeklestirilen törende Silifkeli üreticilere 40 bin lavanta fidesi dagitildi ve üretilen ürünlerin yagini çikarmak için de distilasyon makinesi destegi sunuldu. Ilerleyen dönemde Mut ve Silifke’de 19’ar, Tarsus’ta 17, Gülnar’da 13, Erdemli’de 12, Toroslar’da 11, Bozyazi’da 9, Anamur’da 6, Mezitli’de 5, Aydincik ve Akdeniz 3’er, Yenisehir’de 2, Çamliyayla’da ise bir üreticiye lavanta fidesi ulastirildi.

“Mutlu üreticiler için bulunmaz bir deger”

Büyüksehir Belediyesinin çalismalari kapsaminda Mutlu 19 üreticiye toplam 9 bin 500 lavanta fidesi dagitildi. Mut ilçesinin iklim açisindan 12 ay boyunca üretim yapilabilen bir bölge oldugunu ve üreticilerin ürün çesitliligine büyük ihtiyaç duyduklarini söyleyen İçel Büyüksehir Belediye Meclis Üyesi Salahattin Arslan, sunlari söyledi:

“Lavanta, bu konuda bulunmaz bir nimet, bir imkan. Pazar payi yüksek ve ciddi talep olan bir üretim. Böyle bir üretime üreticilerin de katki vermesi Mutlu üreticiler için bulunmaz bir deger. Bu konuda Mutlu üreticiler adina İçel Büyüksehir Belediye Baskanimizi hem kutlamak hem de tesekkür etmek istiyorum. İçel Büyüksehir Belediyesi olarak çiftçinin her konuda yaninda olmak, üretimin destekçisi olmak, üretime katki saglamak istiyoruz. Bu yalniz İçel için degil, ayni zamanda ülkenin ekonomik milli hasilasina katki vermek için ciddi bir çaba ve mücadele. Bu çabayi da İçel Büyüksehir Belediyemiz fazlasiyla yerine getiriyor.”

“Kiraç topraklari tarima kazandirmis olacagiz”

Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesinde görevli Serafettin Aydin da lavanta fidesi üretiminin yayginlastirilmasi için İçel genelinde dagitim yaptiklarini hatirlatarak, “Mut’taki projemiz ile normal meyve, sebze, örtü alti üretimin yapilamadigi kiraç, yani tarimda kullanilmayan arazileri tarima kazandirarak ürün çesidini artiracagiz. Lavanta fidesi, tibbi aromatik fide oldugu için hem iç hem dis pazarda çok talep gören bir bitki” dedi.



“Bu lavantalarin Mut’a büyük katkisi olacak”

Mut ilçesi Kumaçukuru Mahallesi Muhtari Ali Yildiz ise ilk kez lavanta fidelerini toprakla bulusturmanin heyecanini yasadiklarini belirterek, “Ilk defa üretecegiz. Rakim olarak çok yüksek oldugu için dagitilan lavanta fidelerinin kalitesi Mut için de çok iyi olacak. Bu fideleri bizim Mut’a da önerdikleri için çok mutluyum. Bu lavantalarin Mut’a büyük katkisi olacak” diye konustu.



“İçel bölgesinde aromatik bitkilerin de yerini alacagini umut ediyorum”

Baskan Seçer’in tarimi destekleyici çalismalarinin kendilerini çok mutlu ettigini söyleyen üretici Turgay Özdemir ise “Insallah bunlari toprakla bulusturacagiz. Ileriki süreçlerde daha büyük bahçeler olusturmak için biz de kentimiz basta olmak üzere ülkemize tarim konusunda hizmet etmeyi planliyoruz. Lavantayi 2 yildir düsünüyordum. Internetten arastirmistim, hatta arkadaslarima bahsettigimde hiç inandirici bulmamislardi. Bu desteklerle bayagi bir faaliyeti yayginlasacak. Gelecek 5-6 yillik dönemde İçel bölgesinde aromatik bitkilerin de yerini alacagini umut ediyorum. Bizler de gerekirse ihracat yapmayi planliyoruz. Projelerimiz var. Çok tesekkür ederim. Bu lavantalarin maliyetinden yüzde 30’unu ben karsiladim. Yüzde 70’ini Büyüksehir Belediyesi hibe verdi. Tamami hibe olsaydi insaniz yani belki kuruturduk. Bu destekleri verirken devaminin takip edilmesi, üretim asamasi teknikleri konusunda gerekli bilgilerin verilmesi, az da olsa üreticiden katki payi alinmasi dogru bir yaklasim. Kendilerini kutluyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA