Askeri Ceza Kanunu'nda Degisiklik Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoglu: 'Düzenlemeyle asker sahislarin yakalanmasina iliskin yeni yetkilendirmeler getirilmis, TSK'dan çikarma islemlerine dair yeni ilkeler konulmus, sorusturma izni vermeye yetkili merciler belirlenmistir. Yüce Divan'da yargilanacak asker kisilerle ilgili sorusturma usulleri yeniden sekillendirilmistir' IYI Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel: 'Sorusturma izinleri verilirken siyasi unvan tasiyanlara yetki verilmesi, çesitli kaygilari da beraberinde getirecektir'

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoglu, askeri ceza alaninda düzenlemeler içeren kanun teklifiyle asker sahislarin yakalanmasina iliskin yeni yetkilendirmeler ve TSK'dan çikarma islemlerine dair yeni ilkeler getirildigini, sorusturma izni vermeye yetkili mercilerin belirlendigini, Yüce Divan'da yargilanacak asker kisilerle ilgili sorusturma usullerinin yeniden sekillendirildigini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda Askeri Ceza Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi üzerindeki görüsmeler devam etti.

Teklifin ikinci bölümü üzerinde partisi adina söz alan IYI Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, teklifte geçen "Asker kisi herkes tarafindan yakalanabilir." hükmünü anlamanin mümkün olmadigini, bu durumun büyük sorunlari beraberinde getirecegini ileri sürdü.

Sorusturma iznine iliskin düzenlemeleri elestiren Erel, "Sorusturma izinleri verilirken siyasi unvan tasiyanlara yetki verilmesi, çesitli kaygilari da beraberinde getirecektir. Milli Savunma Bakani ve bakan yardimcisi gibi siyasi unvan tasiyanlara yetki verilmesi siyasallasmayi dogurabilir. Yetkinin ilgili kuvvet komutanlarina verilmesinin siyasallasmayi ortadan kaldiracagi fikrindeyiz. Genelkurmay Baskani disinda kalan kuvvet komutanlari hakkindaki sorusturma izninin de Cumhurbaskani tarafindan degil, Genelkurmay Baskani'nin iznine bagli hale getirilmesinin daha uygun olacagi kanaatindeyiz." diye konustu.

MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoglu, yasa teklifiyle halen uygulanmakta olan mevzuatta bulunmayan ancak Askeri Yargitay içtihatlariyla sekillenen "askeri suç" ve "sirf askeri suç" kavramlarinin tanimlarinin yapildigini belirtti.

Vahapoglu, "Düzenlemeyle asker sahislarin yakalanmasina iliskin yeni yetkilendirmeler getirilmis, TSK'dan çikarma islemlerine dair yeni ilkeler konulmus, sorusturma izni vermeye yetkili merciler belirlenmis, Yüce Divan'da yargilanacak asker kisilerle ilgili sorusturma usulleri yeniden sekillendirilmistir." ifadelerini kullandi.

HDP Istanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, partilerinin Izmir Il Baskanligina yapilan saldiriyi animsatarak, konuyla ilgili verdikleri arastirma önergesinin kabul edilmedigini dile getirdi.

Gülüm, bu saldirinin bireysel degil örgütlü bir saldiri oldugunu, saldirinin sorumlularinin ise "çözüm sürecini bitirip savastan nemalananlar" oldugunu iddia etti.

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse ise teklifin "torba teklif" seklinde ele alinmasini dogru bulmadiklarini söyledi. Torba teklifle kanunlardaki bütünlügün bozuldugunu dile getiren Köse, yillardir bu konunun konusuldugunu ancak bu yöntemden vazgeçilmedigini ifade etti.

HDP Izmir Il binasina yapilan saldiriyi hatirlatan Köse, "Normalde emekli amiralleri dört gün gözaltinda tutan yargi, 24 saat içinde bu suçun saniginin her türlü sorusturmasini tamamladi, suça azmettirenler varsa onlari buldu ya da arkadaki güçleri filan tespit etti, bir gün içinde götürüp cezaevine koydu. Türkiye'de bu normal bir sey midir arkadaslar? Olacak bir sey midir? Yani yargi bu mudur sizce? Kabul edilebilir bir sey degil." degerlendirmesinde bulundu.

Konusmalarin ardindan teklifini ikinci bölümündeki maddelerin görüsmelerine geçildi.

Kaynak: AA