BM Orta Dogu Temsilcisi Wencesland, 'Gazze'deki Ateskesin Kirilganligi' Konusunda Uyarida Bulundu

Birlesmis Milletler (BM) Orta Dogu Baris Süreci Özel Temsilcisi Tor Wencesland, Israil ile Filistinli gruplar arasinda geçen ay varilan ateskes anlasmasinin "çok kirilgan kaldigi" ve Gazze'de yeni tirmanis yasanabilecegi uyarisinda bulundu.

Wencesland New York'ta, BM Güvenlik Konseyi üyelerine yaptigi konusmada, "Israil ile Hamas arasindaki düsmanliklarin sona ermesi halen çok kirilgan bir zemine dayaniyor ve taraflarin provokasyonlardan kaçinarak gerginligi azaltmasi gerekiyor." dedi.

Wencesland, "Gazze Seridi'nde baska bir yikici tirmanistan kaçinmak için tüm taraflarin üzerine düseni yapmasi geregini" vurguladi.

BM Özel Temsilcisi, Israil'i "uluslararasi hukuk kapsamindaki sorumluluklarina uygun olarak, Filistin halkinin güvenligini saglamaya" çagirdi ve hangi tarafa ait olursa olsun, siddet faillerinden hesap sorulmasinin gerekli oldugunu söyledi.

Tor Wencesland, Israil'e "Filistinlilerin evlerini ve mülklerini yikmayi durdurmasi ve yasal olarak evlerini insa etmelerine izin vermesi" çagrisini yineledi.

BM yetkilisi konusmasinda, Filistinli muhalefet figürü Nizar Banat'in Filistin güvenlik güçleri tarafindan tutuklanmasindan kisa bir süre sonra bugün hayatini kaybetmesinden duydugu "hususi endiseyi" dile getirerek, konunun seffaf bir sekilde arastirilip sorumlularin tespit edilmesini istedi.

Israil'in abluka altindaki Gazze Seridi'ne 10 Mayis'ta baslattigi saldirilar, Hamas ile varilan ateskes dogrultusunda 21 Mayis'ta yerel saatle 02.00'de sona ermisti.

Israil'in Gazze'ye düzenledigi saldirilarda 66'si çocuk, 39'u kadin olmak üzere 254 Filistinli hayatini kaybetmis, 1948 kisi yaralanmis, binlerce bina tamamen yikilmis ya da kullanilamaz hale gelmisti.

Kaynak: AA