Avrupa Birligi, Belarus'a Ekonomik Ambargoyu Onayladi

Avrupa Birligi (AB), Ryanair yolcu uçaginin zorla indirilmesinin ardindan Belarus’a uygulanmasi onaylanan ekonomik ambargo kapsaminda telefon ve internet mesajlarini kaydeden her türlü yazilim programi, cihaz ve teknolojinin Belarus’a satisini yasaklarken, Avrupa Yatirim Bankasi da bu ülkeye yapilacak ödemeleri durdurdu.

Atina-Vilnius seferini yapan Ryanair yolcu uçaginin zorla Minsk Havaalani’na indirilmesi ve muhalif gazeteci Roman Protasievich’in kiz arkadasi Sofia Sapiega ile gözaltina alinmasinin ardindan AB, Belarus’a yönelik ekonomik yaptirim kararini onayladi. Brüksel’de bugün gerçeklestirilen oturumda alinan kararla, telefon ve internetteki mesajlari tespit ve takip etmeye yönelik her türlü yazilim, teknoloji ve cihazin direkt ya da dolayli olarak Belarus’a satisi, iletilmesi, tedarik edilmesi yasaklandi. Belarus’un AB sermaye piyasalarina erisimi kisitlanirken, Belarus hükümeti ile kamu kurumlarina sigorta ve reasürans saglanmasi da yasaklandi. Yine bu kapsamda Avrupa Yatirim Bankasi, Belarus’a kamu sektöründeki projeler ve teknik yardim hizmetlerine iliskin sözlesmelerden dogan her türlü ödemeyi durdururken, AB üyesi devletlere de Belarus’taki kalkinma bankalarina yaptiklari katkiyi sinirlama zorunlulugu getirildi.

Belarus’un Ryanair uçagini zorla indirmesinin ardindan 24-25 Mayis’ta biraraya gelen AB hükümet ve devlet baskanlari, AB hava sahasinin Belarus uçaklarina kapatilmasini kararlastirmis, AB üyesi ülkelere de uçuslarinda Belarus hava sahasini kullanmamalari tavsiyesinde bulunmustu. Zirvede bu ülkeye yönelik ekonomik yaptirim uygulanmasi karari da alinmisti. AB ilk olarak geçtigimiz yil ekim ayinda ülkedeki sivil toplum örgütlerine, gazetecilere ve demokratik muhalefete baski uyguladiklari, barisçil gösterilere katilan vatandaslara siddet uyguladiklari ve insan haklarini ihlal ettikleri gerekçesiyle Belaruslu 166 kisi ve 15 kuruma AB ülkelerindeki mal varliklarinin dondurulmasi, seyahat yasagi gibi çesitli sinirlamalar getirmisti.
Kaynak: İHA